Ten New Songs Countdown, 50

dekalogoi50

Dozen Draft – Into Elasticity

Το γεγονός ότι βγαίνουν πολλοί δίσκοι πλέον στην εγχώρια σύγχρονη μουσική σκηνή είναι αδιαμφισβήτητο. Το νέο των τελευταίων χρόνων είναι πως βγαίνουν πολλοί ενδιαφέροντες δίσκοι ανοίγοντας ένα μεγάλο καμβά υποσχέσεων για το μέλλον. Ο Βεροιώτης Dozen Draft κυκλοφορεί στη Numb Capsule Records το δεύτερο του άλμπουμ και εμείς έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε κατ’ αποκλειστικότητα το κομμάτι που ξεκινά το Elasticity. Μια κυκλική σύνθεση γλυκών ατμοσφαιρών και ακόμη πιο γλυκών ρυθμικών κυμάτων.

Puscifer – The Remedy

Ένα κομμάτι που μόλις κυκλοφόρησε με την ιστορία ενός μοναχικού ηλικιωμένου παλαιστή που κάτι αναζητά σε διαδρομές του παρελθόντος. Ένα λεύκωμα γεμάτο στιγμές δόξας, το οποίο έχει ξεμείνει κάπου μακρυά προς τα πίσω. Μέσα σε ένα ρινγκ που λαχταρά το παρελθόν, βλέπουμε τις επιδόσεις με σκιερά πλάνα του Maynard James Keenan και τις υπόλοιπης συμμορίας των Puscifer. (View)

Final – Gravity

Gloomy ατμόσφαιρα, φωνή στο background και shoegaze/ambient αισθητικές διακρίνουν τη τελευταία δουλειά του Justin Broadrick. Τις επιρροές που φέρνει από Jesu και Godflesh τις καταλαβαίνεις από την πρώτη νότα. Η έντονη αίσθηση του μπάσου σε συνδυασμό με τα ρυθμικά φωνητικά δίνουν μια χειμωνιάτικη νότα στο κομμάτι και φαίνεται να μην ξεφεύγουν από το παρελθόν. Αλλά δεν μας νοιάζει μιας και η κάθε δουλειά του παίρνει ένα κομμάτια από τα παλιά και το πλάθει σε κάτι καινούργιο διατηρώντας τον βασικό χρωματισμό, όπως συμβαίνει και στο κοσμικό “Gravity”.

Yndi Halda – Golden Threads From The Sun (excerpt)

Ο χρόνος είναι γενικός, αλλά οι συγκεκριμένοι το παρατράβηξαν. Κανονικά από το πουθενά η βρετανική αυτή η μπάντα που μόνο με ένα δίσκο έκανε ένα μπαμ πριν αρκετά χρόνια επιστρέφει για τα καλά. Νέος δίσκος το Μάρτη και μοναδικό, ελπιδοφόρο η αλήθεια, δείγμα ως τώρα αυτό εδώ το απόσπασμα του κομματιού που θα κλείνει τη συγκεκριμένη δουλειά.

The Lumes – Satan

Ένα από τα κομμάτια που δεν μπορείς να περιγράψεις εύκολα με λόγια το πόσο ωραίο είναι. Ένας Σατανάς που κοχλάζει μέσα σου για δύο λεπτά, όσο δηλαδή διαρκεί και το κομμάτι. Η μουσική και οι ασπρόμαυρες εικόνες, από κάποια παλιά ταινία τρόμου μας συνοδεύουν και μας ρίχνουν σε ένα σκοτεινό υπόγειο αφήνοντας μας να παλέψουμε με τους δικούς μας δαίμονες. (View)

Genesis Breyer P-Orridge, Black Rain, Cold Cave – Rebellion Is Over

Χωρίς σκοτάδι ημέρα δεν υπάρχει. Το ίδιο κοινότυπο απόφθεγμα ισχύει και στη μουσική. Μαζεύονται λοιπόν τρία σχήματα που ειδικεύονται, το καθένα με τον τρόπο του, στις σκοτεινές αποχρώσεις των ήχων, και με μπροστάρη τη φωνή των Throbbing Gristle βγάζουν ένα ep με το κομμάτι αυτό να μιλά για χαμένες επαναστάσεις, τον Εωσφόρο και άλλα τυπικά χριστουγεννιάτικα θέματα. (listen)

Erik Friedlander – Bohemia After Dark

Η Τζαζ είναι σαν το κρασί. Όσο παλιώνει, τόσο πιο εθιστική γίνεται. Ένας όμορφος νέος δίσκος του είδους είναι αυτός του τσελίστα Erik Friedlander ο οποίος έχει δώσει τα διαπιστευτήρια τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια με ένα κάρο κυκλοφορίες και συνεργασίες. Μια αίσθηση από τη γλυκιά πλευρά της μουσικής του John Zorn πλανάται πάνω από όλο το Oscalypso και αυτό οφείλεται και στη θητεία του Erik δίπλα στον ομογάλακτο μανιώδη δημιουργό. Μια χαρά δηλαδή.

Jóhann Jóhannsson & Hildur Gudnadottir – End Of Summer, Part 3 (Excerpt)

Ένα μέρος από το soundtrack της νέας ταινίας του Jóhann Jóhannsson. Ένα κομμάτι που μας μεταφέρει κατευθείαν στην αυστηρή και ζοφερή ατμόσφαιρα της Ανταρκτικής χερσονήσου, κάνοντας μας να θέλουμε να ανακαλύψουμε την όμορφη και εύθραυστη ομορφιά της. Η εξέταση των τοπίων και της ζωής εκεί μέσα από την μουσική και την ταινία μας υπενθυμίζουν πως όντως το καλοκαίρι τελείωσε. (View)

9T Antiope – Succumb

Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί η φωνή ως ένα μουσικό όργανο το οποίο μπορεί να παράγει τις δικές του ατμόσφαιρες, σίγουρα δεν είναι καινούργια. Με την έξαρση όμως που γνωρίζει η σύγχρονη πειραματική μουσική αυτή η επαναπροσέγγιση της φωνής ως ακουστικό μέσο αποκτά νέο ενδιαφέρον. Το ντουέτο των 9ΤΑ σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί την ολοκληρωμένη του σπουδή πάνω στην ηλεκτρονική αφαιρετική μουσική με επίκεντρο την φωνή και αυτό είναι το πρώτο δείγμα της δουλειάς τους.

Gabriel Saloman – Gagaku

Ο Καναδός αυτός πειραματιστής εδώ και πολλά χρόνια αναζητά τη χρυσή τομή ανάμεσα στον αυτοσχεδιασμό και στη στρωτή ατμοσφαιρικότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δουλειές του να χαρακτηρίζονται ως avant garde χωρίς όμως να παύουν να είναι προσιτές σε ανοικτά αυτιά. Χαρακτηριστικό είναι ετούτο εδώ το κομμάτι από τον τελευταίο του δίσκο που θυμίζει post rock μπάντα από τη σκηνή του Καναδά σε κατάσταση γλυκιάς μέθης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.