Ten new european songs countdown, 64

Broadcast – Sixty Forty

Η νοσταλγία «σκοτώνει», αλλά δεν σκοτώνεται ποτέ. Τρεις κυκλοφορίες αρχειακού τύπου των Broadcast ετοιμάζονται να βγουν τον επόμενο μήνα και η συγκεκριμένη διασκευή στην κομματάρα της Nico αποτελεί από μόνη της ένα νέο έναυσμα για γνωριμία με την σπουδαία αυτή εκλιπούσα βρετανική μπάντα. Ένα έναυσμα άκρως… νοσταλγικό!

Fontaines D.C. – I Love You

Η υπερπαραγωγική αυτή ιρλανδέζικη μπάντα συνεχίζει την ξέφρενη της πορεία χωρίς να ξεπέφτει στη μανιέρα του να πρέπει να πουλήσει τα άντερα της και ταυτόχρονα χωρίς να απαρνιέται την έμφυτη τάση της να γοητεύει τα «πλήθη». Το νέο της κομμάτι ενώ συνδυάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που την έχουν κάνει ξεχωριστή, εκπλήσσει με την μελαγχολική φρεσκάδα του και έπεται συνέχεια…

Naxatras – Omega Madness

Σήμερα κυκλοφορεί και το νέο άλμπουμ των ημεδαπών Naxatras. Το φρεσκότατο βίντεο τους αποτελεί μια μίξη έξυπνης σύνθεσης και σουρεαλιστικής απεικόνισης της. Ώριμοι και εύστοχοι στον ήχο τους προσεγγίζοντας έναν πιο ραδιοφωνικό ήχο; Κάπως έτσι.

Oh Hiroshima – All Things Pass

Η σουηδική αυτή μπάντα πιστή στον ήχο της τραγουδά για τον χρόνο που φεύγει και τα ρημάδια που αφήνει. Η μουσική είναι ακόμη πιο εκφραστική από τους στίχους!

Turpentine Valley – Tremor

Καιρό είχε να βγει ένα τέτοιο καλοπαιγμένο καθαρό post rock! Η συγκεκριμένη βέλγικη μπάντα κυκλοφορεί σήμερα το νέο της πόνημα που πατά πάνω στα γνωστά μονοπάτια του είδους προσδίδοντας του μια αίσθηση αναζωογόνησης. Δέντρα χωρίς φύλλα; Ταξιδιάρικα πουλιά; Λυρικά γυρίσματα αντί για στίχους; Δόσεις μελαγχολίας σε συνδυασμό με ελεγχόμενες εκρήξεις; Κλικ σε όλα τα τετραγωνάκια…

PITVA – Past

Αν είναι σωστές οι πληροφορίες μας, εδώ έχουμε μια τσέχικη μπάντα που έχει βάση την Βιέννη και μόλις κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της στο βερολινέζικο label του δισκάδικου Static Shock. Αυτό κι αν είναι ευρωπαϊκό υπόβαθρο! Όσον αφορά το πρώτο δείγμα, μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, αλλά στην πορεία με όλη αυτή την υποψία post punk βρωμιάς καταντά εθιστικό.

Nik Colk Void – Interruption Is Good

Το περίεργο με το νέο κομμάτι της Nik από τους Factory Floor είναι ότι δεν μπορείς να καταλάβεις το σόι δίσκο θα βγάλει τον Απρίλιο. Techno σαν αυτό το πρώτο δείγμα; Αποδομημένη ηλεκτρονική μουσική σαν την ιδέα που αιωρείται ως λούπα; Ως γνωστόν, όπου υπάρχουν τέτοιου είδους ερωτήματα, κάτι καλό ετοιμάζεται!

Croatian Amor – Remember Rainbow Bridge

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση, από την αθωότητα των πειραματισμών στην προσπελασιμότητα της σχεδόν pop φόρμας, από το νέο κομμάτι του Croatian Amor μέχρι το νέο του άλμπουμ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απόσταση, απλώς όνειρα. Όνειρα που γεννιούνται από μουσικές, ιδέες και επιθυμίες.  

Svarte Greiner – Devolve

Ο Erik Skodvin επιστρέφει στις μεγάλες φόρμες με το αυτοσχεδιαστικό-ερεβώδες-αργόσυρτο σαν σάουντρακ από ταινία τρόμου που έπρεπε να αφανιστούν τα ίχνη της, άλμπουμ με τίτλο Devolve. Για την ακρίβεια ολόκληρος ο δίσκος κυκλοφορεί σήμερα, αλλά την ώρα που γράφονται οι λέξεις αυτές υπάρχει η πεποίθηση ότι και το έτερο κομμάτι θα είναι ακριβώς στο ίδιο ύφος με το προαναφερόμενο.

Jim O’Rourke/Mats Gustafsson – Telexing Jun

Μάλλον δεν χρειάζονται εισαγωγικά για αυτή την συνεργασία του Jim με τον Mats η οποία αν και έχει ηχογραφηθεί και πρωτοβγεί το μακρινό 1999, εντούτοις ακούγεται σαν να βγήκε σήμερα. Το μοναδικό ως τώρα δείγμα της συγκεκριμένης επανακυκλοφορίας δεν είναι ούτε βιρτουόζικο με την καθιερωμένη έννοια, ούτε περιέχει κάποιο ξυλόφωνο όπως υπονοεί ο τίτλος του άλμπουμ. Παραμένει, πάντως, πειστικό αυτό το νωχελικό και αυτοσχεδιαστικό μουσικό ταξίδι.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.