Radar Men From The Moon – Subversive I (name your price/fuzz club records)

Ήσσονα συγκροτήματα – κατά τους ήσσονες ποιητές: ακολουθώντας τη συλλογιστική του Μανώλη Αναγνωστάκη, που είχε δηλώσει ο μείζων ποιητής ακολουθεί και μείζονα θέματα, ενώ οι ήσσονες είναι πιο κλειστού χώρου, θα δηλώναμε ευθέως ότι αν κάτι σώζει τα ήσσονα συγκροτήματα,αυτό έγκειται στ’ ότι δεν επιδιώκουν – όπως συνέβαινε παλιότερα – να γίνουν μείζονα ∙ αν μη τι άλλο, ζούμε διαρκώς τόσο την αποδόμηση κάθε έννοιας«κλασικού», αλλά και την διαλεκτική αβεβαιότητα ήχου και μουσικής. Τα ήσσονα συγκροτήματα, αν δεν επιζητούν τους κλειστούς χώρους (ή το κλειστό κοινό) εκ ιδιοσυγκρασίας, σίγουρα είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένα ως προς το τι ζητούν και ως που μπορούν να φτάσουν για να το πετύχουν. Στην τελική, όσο καλό είναι να μην θέτεις όρια στον εαυτό σου, άλλο τόσο καλό είναι να γνωρίζεις τα όρια σου – και πως μπορείς να κινηθείς πιο δημιουργικά εντός της επικράτειας τους.

Οι Radar Men From The Moon είναι ένα ήσσον συγκρότημα (αν και πλέον όλα ήσσονα είναι ∙ το έχουμε ξανασυζητήσει), συνεπές ως προς την κατεύθυνση της μουσικής και της αισθητικής του. Οι δύο πρώτες τους κυκλοφορίες συνέπεσαν με την εποχή της μεγάλης απήχησης του ορχηστρικού ψυχεδελορόκ, με τις απαραίτητες αναφορές στον κλασικό sci-fi κινηματογράφο του προηγούμενου αιώνα (το όνομα τους προέρχεται από τίτλο κλασικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1950) ∙ όμορφη μουσική, με παραπομπές τόσο στην ψυχεδέλεια όσο και στο ευρύτερο new wave και krautrock, χωρίς ιδιαίτερα περιπετειώδεις διαθέσεις όσον αφορά την σύνθεση, αλλά που ακούγεται ευχάριστα. Καλή για ζωντανές εμφανίσεις. Η τρίτη τους δουλειά, τιτλοφορούμενη ως Strange Ways Galore του 2014, έδειξε μια μεταβολή ως προς το θορυβώδες, αλλά όχι απαραίτητα πειραματικό. Λιγότερες αλλαγές, περισσότερος θόρυβος και ηλεκτρονικά στοιχεία, εμφανή τόσο στους κιθαριστικούς ήχους, όσο και στα μοτίβα του rhythm section. Μελωδική δουλειά μεν, αλλά με υποδόριο τρόπο – εμφανές στο σύνολο, αλλά όχι τόσο στα σημεία.

Το Subversive I συνεχίζει στα χνάρια του Strange Ways Galore: πάντα αποκλειστικά ορχηστρικό, ακόμα πιο θορυβώδες, πιο μηχανοποιημένο (λιγότερες εναλλαγές στα μοτίβα), πιο κοντά στο πνεύμα της καθηλωτικής, λιγότερο μελωδικής ψυχεδέλειας, και της πιο έντονης ηλεκτρονικής μουσικής. Το Subversive I είναι αρκετά σκοτεινό και σκληρό, τουλάχιστον σε σχέση με το μουσικά πιο συμβατικό παλιό ύφος τωνRadar Men From The Moon – χωρίς ωστόσο να μπορώ να αποφανθώ για το εάν και κατά πόσο τώρα είναι καλύτερα απ’ ότι πριν. Το Subversive I ακολουθεί μια διαδρομή που παρατηρείται και σε άλλα συγκροτήματα τόσο του ψυχεδελικού, όσο και του post-rock ήχου: η αποδέσμευση από το μελωδικό παρελθόν συντελείται μέσω ενός ηχητικού πειραματισμού, που εντέλει, ωστόσο, και δημιουργεί περισσότερο θόρυβο (με την κακή έννοια) παρά μουσική, και δίνει την εντύπωση ότι το συγκρότημα βαδίζει μάλλον στα τυφλά ∙ ή ότι, όπως λέγανε παλιότερα, ήταν ακόμη πολύ νωρίς για δίσκο. Αυτή είναι και η αίσθηση που αποκομίζει ο γράφοντας – κρατώντας, παρ’ όλα αυτά, το I μετά το Subversive ως υποσημείωση ότι ενδεχομένως το Subversive II να είναι πολύ πιο ξεκάθαρο ως προς τους στόχους του.

Κρατάω, επίσης, το τελευταίο από τα τέσσερα κομμάτια του Subversive I, με τίτλο Hacienda, το οποίο ακούγεται σαν την πιο έξυπνη και καλοδουλεμένη συγχώνευση του μουσικού παρελθόντος και του παρόντος των Radar Men From The Moon, κι ίσως αποτελεί ένα δείγμα του πως μπορεί να γίνει μια προσπάθεια απαγκίστρωσης, που ωστόσο αποπειράται να διαμορφώσει ένα νέο μουσικό ύφος, και που ίσως προσφέρει μια ματιά στο τι μπορούν να πετύχουν οι Radar Men From The Moon σε μετέπειτα χρόνο. Δεδομένης της sci-fi αισθητικής του συγκροτήματος, τα άστρα θα δείξουν.

 

 

ATM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.