Kreidler – Dollkraut – Caudal

Kreidler – European Song (bureau b)

Πώς να ’ναι άραγε για μια μπάντα να σβήνει ένα υλικό πριν την επίσημη κυκλοφορία του για να ξαναγράψει νέο; Συνήθως η ματαιοδοξία των καλλιτεχνών στέκεται εμπόδιο σε τέτοιου είδους αυτοκτονικά βήματα, παρεκτός κι αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ, στην περίπτωση των Αμβουργιανών Kreidler οι λόγοι κρίθηκαν αρκούντως καίριοι για να προχωρήσουν στην προαναφερθείσα κίνηση και να βγάλουν άμεσα το European Song. Νιώθοντας απηυδισμένοι με το ρατσιστικό και ακροδεξιό πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη αυτόν τον καιρό, ένιωσαν ότι ο δίσκος που μόλις είχαν ηχογραφήσει ακουγόταν παράταιρος και προχώρησαν στη συγγραφή νέου υλικού. Ως εκ τούτου δεν προκαλεί έκπληξη που ο συγκεκριμένος δίσκος ακούγεται δύσθυμος με τα υπόγεια μουντά μοτίβα του και τους αυστηρούς, σχεδόν techno, ρυθμούς του. Χωρίς να ξεφεύγει από τον ήχο που έχουν χτίσει εδώ και χρόνια ο οποίος ισορροπεί μεταξύ kraut και electronica, μια δόση παραπάνω άγχους εντοπίζεται στα νέα τους κομμάτια.

Η πολιτικότητα του δίσκου εντυπώνεται με διακριτικά χαρακτηριστικά μέσω των τίτλων των συνθέσεων και του εξώφυλλου, που παρουσιάζει ένα αυτοκίνητο ευρωπαϊκής (;) μάρκας ακινητοποιημένο κάτω από έναν βαρύ ουρανό στη μέση ενός βιομηχανικού τοπίου. Αυτή η διακριτικότητα τον κάνει όχι μόνο ενδιαφέροντα, αλλά και τον σώζει από τις παγίδες της γραφικότητας και της βαρύγδουπης αοριστολογίας.

Dollkraut – Holy Ghost People (Dischi Autunno)

Ο νέος δίσκος των Ολλανδών Dollkraut θα μπορούσε να έχει βγει στο βαθύ παρελθόν έτσι νοσταλγικό που ακούγεται, αλλά εκεί που η ψυχεδελική του τάση πάει να το μετατρέψει σε ένα ρετρό άκουσμα, έρχεται μια σύγχρονη αντίληψη στον ήχο για να δώσει μια σουξεδιάρικη και φρέσκια σπρωξιά στο υλικό. Όλα τα κομμάτια αποπνέουν μια γλυκιά αλκοολούχα ζάλη. Τίποτα δεν ακούγεται εύπεπτο και υπάρχει ένα αλλόκοτο βάθος, την ίδια στιγμή που ορισμένες συνθέσεις του δίσκου τις λες και radiofriendly! Αυτό το παράδοξο διατρέχει όλο το υλικό εδώ και μένει το καλοκαίρι να αποφασίσει αν του κολλά αυτή η συνύπαρξη των δύο αυτών αντίθετων πόλων. Πάντως, κατά τη γνώμη μου, δεν το βλέπω να λέει όχι στις ορέξεις του Holy Ghost People.

Caudal – Slope/Land (land animal tapes)

Στον κύκλο των σχημάτων ως τρίο που έχει φτιάξει ο Aidan Baker ανήκουν και οι Claudal. Κατά μια έννοια αποτελούν την πιο βατή μπάντα του, αν και πάλι ο αυτοσχεδιασμός είναι η βάση. Απλά το dub και το kraut λειτουργούν ως σταθερές για να κινηθούν οι συνθέσεις προς το επέκεινα. Όπως περίπου και στις προηγούμενες δουλειές τους, η ελευθερία στη φόρμα υπερνικά την επιθυμία για σύνθεση ιδεών. Οπότε φαντάζει λογικό που στις δύο δωδεκάλεπτες περίπου συνθέσεις της κυκλοφορίας αυτής συναντάμε δύο αντίστοιχα βασικά θέματα όπου τα ντραμς παίζουν ελαφρές παραλλαγές ενός ρυθμού, το μπάσο αποτελεί τη μελωδική βάση και η κιθάρα παιανίζει γύρω από τα άλλα δύο όργανα. Ουσιαστικά είναι σαν να είναι οι δύο αυτές συνθέσεις κουρδισμένες πάνω στο δικό τους ψυχεδελικό ρολόι. Εφόσον κουρδίσεις κι εσύ πάνω στην ώρα του, θα νιώσεις οικεία ακούγοντας το αργό, ρυθμικό και απλανές σύμπαν τους. Εφόσον…

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.