Oiseaux-Tempête – Swans – Sonic Youth

Oiseaux Tempête – Unworks & Rarities (sub rosa)

Oiseaux-tempete.2016.againstthesilence

Ένας περσινός δίσκος που άφησε έντονα την αύρα του να πλανιέται πάνω και μέσα στα κεφάλια αυτών που τον γεύτηκαν ήταν ο UTOPIYA? των OT. Με κάποιους μήνες διαφορά βγαίνει αυτή εδώ η συλλογή με ακυκλοφόρητες συνθέσεις, οι οποίες είτε δεν χώρεσαν στο δίσκο, είτε αποτυπώθηκαν μόνο συναυλιακά.

Βασικά δεν πρόκειται για κανονικό δίσκο και αυτό είναι σαφές από τις ίδιες τις προθέσεις της μπάντας να βάλει ένα δεκάλεπτο ambient κομμάτι στην αρχή, το οποίο μόνο για εισαγωγή δεν ταιριάζει. Στη συνέχεια έχουμε συνθέσεις οι οποίες είτε κρατάνε πολύ χρονικά, είτε κόβονται απότομα. Ειδικά το “The Strangest Creature On Earth”, όπου ξανασυναντούμε τον πρώην τραγουδιστή των The Ex να ερμηνεύει στίχους του Ναζίμ Χικμέτ, είναι ελαφρώς αδύναμο ως σύνθεση. Σίγουρα αυτή η μπόνους κυκλοφορία περιέχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που συγκροτούσαν το ÜTOPIYA? (βλ. τον δουλεμένο ήχο, την πολιτικότητα του υλικού με το “No Go(l)d No Master” να έχει στην αρχή γνώριμα σε μας συνθήματα, το μελαγχολικό χρωματισμό), αλλά δεν παύει να είναι συνοδευτική του βασικού υλικού αυτής της σημαντικής σύγχρονης μπάντας.

Swans – The Glowing Man (young god records/mute)

swans.glowingman.againstthesilence

Αυτή η ρημαγμένη ψυχή του Michael Gira αποφάσισε να αποσύρει το όχημα-σύνθεση της μπάντας που τον βοήθησε να εδραιωθεί ως η μόνη φωνή από το παρελθόν που δικαιώθηκε για την επιλογή της να επανεμφανιστεί ξανά στο προσκήνιο με νέα μουσική. Έχω ήδη καταθέσει την άποψη μου για την πρόσφατη δισκογραφία τους και τις live επιδόσεις τους και τώρα έρχομαι αντιμέτωπος με το κλείσιμό τους, το The Glowing Man.

Αν για κάποιο λόγο περιμένετε να ακούστε κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους δίσκους τους, θα απογοητευτείτε. Για άλλη μια φορά κυριαρχούν συνθέσεις του ενός ριφ, της μια (το πολύ) αλλαγής, των μεγάλων διαρκειών, των σαλταρισμένων στίχων και των ακόμη πιο σαλταρισμένων ατμοσφαιρών. Κάπου όμως φαίνεται ο πάταγος του The Seer που παρέσυρε το υπερεκτιμημένο To Be Kind να καταλήγει σε ένα βασανιστικό λυγμό. Αρκετά σημεία παραπέμπουν σε κάτι παλαιότερο, οι επίμονες συνθέσεις τραβιούνται από τα μαλλιά και ο δίσκος ακούγεται μονοδιάστατος.

Παραδόξως στο ξεκίνημά του έχουμε το αφοπλιστικό “Cloud Of Forgetting”, όπου νιώθεις ότι θα εισέλθεις σε ένα προσωπικό σύμπαν γεμάτο συγκινήσεις, αλλά στην πορεία καταλήγεις ότι δεν χρειάζεται να βασανίζεις τα εγκεφαλικά σου κύτταρα για να βρεις τη κρυμμένη γοητεία σε ένα υλικό τελικά επίπεδο.

 

Sonic Youth – Spinhead Sessions 1986 (Goofin’ Records)

sonicyouth.1986.againstthesilence

Οι SY είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις κορυφαίες μπάντες που προλάβαμε εν ζωή. Κοντά τρεις δεκαετίες γεμάτες αριστουργηματικούς και εφευρετικούς δίσκους, συν οι άπειρες συναυλίες, όπου παραδίδονταν αφειδώς διαπιστευτήρια του υψηλού επιπέδου της μπάντας, αρκούν και με το παραπάνω. Αθόρυβα σήμερα βγάζουν ένα υλικό ξεχασμένο από τα κιτάπια του 1986, μιας χρονιάς καθοριστικής για αυτούς, καθώς ήταν η πρώτη όπου είχε αναλάβει τα ντραμς ο Steve Shelley και είχαν βγάλει ίσως τον κορυφαίο τους δίσκο, το Evol.

Βέβαια εδώ έχουμε έναν άλλο δίσκο ως πυξίδα, το soundtrack Made In Usa ενός αμερικάνικου roadmovie του τότε, το οποίο είχε επανακυκλοφορήσει στα 90’s και είχε καθιερωθεί ως εκείνο το διάφανο βινύλιο με τα περίεργα και όμορφα ορχηστρικά κομμάτια. Στη συγκεκριμένη τώρα κυκλοφορία έχουμε υλικό που περίσσεψε από εκείνες τις ηχογραφήσεις και η αλήθεια είναι ότι ακούγοντάς το γεννιέται ένα αίσθημα αναπόλησης της εποχής που πρωτάκουσες τους SY.

Πέραν τούτου δε βρίσκω κάποιον άλλο ουσιαστικό λόγο της χρησιμότητας αυτής της κυκλοφορίας, μιας και έχουμε βασικά την ανάπτυξη δυο μελωδιών, του βασικού δηλαδή θέματος του προϋπάρχοντος soundtrack και της ψυχεδελικής εισαγωγής ενός άλλου, την οποία ακούμε για πρώτη φορά εδώ. Οι εκτελέσεις είναι σε χαλαρό κλίμα σαν πινελιές αφηρημένης ζωγραφικής με τις βασικές μελωδίες να δηλώνονται παντού ρητά ή μη. Πουθενά δεν διασπάται το κέλυφος της αρχικής ιδέας για να βγει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον, οπότε πέραν της ιστορικότητας του Spinhead Sessions, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης.

 

Μπάμπης  Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.