Tomaga – Bethan Kellough – Lustmord

Tomaga – The Shape Of The Dance (hands in the dark)

a0511142496_10

Η μορφή του χορού, μια προσπάθεια να περιγράψεις την τέχνη της σωματικής έκφρασης μέσα από περιγράμματα σε κάθε γεωμετρική συνοχή. Η Valentina Magaletti και ο Tom Relleen μας παρουσιάζουν μέσα από τη μουσική τους, τη δική τους οπτική για την πλαστικότητα και την επεκτασιμότητα της κάθε μορφής, χωρίς αλληγορίες, μέσα από μια πειραματική προσέγγιση. Το τρίτο άλμπουμ των Tomaga λοιπόν, με 8 ευέλικτα κομμάτια, φέρει ένα concept και μας εξηγεί ότι ο χορός είναι σχετικός με κάθε κίνηση και κάθε ένταση μεταξύ μηχανικών και βιολογικών ρυθμών.

Βιώσιμη και κάπως δραματική ατμόσφαιρα η οποία ξεκινά ήδη από όταν χαζέψεις το εξώφυλλο του δίσκου. Επιβάλλονται βαθιές αναπνοές, για μια σειρά προσδοκιών και απαιτητικών καταλήξεων, στεναγμοί που εκπνέουν τον δικό τους ρυθμό. Ένας μαχητικός χορός που ξηραίνει τον λαιμό και εξαντλεί. Το δίδυμο κάνει μια ξεχωριστή προσπάθεια να εξερευνήσει μια συγκεκριμένη αρμονία. Αναφέρονται ξανά και ξανά σε κάθε έκφραση του σώματος που διοχετεύεται μέσα από αναπνοές. Είτε αυτό είναι για χορό ή για μια απλή επιθυμία που ζωντανεύει το διάστημα μεταξύ κάθε δυο παλμών.

Δεν είμαι σίγουρη για το τι γεύση μου αφήνει η συγκεκριμένη δουλειά, αλλά σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο όμορφο από το να χορεύεις σε κάθε απελευθέρωση του σκοταδιού, με τους παλμούς σου μόνο ή και με αυτούς που διεκδικείς…

Kat

Bethan Kellouh – Aven (touch)

bethankellough.againstthesilence

Η απόλυτη ησυχία γύρω μας παραμένει ένα ιδεατό όνειρο. Ένας άγνωστος κόσμος μας περιβάλλει αφήνοντας τις αισθήσεις μας παραδομένες απέναντι του. Η Bethan Kellough στον πρώτο της δίσκο στην Touch αφήνει τα πάντα εκεί έξω να εισχωρήσουν στη μουσική της. Για αυτό το λόγο στα πρώτα λεπτά της εικοσιοκτάλεπτης σύνθεσης της η ένταση είναι χαμηλά και κυριαρχούν οι φυσικοί εξωτερικοί ήχοι οι οποίοι έχουν ηχογραφηθεί και αναμειχθεί με χαμηλότονους ηλεκτρονικούς ήχους από την ίδια. Οτιδήποτε κι αν ακουστεί απ’ έξω εντάσσεται αμέσως στην ίδια τη σύνθεση. Σαν μια ρουφήχτρα να τραβάει τα πάντα δημιουργώντας μια νέα σύνθεση.

Κάπου στο έβδομο λεπτό υπάρχει μια λυρική έκρηξη, όλα αλλάζουν και εκεί που το Aven ήταν πόλος έλξης εξωτερικών ήχων, γίνεται ένας εκβολέας του κάθε στοιχείου που χώνεψε εντός του. Συναισθήματα, σκέψεις, αναμνήσεις ρέουν προς τα έξω και φέρουν τα χαρακτηριστικά τ@ εκάστοτε ακροατ@. Το Aven αποτελεί την ηχογράφηση μιας δικής της ζωντανής εμφάνισης και θυμίζει έντονα μια ανάσα… εισπνοή, εκπνοή, παλμοί… την κάθε ανάσα που ασυνείδητα και ανάλαφρα μας κρατά στη ζωή.

Μπάμπης Κολτράνης

Lustmord – Dark Matter (touch)

lustmotd.dark-matter.againstthesilence

Οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες, οι αισθήσεις μας ατελείς και η φαντασία μας δεν μπορεί να καταλήξει στο τι μπορεί να συμβαίνει στην κάθε μακρινή “γωνία” του σύμπαντος. Ο Brian Williams, γνωστός ως Lustmord, υπόσχεται να μας μεταφέρει στην απύθμενη μεγάλη περιοχή πέρα από τον γαλαξία της Ανδρομέδας, βγάζοντας από το μυαλό μας κάθε έννοια του χώρου, του χρόνου, της απόστασης, της φοράς. Dark Matter το όνομα του άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει από την Touch στις 30 Σεπτέμβρη. Τρία εξαιρετικά μελετημένα κομμάτια-αποσπάσματα που βρίσκονται υπό κύηση από το 2001. Η συλλογή των ήχων έγινε από το Cosmological Activity της NASA, The Very Large Array, The National Astronomy Observatory και διάφορες άλλες πηγές.

Με επίκεντρο γύρω από την ιδέα ότι το σύμπαν αποτελείται κυρίως από σκοτεινή ενέργεια, το Dark Matter μας πετάει ομαλά στο άγνωστο, πέρα από κάθε φαντασία, ανάμεσα σε γαλαξιακές ηχητικές παρεμβολές, διαστρικά πλάσματα και μόρια, ακτινοβολίες από συνθλίψεις κηφήνων και χιονοστιβάδες από κοσμικούς πίδακες.

Kat

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.