Marcus Fjellström – Taylor Deupree – Janek Sprachta

Marcus Fjellström – Skeleκtikon (miasmah)

marcusfelldstrom.againstthesilence

Κυρτές γωνίες εξπρεσιονιστικού σκηνικού περικλείουν σκιές από οστά άγνωστων όντων. Κάπου στο βάθος βγαίνει μια απόκοσμη μουσική για να τα βάλει όλα σε κίνηση. Σαν μια λατέρνα που ερωτοτροπεί με έναν επικίνδυνο γκρεμό, οι μελωδίες της περνούν ξυστά από δίπλα σου για να εξαφανιστούν σαν σε σκηνή τρόμου. Όλα αυτά σε γρήγορη ταχύτητα, αν και φαντάζουν να κυλάνε αργά σαν βήματα σε κηδεία. Κάποιες στιγμές σε πιάνει μια ανάγκη να τρέξεις πιο γρήγορα από τη σκιά σου, κάποιες άλλες δηλώνεις κουρασμένος από την επίμονη της παρουσία. Γλυκόπικρα αντίο οδηγούν σε σκηνές τέλους μιας ταινίας που έχεις ξαναδεί, αλλά στην αρχή πίστευες ότι θα άλλαζε κάτι στην πορεία. Τίποτα δεν άλλαξε ακούγοντας επανειλημμένα το Skeleκtikon, πέραν της εμφάνισης βιρτουόζικων φιγούρων ενός σκουρόχρωμου μπαλέτου που οδηγείται από τις ενδόμυχες πλευρές του μυαλού του Marcus και περνάνε αυτούσιες στις δικές σου.

Taylor Deupree – Somi (12k)

taylordeupree.againstthesilence

Στο βασίλειο των στάλων διαλείπουσων βροχών η προσπάθεια τήρησης μιας τάξης αποτελεί ύβρις. Αυτές καθώς πέφτουν στις χορδές μιας εγκαταλελειμμένης κιθάρας σε ένα ακόμη πιο εγκαταλελειμμένο μέρος όχι από ανθρώπους, αλλά από ζωή, παράγουν γλυκούς ήχους που ταιριάζουν στη σιωπή και την ακινησία του τοπίου. Κανένα χρώμα στο βάθος του ορίζοντα, καμία ελπίδα μπρος στο τέλμα της σκουριάς. Η κατάνυξη που βγάζει και αυτός ο δίσκος του Taylor Deupree φέρνει σε ζεν πριν το τέλος του κόσμου. Οι μόνες λέξεις που προφέρει είναι μιας ανόθευτης παιδικότητας και μιας σχεδόν χαμένης συγκίνησης.

Janek Sprachta – Grow (midira)

JANEKSPRACHTA.grow-.AGAINSTTHESILENCE

Υπάρχει μια ευκολία που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ορχηστρική (και όχι μόνο) μουσική. Η υποκατάσταση των φυσικών οργάνων με ένα λάπτοπ και των νορμάλ ήχων με την αποδόμηση τους μας έχει οδηγήσει όχι στην αρχή των πραγμάτων, αλλά σε μια στασιμότητα. Λείπει ενίοτε το στοιχείο της σύνθεσης ακόμη και με την αφαιρετική της έννοια. Ο Janek Sprachta με το δεύτερο του άλμπουμ απαντά με έναν ιδιαίτερο τρόπο στα παραπάνω, καθώς αφήνει τις ιδέες του να κινηθούν με φυσικό τρόπο σε μέρη μη προσχεδιασμένα, χωρίς να λείπει το στοιχείο της προσεγμένης συνθετικής αντίληψης. Άλλες συνθέσεις του τείνουν προς τη neoclassical, άλλες προς το post rock και για αυτό λείπει, ίσως, αυτή η συνοχή στο άλμπουμ. Πέρα όμως από στιγμές όπου ορισμένα κομμάτια κλωθογυρίζουν χωρίς να φτάνουν κάπου, υπάρχει μια ανεπιτήδευτη γοητεία στην όλη αύρα του δίσκου. Επίσης υπάρχει μια lo-fi αντίληψη που απογυμνώνει τις μελωδίες με αυτό που μένει στο τέλος να είναι ειλικρινείς στιγμές ενός μυαλού και μιας καρδιάς που μιλά τη γλώσσα της μουσικής με μόνη αλφάβητο αυτή των συναισθημάτων.

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.