Ten new songs countdown, 4

Boards-of-Canada-Reach-for-the-Dead

Boards Of Canada – Tomorrow’s Harvest

Εν μέσω του μπαράζ κυκλοφοριών της Record Store Day, στα κρυφά εμφανίστηκε ένα περίεργο 12ιντσο που έγραφε το όνομα του σκωτσέζικου αυτού ντουέτου και κατέληξε μάλιστα να πουλιέται σε αστρονομικές τιμές στο ebay. Αυτής της μπάντας που είχε να δώσει σημείο ζωής κοντά δέκα χρόνια και κανείς δεν ήξερε αν οι φήμες περί νέου υλικού ευσταθούσαν. Ορίστε λοιπόν ο προπομπός του επερχόμενου τους δίσκου, μυστήριος, απρόσμενος και γοητευτικός. (view)

Squarepusher – 4001 (Roel Funcken remix)

Παραμένουμε στα αμπελοχώραφα της Warp και σκοντάφτουμε πάνω στη συμμετοχή του μέλους των Funckarma στον διαγωνισμό των remix πάνω στον περσινό δίσκο του Squarepusher. Μάλλον εισακούστηκαν οι γκρίνιες μας απέναντι στο μέτριο υλικό του δίσκου και είπε ο Tom να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλους ομογάλακτους μπας και βάλουν και αυτοί ένα χεράκι βοηθείας. Κρίνοντας από αυτό εδώ το δείγμα, μάλλον ορθώς έπραξε.

Kode 9 – Xingfu lu

Για να δούμε όμως πώς τα πάει και η νέα γενιά της ηλεκτρονικής μουσικής. Dubstep το ονόμασαν, αλλά κατέληξε μια μόδα όπου έμεινε η μόστρα και εξαφανίστηκε η ουσία. Ο συγκεκριμένος τύπος πάντα ήταν από τις περιπτώσεις που ξέφευγαν από τη νόρμα, καθώς είχε το προνόμιο να ηγείται της Hyperdub η οποία ευθύνεται για την εγκαθίδρυση του προαναφερόμενου ήχου. Εδώ αποδεικνύει με το νέο του άσμα πως παραμένει στον αντίποδα του χιπστερισμού.

Saaad/Mondkopf – Last Love

Εμείς τα λέγαμε, αλλά ποιος μας άκουγε! Η drone-ambient δένει τέλεια με την techno λόγω του ενίοτε κοινού ατμοσφαιρικού παρονομαστή. Να που το ντουέτο, που φέτος έχει μαλλιάσει το πληκτρολόγιο να το εκθειάζουμε, αφήνει τις κασέτες και πάει για το πρώτο του βινύλιο σε συνεργασία με τον Mondkopf για κάτι το εντελώς καινούργιο. Όχι πως δεν έχει ξαναδοκιμαστεί αυτό το πάντρεμα, αλλά όσο να ‘ναι κάτι τέτοια μπασταρδέματα σε βάση δημιουργίας, και όχι απλά μέσα σε ένα djset ή σε ένα remix, προκαλούν το ενδιαφέρον. Ας πάρουμε μια γεύση.

Κ. Βήτα – Ατέλειωτα Χρυσάνθεμα

Ως τώρα τα μικρής διάρκειας βιντεάκια και το νέο τραγούδι της Αντήχησης θυμίζουν για ποιο λόγο το προτελευταίο του album Άργος είχε κάνει τέτοια θετική εντύπωση στους φίλους του Κ.Β.. Εξαντλήσαμε εξάλλου την αυστηρότητα μας στην περσινή κριτική που του αφιερώσαμε, οπότε πλέον μπορούμε να δηλώσουμε ανοιξιάτικα αισιόδοξοι και θετικά προσκείμενοι στη νέα του δουλειά. (view)

John Zorn – Dance Of Sappho

Και να θέλουμε να αγιάσουμε ξαποσταίνοντας λίγο από τις μηνιαίες κυκλοφορίες του, ο John Zorn δεν μας αφήνει. Στον τελευταίο του δίσκο καθοδηγεί το τρίο που εκτέλεσε το Gnostic Preludes του με τον κιθαρίστα Bill Frisel στη σύνθεση και μελοποιεί αρχαία μυστήρια. Να πούμε πως εκπλαγήκαμε με την χρυσοποίκιλτη αυτή νέα του δουλειά, θα είναι ψέμα. Μια μικρή ίσως έκπληξη υπάρχει στο γεγονός πως το κομμάτι αυτό, με την παραπομπή στην αρχαία Ελλάδα, θυμίζει στην εισαγωγή ένα έντεχνο σύγχρονο ημεδαπό τραγούδι. Ακούστε το και βρείτε ποιο… (listen)

Swans – Eden Prison (live 2011)

Ήδη έχουν γραφτεί τόσα πολλά για την επιστροφή αυτού του ιστορικού συγκροτήματος του οποίου ηγείται ο Michael Gira, όπου πλέον είναι περιττό να προσθέσουμε κάτι παραπάνω. Επανέρχονται στα μέρη μας με δυο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυτόν τον μήνα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής τουρνέ τους, όπου παίζουν αρκετά νέα κομμάτια και προετοιμάζονται για τον νέο τους δίσκο που θα βγει του χρόνου. Ιδού ένα μικρό δείγμα για αυτό που χάσαμε όσοι-ες λείπαμε την προηγούμενη φορά που μας επισκέφθηκαν. (download)

Livids – (Some Of Us Have) Adrenalized Hearts

Μιας και μπήκαμε στο κεφάλαιο των επιστροφών, ας σταθούμε σε μία περίπτωση που επέλεξε έναν άλλο δρόμο για να δώσει το νέο της στίγμα. Ο τραγουδιστής και στιχουργός των New Bomb Turks, Eric Davidson, έφτιαξε ένα νέο σχήμα και με την φούρια ενός πρωτάρη, δίνει συναυλίες με εντελώς νέο υλικό. Για όσους αγνοούν τον εν λόγω κύριο, μιλάμε για αυτόν που όλα τα modern garage σχήματα θα ήθελαν να γράφουν και να παίζουν σαν το συγκρότημά του. Αν και η επανακυκλοφορία του θρυλικού ντεμπούτου των NBT, Destroy–Oh-Boy, στριμώχνει για τα καλά κάθε νέα προσπάθεια να παιχτεί ξανά με αξιώσεις αυτό το ιδίωμα, οι Livids δεν τα πάνε καθόλου άσχημα.

Title Fight – Face Ghost

Οι TF έβγαλαν μαζί με τους Touche Amore ένα επτάιντσο όπου διασκευάζει ο ένας τραγούδι του άλλου, για την Record Store Day…stop…Τα δύο συνομήλικα σχήματα αποτελούν ό,τι πιο σημαντικό έχει βγει από τα σπάργανα του ψαγμένου hc τα τελευταία χρόνια…stop…Η εκτέλεση των TF ελαφρώς ξεχωρίζει για την ανάδειξη των μελωδικών στοιχείων ενός έτσι και αλλιώς τέλειου κομματιού…stop…Κάτι δείχνει πως από το νέο αίμα δεν έχουμε δει ακόμη τίποτα…τελεία και παύλα.

Oneohtrix Point Never – Blue Drive

Ας κλείσουμε όμως τον δεκαδικό αυτόν κύκλο όπως τον ανοίξαμε. Ο Daniel Lopatin με το περίεργο καλλιτεχνικό όνομα, τις προηγούμενες χριστιανικές γιορτές είχε βγάλει σε κουτί για συλλέκτες πέντε από τα παλιά και άκρως συλλεκτικά album του. Αυτόν τον καιρό τα διαθέτει και ξεχωριστά, ώστε να μην μείνει κανείς παραπονεμένος. Ακόμη βέβαια περιμένουμε την κανονική του επιστροφή μετά το αποθεωμένο από κριτικούς Replica, αλλά, ακούγοντας στιγμές του παρελθόντος του, μάλλον υπάρχει αρκετό πράγμα για ψάξιμο στις πίσω του σελίδες.

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.