Aidan Baker & Gareth Davis – Loke Rahbek & Frederik Valentin

Aidan Baker & Gareth Davis – Invisible Cities (karlrecords)

Όλα τελικά κάνουν τον κύκλο τους. Η πρώτη κριτική που γράφτηκε στο ats αφορούσε το νέο τότε άλμπουμ του AB και, μέχρι ετούτη τη νέα συνεργασία του με τον σπουδαίο κλαρινετίστα GD που είχαμε συναντήσει στις δουλειές των Oiseaux Tempete, έχουν παρεμβληθεί ένα κάρο κριτικές αφιερωμένες στις δουλειές του. Για μένα, ο AB συμβολίζει την απαρχή της ενασχόλησής μου με την drone/ambient/experimental μουσική, καθώς το έργο του μπορεί να ιδωθεί ως το εύκολο βήμα μετά την post rock παρακαταθήκη των zeros.

Τώρα όμως τι μένει; Κακά τα ψέματα, η όποια καλλιτεχνική αναζήτηση μέσω επαναλαμβανόμενων μουσικών μοτίβων έχει καταντήσει στείρα. Ο AB δεν μπορεί βεβαίως να χρεωθεί το τι συμβαίνει με όλο αυτό το γαϊτανάκι ζωντανών ηχογραφήσεων, πανομοιότυπων αυτοσχεδιασμών και αυθόρμητων μουσικών καταγραφών που έχουν κάνει τον lo-fi κατά τ΄άλλα συγκεκριμένο χώρο να φαντάζει σαν μια βιομηχανία-μινιατούρα. Παρ’ όλ’ αυτά, η όλη του πορεία χαρακτηρίζει και χαρακτηρίζεται από αυτή την εποχή.

Οφείλεται κάπου να μπει ένα τέλος; Αν ναι, αυτή η δουλειά δεν δείχνει να έχει ένα καταληκτικό ύφος. Υπάρχει βέβαια αυτό το απόκοσμο στις σχεδόν στατικές ατμόσφαιρες του AB, που δίνουν το πάτημα στον GD να απλώσει νότες ως άλλα τιτιβίσματα πουλιών. Μόνο που αυτά τα πουλιά δεν πετάνε ψηλά. Για λίγο κινούνται στον αέρα και κουρνιάζουν ξανά ατενίζοντας από τις φωλιές τους τις πόλεις μας. Αυτό που κοιτούν είναι αόρατο σε μας, καθώς βλέπουν την ασχήμια που εμείς αδυνατούμε να δούμε. Ως προς αυτό, με τα αστικά field recordings να συμπληρώνουν το ντεκόρ του άλμπουμ, δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ειλικρίνεια που αποπνέει η πρώτη του ύλη. Αρκεί όμως αυτό; Από την άλλη, πότε συνέβη να κλείσει μια κουβέντα με μια ερώτηση;

 

 

Loke Rahbek & Frederik Valentin – Buy Corals Online (editions mego)

Πηγαίνοντας στο άλλο, περίπου, άκρο, καλό είναι να ειπωθεί χωρίς περιστροφές ότι η δισκογραφική συνεργασία των δύο Δανών συνδαιτυμόνων εδώ μπορεί να θεωρηθεί ως το βήμα προς το πιο πέρα. Με βάση τη γενικότερη pop μετάλλαξη των πάντων και έχοντας στον νου την ιδιαίτερη παρουσία της Posh Isolation, του label του LB στις τάξεις του οποίου βρίσκουμε την μπάντα του FV ονόματι KYO, φαντάζει λογικό ότι αυτή η νεωτεριστική έκδοση της ηλεκτρονικής μουσικής είναι το μέλλον.

Το Buy Corals Online δεν είναι βέβαια το άλμπουμ που θα εξυμνηθεί από τις επόμενες γενιές, κρατώντας κι έναν αστερίσκο ως προς τη μη ως τώρα αναγνώριση του σήμερα μέσα στον γενικό χαμό των νέων κυκλοφοριών. Αυτή του όμως η παιγνιώδης φωτεινότητά του, που έρχεται σε αντίθεση με την όχι και τόσο καλαίσθητη ambient τεχνοτροπία του νέου ήχου σήμερα, παράγει μια αυταξία. Μπορεί σε σημεία να αναρωτιέσαι αν θα σου μείνει κάτι από την ακρόαση (βλ. pop που αναφέρθηκε πιο πριν), αλλά η όλη αίσθηση που βγάζει το άλμπουμ είναι συνάμα ευχάριστη και μυστηριώδης. Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά ίσως αν ο Oneohtrix Point Never επέλεγε να γράψει ένα άλμπουμ-νανούρισμα, να πλησίαζε το αποτέλεσμα αυτού εδώ του δίσκου. Πάλι, όμως, η αισθητική σφραγίδα του Buy Corals Online έχει μια ιδιαίτερη σαφήνεια, η οποία αποτυπώνεται μεταξύ ύδατος, διαδικτύου, συναισθημάτων και γοητείας. Στοιχείων φτιαχτών; Η μουσική απαντά Όχι!

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.