Ten new songs countdown, 45

δεκαλογοι.45

Oiseaux-Tempête – Ütopiya/On Living (feat. G.W. Sok)

Ξεκίνημα με ένα λυρικό άσμα και μια απαγγελία ενός ποιήματος του Ναζίμ Χικμέτ. Εδώ, η γαλλική αυτή μπάντα συνεργάζεται με τον πρώην τραγουδιστή των The Ex και τον κλαρινετίστα Gareth Davis και μια έξοχη χημεία γεννιέται. Αν προσθέσουμε και το όμορφο εξώφυλλο του δεύτερου τους δίσκου, που θα βγει τον Απρίλη, έχουμε, ίσως, την πιο πολλά υποσχόμενη δουλειά της άνοιξης.

Touché Amoré & Self Defense Family – Low Beams

Χάριν ευκολίας, μερικές φορές λέμε πως μια μπάντα θυμίζει την πρόσθεση δύο ονομάτων, αλλά εδώ έχουμε στην πράξη το αποτέλεσμα του αθροίσματος των Selfe Defense Family με τους TA. Τα δύο κομμάτια, που βρίσκονται στο επτάιντσο αυτό, εκφράζουν τα κοινά σημεία και τις κοινές ρίζες των δύο αυτών σχημάτων. Ίσως αυτό, όμως, να μην αρκεί για να μείνει ασχολίαστο το γεγονός πως μια underground μπάντα, όπως οι ΤΑ, μανατζάρεται, εδώ και λίγες ημέρες, από τύπους που φροντίζουν την αφρόκρεμα των pop/r’ n b ονομάτων!

Faith No More – Superhero

Μετά το προηγούμενο, νέο τους κομμάτι, που ήταν τόσο εύστοχο, που δεν θυμόμαστε καν πως ονομαζόταν, έρχεται επιτέλους κάτι, που να θυμίζει για ποιό λόγο αυτή η μπάντα έγινε αυτό που έγινε στο πέρασμα των χρόνων. Ο νέος δίσκος τους δε θα αργήσει να μας λύσει το μυστήριο με τα άλογα και το τί ακριβώς συμβαίνει όταν αυτά γερνάνε.

Therapy? – Still Hurts

Οι συγκεκριμένοι Ιρλανδοί παραμένουν σταθεροί, από το ξεκίνημα τους, στην κυκλοφορία νέου υλικού, που να μη θυμίζει προηγούμενα τους έργα. Κάπου, όμως, φαίνεται να έχουν φτάσει στο τέρμα των εμπνεύσεων, που μπορούν να έχουν (βλ. το τελευταίο τους άλμπουμ) Έτσι, και το νέο τους άσμα, αν και έχει ένα δυνατό ρεφρέν, δεν προσθέτει κάτι νέο. Μέτριο, πάντως, δεν μπορείς να το αποκαλέσεις.

The Bomb – Silent Fall

Άλλη μια σύζευξη τεχνών, καθώς μια έκθεση του Sean Mahan ενέπνευσε τους The Bomb να γράψουν νέα κομμάτια, να τα χωρέσουν σε μια πλευρά και στην άλλη να βάλουν ένα έργο του φίλου τους. Όσ@ γνωρίζουν και τα δύο ονόματα, δεν θα μπορούσαν να περιμένουν τίποτα λιγότερο από συγκινητικά κομμάτια, όπως αυτό εδώ. (listen)

Good Riddance – Dry Season

Αυτό κι αν είναι επιστροφή! Νέο κομμάτι από μια από τις υποτιμημένες μπάντες του σύγχρονου punk rock, αν και, βεβαίως, δεν καταλαβαίνουμε πως οι συνθήκες άλλαξαν και έκριναν πως πλέον δεν είναι ξεπερασμένη η μουσική τους, όπως είχαν κάνει πριν κάποια χρόνια, όταν και διαλύθηκαν.

Will Haven – The Comet

Μετά το Voir Dire (2011), ομολογουμένως τον καλύτερο δίσκο τους, έχοντας ξανά το βασικό τραγουδιστή τους και τον μπασίστα των Slipknot, οι Will Ηaven από το Sacramento, κατά πάσα πιθανότητα, θα συνεχίσουν να μοιράζουν θύελλες. Το μήνυμα, που έστειλαν με την κυκλοφορία του “Τhe Comet” από τον επερχόμενο ep τους, Οpen The Mind To Discomfort, δεν επιδέχεται και πολλές ερμηνείες. Στοιχειωμένη, συγκεχυμένη και μελωδική ατμόσφαιρα, μέταλ πλήκτρα, που μπορεί να χαλάσουν μερικ@, όχι πάντως τη γράφουσα, βαριά και ασήκωτα κιθαριστικά τελειώματα, ξεσηκωτικά φωνητικά και εκεί κάπου στο 2:10 ανακωχή…γιατί η συνέχεια στο 2:26 σπάει τοίχους. (listen)

Mass Culture – Μιάσματα

Έχε γεια καημένε κόσμε, έχε γεια post (rock ή metal) ζωή! Το νέο κομμάτι της αθηναϊκής αυτής μπάντας θα βρίσκεται σε μια συλλογή που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα, με τα έσοδα της πώλησης της να πηγαίνουν στο ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκώμενων Πάτρας. Πολύ μακριά μουσικά από ότι έχουν ήδη καταθέσει, επιχειρούν μια προσέγγιση που θυμίζει κάπως Amen Ra και παραδοσιακότροπο black/death metal. Όσ@ τους έχουν μάθει από το Amoralism ενδεχομένως να μην χαιρετήσουν αυτή τη στροφή, οι υπόλοιπ@… ας αποφανθούν αφού ακούσουν πρώτα. (listen)

No Omega – Comfort

Σε αυτό το σημείο, να προειδοποιήσουμε πως το βίντεο του νέου κομματιού των Σουηδών αυτών πιτσιρικάδων περιέχει σκληρές εικόνες βίαιης εκμετάλλευσης και μεταχείρισης ανθρώπινων ή μη ζωών. Σίγουρα, η προβολή ωμών σκηνών φρίκης, μερικές φορές, μπορεί να καταλήξει άστοχη ή επιτηδευμένη, αλλά, εδώ, νομίζουμε πως η αντιστοιχία στίχων, μουσικής και γκρίζων σκηνών συνέχει τη μορφή με το περιεχόμενο μιας καταδίκης του σύγχρονου, δυτικού πολιτισμού. (view)

N + [BOLT] – 11:42

Καρπός της επερχόμενης δεύτερης συνεργασίας των N + [BOLT] είναι το 11:42. Πρωτόλειο, θορυβώδες και παλαιάς κοπής drone/doom που γλυκοκοιτάζει προς τις πρώτες κυκλοφορίες των Sunn0))) – χωρίς, όμως, να έχει την αντίστοιχη (πρωτοποριακή για την εποχή της) παραγωγή, πράγμα που ενδεχομένως να κατατάσσει τη συνεργασία σε ένα φιλόδοξο ναι μεν, αλλά… Έτσι, τελούμε εν αναμονή της ολοκληρωμένης δουλειάς προτού βγάλουμε συμπεράσματα – μολονότι οι οπαδοί του ήχου αυτού μάλλον θα είναι πιο άμεσοι στα πορίσματα τους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.