Avatar – Avatar Country (century media)

“Where there is silence, there shall be sound, and it shall be LOUD!” Κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία και τα πρώτα λόγια Εκείνου, του Βασιλιά που ήρθε να αναστήσει το έρημο τοπίο, την άγονη Γη από την αθλιότητα που είχαν αναγκαστεί να ζουν χρόνια πολλά οι κάτοικοι του Avatar. H δύναμή του, το σθένος του και η επιβλητικότητά του μαγεύουν τους κατοίκους, που ζούσαν σαν νομάδες για να επιβιώσουν. “I am the chosen one, for I have chosen myself! This land which was once dead is now alive. And it’s mine!”

Το στέμμα θα βρει τη θέση του και το τσεκούρι του με τις έξι χορδές ηχεί καταστροφικό. Ο ουρανός θα ανοίξει για να μπουν λίγες ακτίνες φωτός, φέρνοντας την ελπίδα. Τα καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθήσουν θα ξυπνήσουν επιτέλους τους κατοίκους από τη λήθη και την αδράνεια που είχαν πέσει, δείχνοντάς τους πως τα σημάδια αυτά είναι μόλις η αρχή.

Αναφωνούν.

“Glory To Avatar Country! Glory To Our King”. Ο Βασιλιάς, όπως φάνηκε, δεν ήταν μόνο ιδανικός για την Avatar πολιτεία και τους κατοίκους της, αλλά και για τον υπόλοιπο πληθυσμό που βρισκόταν εκτός της πολιτείας. Από τις metal πηγές της με τους γεμάτους σπόρους, θα τροφοδοτήσει όλους αυτούς που λιμοκτονούν. Θα ανοίξει τα σύνορα για να δεχτεί όλους αυτούς που βρίσκονται απέξω και σε άθλια κατάσταση. Δεν θα είναι εύκολο, μιας και ο κόσμος δεν είναι πάντα αυτό που δείχνει. “Sharing is caring and caring is King”.

Το άλμπουμ Avatar Country είναι ένα εξαίσιο concept album που θα σε συνεπάρει. Το 2016 έχω αναλάβει να γράψω για το Feathers & Flesh και συγκεκριμένα γράφω τότε: “Και εδώ έρχεται η σειρά του μουσικού ύφους. Αχ, τι να πω. Όλα και ακόμα άλλα τόσα είδη ακούγονται εδώ μέσα. Μελωδικό death metal, classic hard rock και metal, οι κιθάρες δίνουν και παίρνουν και μελωδικές και παραμορφωτικές συνάμα με άρτια αποτελέσματα. Τα φωνητικά αλλάζουν στιλ με την ταχύτητα της παράνοιας. Πολλά prog στοιχεία, αφού η θεματολογία και μόνο απαιτεί παραξενιές και τρέλες. Ακουστικά είναι πολύ δεμένοι και λάθη προσπαθειών για κάτι άλλο δεν ακούγεται. Αν δεν έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται, θα σου αναφέρω κάποια ονόματα που μου ήρθαν σαν αστραπές στο μυαλό κατά την ακρόασή του. Πρώτα από όλα, ο θρόνος ανήκει δικαιωματικά στον King Diamond. (Κανένα σχόλιο εδώ, παρακαλώ, και συνεχίζω). Η βαρύτητα των Opeth και των Mastodon γίνεται αισθητή. Η ρυθμικότητα των Lake Of Tears και των Volbeat και Pain Of Salvation σε σημεία έρχεται σαν αναλαμπή. (Και πώς να μη γίνει, αφού κιθαρίστας των POS έχει περάσει από κει). Η τρελάρα του Davin Townsend περικεφαλαία! Η πολυπλοκότητα των Diablo Swing Orchestra, επίσης παρούσα. Θεατρινισμούς και επιβλητικότητα στην παρουσία στιλ Ghost θα συναντήσεις επίσης”.

Το ίδιο συμβαίνει και εδώ και εγώ αναφωνώ και πάλι. “Τι σόι πράμα είναι τούτοι;” Μπορώ να πω πως το σημερινό τους “έργο” μού διαλύει κάθε σκεπτικό σκόνταμμα όσον αφορά το μέλλον τους. Έχουν δημιουργήσει ένα καινούριο ύφος, που τραβά όχι μόνο τα αυτιά για να ακούσουν καθαρούς και γεμάτους από heavy metal ήχους, αλλά και τα μάτια, αφού συναυλιακά δίνουν ρεσιτάλ. Δεν αντιγράφουν, αλλά αντίθετα τιμούν τον Μεγάλο Πατέρα King Diamond, που, όσο κάθεται καλά στον θρόνο του, όλα θα κυλούν όμορφα. Οι Diablo Swing Orchestra και οι Ghost είναι από αυτό το “νέο” αίμα μουσικών. Έτσι και οι Avatar, με πολύ σκληρή δουλειά, από ό,τι μπορώ να κρίνω, φτάνουν σήμερα να πάρουν πια αυτό που τους αξίζει. Μια διάκριση στο αναγεννημένο metal στερέωμα. Το Avatar Country ξεκινάει με μια πολύ όμορφη, ήσυχη και ορχηστρική εισαγωγή, για να μπει το “Legend Of The King” (που για μένα είναι από τα πιο εκπληκτικά metal κομμάτια μέχρι στιγμής). Οι κιθάρες ανήκουν στον Θρόνο του Βασιλιά και δίκαια. Τα φωνητικά με τάραξαν πολύ στις στιγμές (μετά το έκτο λεπτό) που στο δράμα τους μου έφερε τη μοναδικότητα του Warrel Dane. Το στιλ αλλάζει αμέσως με την εισαγωγή του hard rock (american style και βάλε λίγο Ac/Dc για να δέσει) “The King Welcomes You to Avatar”, που εντωμεταξύ αναμιγνύουν κι άλλα στιλ μουσικής μέσα, έτσι; Ακολουθεί ο λόγος του Βασιλιά (στα σουηδικά με στιλ Βασιλιά και χιούμορ, φοβερό!) και συγχρόνως δίνεται και η μετάφραση στα αγγλικά. Έχουν προηγηθεί αλλά και ακολουθούν heavy metal κομμάτια με βάση πάντα στις κιθάρες και με τα φωνητικά να έχουν εναλλαγές “βρόμικων”-“καθαρών”.

Αν και περιμένω πια τα πάντα από δαύτους, στο ένατο κομμάτι “Silent Songs of the King Pt. 1: Winter Comes When the King Dreams of Snow” έχουμε να κάνουμε με κάτι 100% διαφορετικό. Ένα αυστηρά ηλεκτρονικό κομμάτι, μαλακό και ήπιο, που δικαιολογεί γενναία τον τίτλο του. Έτσι θα κλείσει και η ιστορία με “Silent Songs of the King Pt. 2: The King’s Palace”. Και τα δύο, θαυμάσια instrumental κομμάτια. Στο τέλος δε, θα αισθανθείς πως περνά από τα αυτιά σου όλη η heavy metal ιστορία, αλλά όχι μόνο δεν θα σε απογοητεύσει, μα θα σου δώσει και υποσχέσεις. Ακολούθησε τον Βασιλιά της Avatar πολιτείας. Είναι ο επόμενος ηγήτωρ. Επίσης, οι Avatar on tour είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να ζήσετε ένα όμορφο μουσικό βράδυ, σε όποιο σημείο της Ευρώπης αλλά και Β. Αμερικής κι αν βρεθείτε. “METAL makes METAL more METAL.”

 

 

Ελένη Λιβεράκου Eriksson

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.