The Dot Trio – Michalis Tsantilas – Esoteric Sob

The Dot Trio – This Is The Dot! (self-released)

 

 

Μόλις βολεύτηκε στην άκρη του μπαρ. Πριν μια στιγμή κοίταζε τον ήλιο να κρύβεται δειλά πίσω από μια άδεια παραλία. Θέλει να ακούσει κάτι που θα τον καλμάρει, καθώς άλλη μια βραδιά τον περιμένει η οποία δύσκολα θα χωρέσει τις σκέψεις του. Η μπάντα ήδη έχει ξεκινήσει και κανείς δεν κατάλαβε πότε ακριβώς εμφανίστηκε εκεί. Παίζει σαν να μην σκοπεύει να σταματήσει σύντομα. Μια σιωπή ντύνει στοργικά αυτό που ακούγεται στη σωστή ένταση. Έξω σαν να αργεί να σκοτεινιάσει. Το ημερολόγιο στον τοίχο δείχνει μια παλιά ημερομηνία, αλλά όλ@ ξέρουν πως είμαστε καταμεσής του καλοκαιριού. Τα κομμάτια κυλάνε μέσα μας σαν αλκοόλ στις φλέβες. Απαλή μουσική, δίχως παύσεις, δίχως κανένα άγχος, για τις δύσκολες μέρες. Κάθε γύρισμα και κάθε χτύπος της είναι αρτιστικά τοποθετημένος στο ιδανικό σημείο, με πυξίδα την απλότητα. Το ποτήρι ξαναγεμίζει. Στην υγειά μας.

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

 

Michalis Tsantilas – What You See Is Just A Lie (self-released)

 

 

Ανέκαθεν υπήρχε – κι εξακολουθεί να υπάρχει – μια παρεξήγηση όσον αφορά την ουσιαστική, την πραγματική ιδιότητα του μουσικού παραγωγού: ο παραγωγός, σε γενικές γραμμές, θεωρείται ότι συντελεί στο να διαμορφωθεί το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα ενός μουσικού έργου ∙ με άλλα λόγια, υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση μεταξύ των ιδιοτήτων του παραγωγού και του απλού ηχολήπτη (θα αφήσουμε κατά μέρος τον υπεύθυνο για το mastering ενός μουσικού έργου, προκειμένου να αποφύγουμε να περιπλέξουμε περαιτέρω τα πράγματα). Ο παραγωγός οπωσδήποτε έχει λόγο στη διαμόρφωση του ήχου ∙ ο σωστός παραγωγός, παρ’ όλα αυτά, κάνει και κάτι περισσότερο: συμβάλλει στον συνολικό σχηματισμό και την συνολική διαμόρφωση ενός μουσικού έργου, κάνοντας προτάσεις, επισημάνσεις και αλλαγές – άλλοτε σε πιο συνεργατικό πνεύμα, κι άλλοτε επιβάλλοντας (ή προσπαθώντας να επιβάλλει) την βούληση του στους μουσικούς.

Υπό αυτή την άποψη, ο παραγωγός είναι εξίσου συνυπεύθυνος – και εξίσου οραματιστής – όσο και ο ίδιος ο συνθέτης της εκάστοτε δουλειάς.

Το νέο δισκογραφικό πόνημα του Μιχάλη Τσαντίλα, με τίτλο What You See Is Just A Lie, αποτελεί – κατά την ταπεινή και καθ’ όλα υποκειμενική άποψη του υποφαινόμενου – ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τί πάει να πει σωστός παραγωγός. Συγκρινόμενο με το Σκιά στο Μυαλό, την πρώτη δισκογραφική δουλειά του τραγουδοποιού/ συνθέτη/ μουσικοκριτικού Μιχάλη Τσαντίλα, που εντασσόταν στα πλαίσια του ελληνόφωνου έντεχνου pop/ rock (με έμφαση στο πρώτο), άλλοτε πιο τολμηρό, αλλού πιο συμβατικό, το What You See Is Just ALie αποτελεί πραγματική μεταμόρφωση, και τεράστιο άλμα προς τα εμπρός, τόσο ηχητικά όσο και ενορχηστρωτικά – και σ’ αυτή τη μεταμόρφωση υποψιάζομαι ότι έχει βάλει το χέρι του ο παραγωγός Χρήστος Χριστοδούλου, γιατί τα κομμάτια, στη βάση τους, εξακολουθούν να διέπονται από χαρακτηριστικά «έντεχνης» σύνθεσης. Παρ’ όλα αυτά, τα τέσσερα κομμάτια αυτού του ΕΡ αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα ψυχεδελικής – electro pop/ rock, με στοιχεία που παραπέμπουν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού – παραδείγματα που, μεταξύ άλλων, δείχνουν και το τί αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν εάν τολμήσει κανείς να δει λίγο παραπέρα από την συμβατική ευκολία στη σύνθεση και τον φοιτητοκεντρικό προσανατολισμό της «έντεχνης» ελληνόφωνης τραγουδοποιίας.

Με λίγα λόγια, το What You See Is Just A Lie δεν ήταν αυτό που περίμενα ν’ ακούσω, κι αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Πάντα τέτοια. Στα συν της δουλειάς, το πανέμορφο φωτογραφικό layout δια φακού Κυριακής Ιμέλλου.

 

 

ΑΤΜ

 

Esoteric Sob – Diamonds EP (numb capsule)

 

Διάδρομοι κυρτοί οδηγούν σε άγνωστα ηχοτόπια. Εύληπτες μελωδίες στηριγμένες σε ηλεκτρονικές βάσεις κοιτάνε προς έναν γαλήνιο ουρανό. Ότι ακούγεται είναι ξεκάθαρο ως προς τις προθέσεις του, με μια αίσθηση ρετρό να απλώνεται παντού. Πέντε συνθέσεις φωτός. Παλλόμενες ρυθμικά, απαλές στην αφή και επαναφορτιζόμενες μέσω μιας ήπιας ενέργειας. Ένα ίχνος χορευτικότητας δίνει έναν πιο έντονο τόνο στις ατμόσφαιρες και η σύντομη διάρκεια της συγκεκριμένης κυκλοφορίας κάνει το μέλλον να μην φαίνεται τόσο μακρινό για το τι έχει να μας προσφέρει για τη συνέχεια ο Βορειοελλαδίτης μουσικός.

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.