The Bomb – Indecision (remastered + Extras) (no idea records)

BOMB indecision 2013 .againstthesilence

 

 

Ιδού άλλη μια επανακυκλοφορία και το ξετύλιγμα της εισαγωγής αποτελεί έναν γόρδιο δεσμό. Να ξεκινήσουμε άραγε από το 2005 που βγήκε ο δίσκος για πρώτη φορά και το τι σήμαινε αυτός για την μπάντα; Μήπως να αναφέρουμε πρώτα ποια ιστορική μπάντα διαλύθηκε για να οδηγηθούμε στους The Bomb; Να ξεκινάγαμε μήπως από την ανάλυση της punk σκηνής του Chicago; Μήπως να πιάναμε απλά την ίδια την πόλη αυτή; Ή τέλος να αναζητούσαμε το πρώτο πιτσιρίκι που γρατζούνισε την κιθάρα του και ακούστηκε ένας ήχος σαν ένα μακρύ “puuuuunk”;

Λοιπόν, αυτό το πιτσιρίκι δεν ξέρει κανείς τι του επιφύλλαξε η ιστορία, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως το χούι του punk rock δεν του έφυγε ποτέ. Έτσι ακριβώς συνέβη με το Jeff Pezzati που ήταν ιδρυτικό μέλος των Big Black το 1983, αυτής της σημαντικότατης μπάντας που μόνο αυτή η πόλη θα μπορούσε να έχει γεννήσει, και στην συνέχεια έφτιαξε τους Naked Raygun όπου μπορούσε να εξασκείται σε πιο στρωτές punk φόρμες που θα επέτρεπαν την εκφορά των “ΟΕΕΕΕΟΟΟ” φωνητικών που σίγουρα θα τσάντιζαν τον Steve Albini. Όσ@ έχουν ασχοληθεί με το αμερικάνικο punk/hardcore των αμερικάνικων 80’s, λογικά σε αυτό το σημείο θα έχουν εγκαταλείψει το διάβασμα και θα ψάχνουν εναγωνίως τραγούδια της τωρινής του μπάντας. Το βομβιστικό και κάπως συνηθισμένο όμως όνομα δεν βοηθά καθόλου την όποια αναζήτηση, οπότε ας μην απομακρυνθούν πολύ γιατί εδώ μιλάμε για την επανακυκλοφορία του κορυφαίου ως σήμερα δίσκου μιας μπάντας που για καλή της/μας τύχη δεν φαντάζει έρμαιο του πλούσιου βιογραφικού των μελών της.

Οι πνευματώδεις στίχοι, οι αφοπλιστικές μελωδίες και το ατόφιο punk rock που συντέλεσαν στο να αναδειχθούν οι Naked Raygun ως μια από τις σημαντικότερες μπάντες του είδους, παραμένουν ως στοιχεία και στους The Bomb, μόνο που χάρις στις ανακατατάξεις στην σύνθεση τους τότε, οι τελευταίοι ακούγονται πιο λιτοί και ευθέως εθιστικοί. Αυτή η ανεπιτήδευτη μελωδικότητα και ειδικά η φωνή του Jeff, κάνουν αυτό που ακούγεται να φαντάζει εύκολο, αλλά στην ουσία είναι πανδύσκολο καθώς η μελωδική γραμμή του ερμηνευτή στέκει μόνη της, εύθραυστη χωρίς άμεσο στήριγμα από τις ουσιαστικά δεύτερες φωνές και την ρυθμική βάση  που ενορχηστρωτικά συγκροτούν τα υπόλοιπα τρία όργανα. Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν πολύ σημασία από την στιγμή που ήδη από τα πρώτα τέσσερα τραγούδια του δίσκου, νιώθεις να συνδέεσαι άμεσα και στενά με αυτό που επέλεξες να ακούσεις.

Η επανακυκλοφορία αυτή έχει διπλή αξία καθώς πέρα από το γεγονός πως ένας τέτοιου επιπέδου δίσκος επανέρχεται από τον τάφο που ονομάζεται “εξαντλημένα”, έχουμε ένα σύνολο σπάνιων ηχογραφήσεων που συνέχουν το δεύτερο βινύλιο της έκδοσης αυτή, με τον απέριττο τίτλο Extras. Συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις να έχουμε εκτελέσεις και συνθέσεις που αποσκοπούν αποκλειστικά στην άγρα συλλεκτών/οπαδών χωρίς να προσφέρουν μουσικά κάτι το ενδιαφέρον (βλ. τις πρόσφατες επανακυκλοφορίες των Nirvana, Lagwagon κ.α.). Εδώ όμως τα πρώτα demo εκείνης της περιόδου, η διασκευή στους Joy Division, τα ζωντανά ηχογραφημένα κομμάτια σε ραδιοφωνικό studio της εκεί πόλης και η μπυροσυνέντευξη  στο τέλος, κάνουν το Extras εφάμιλλο ποιοτικά κάθε δίσκου της μπάντας.

Ευτυχώς η πιστότητα της No Idea λειτούργησε ώστε με το νέο artwork, τις βιογραφικές σημειώσεις, την καθαρότητα του ήχου των σπάνιων εκτελέσεων και ακόμη την διατήρηση του κοφτερού και ζωντανού ήχου του δίσκου μετά την remastered επεξεργασία του, να κυμαίνεται η κυκλοφορία αυτή σε υψηλά επίπεδα. Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο που έχουμε στα χέρια μας έναν δίσκο που μεταδίδει για δεύτερη φορά και ακόμη πιο έντονα την δύναμη που εξαπέλυσε όταν πρωτοβγήκε. Με την είδηση πως οι The Bomb θα βγάλουν σύντομα νέο δίσκο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αυτή η μουσική που ονομάζεται punk rock, αν και δεν διακατέχεται από καμία φοβερή τεχνικότητα ή ανανεωτική διάθεση, δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Ο κύριος λόγος; “After all the investigation, all of the technique-doesn’t matter! Only if the feeling is right.”  John Coltrane.

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

One Comment Add yours

  1. tom says:

    Η μουσική των the bomb είναι σαν ένα περίπατο στην μητρόπολη άλλες φορές σηκώνοντας το βλέμμα στον ουρανό και άλλες φορές να κοιτάς χαμηλά με την μελωδία να ορίζει την πορεία………….
    πολύ καλή κριτική μπάμπη….keep going

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.