Deep inside Aidan Baker’s mind

Καθώς περνάνε οι μέρες, αρκετή μουσική αφού έχει διαλεχτεί με προσοχή, στοιβάζεται σε ασφαλές μέρος προς συχνή ή μη χρήση. Τα τελευταία χρόνια το όνομα του Aidan συνεχώς κλωθογυρίζει στις προαναφερόμενες επιλογές. Ένας μουσικός κόσμος που αντικατοπτρίζεται ποικιλοτρόπως είτε από τις προσωπικές του εσωστρεφείς αναζητήσεις, είτε συνεργαζόμενος με άλλα ονόματα. Η οικειοποίηση ενός υλικού τέτοιου εύρους γεννά μια οικειότητα με τον μουσικό, σε βαθμό να αναπτύσσεται ένας ιδιότυπος τρόπος γνωριμίας.

[drown12]againstthesilence.wordpress.com

Ας ξεκινήσουμε την περιήγηση μας με ένα ρεπόρτο από την συναυλιακή και όχι μόνο συνεργασία με τους A Sun Amissa. Οι συγκεκριμένοι θα μπορούσαν αν χαρακτηριστούν η συνέχεια των Godspeed You! Black Emperor, αν και τους λείπουν τα κρουστά και οι κάθε είδους κορυφώσεις. Αφού η Gizeh records και το άτομο που την διευθύνει Richard Knox, ο οποίος τυγχάνει να είναι μέλος του προαναφερόμενου σχήματος, ανέλαβε την έκδοση του επερχόμενου φιλόδοξου προσωπικού δίσκου του Aidan, σχεδιάστηκε μια από κοινού περιοδεία. Το σχέδιο περιλάμβανε την εκτέλεση και των δυο σαραντάλεπτων σετ μαζί, δείγμα της συνεννόησης μεταξύ τους.

Πάντως, δύσκολα παρακολουθείται ζωντανά το ξεδίπλωμα του νέου δίσκου των ASM, καθώς σε αυτό βασίστηκε η εμφάνιση τους. Από την άλλη, χωρίς να εκπλήσσει, ο ΑΒ συνοδευόμενος στο μεγαλύτερο μέρος από το βρετανικό τρίο, έπαιξε ένα δείγμα της κιθαριστικής ambient μουσικής του. Κορυφαία στιγμή ήταν στο τέλος όπου το “Figures” εκτελέστηκε με κατάνυξη και συνοδεία του βιολιού και της αιθέριας φωνής της Angela Chan, μέλους των ASM. Ως επιστέγασμα-κερασάκι αυτής της συνεργασίας, μας προσέφεραν διαδικτυακά ως free download, ένα μαμούθ υπνωτικό κομμάτι που αποτυπώνει πιστά το κλίμα της βραδιάς.

Σειρά έχει η δισκογραφική συνεργασία του ΑΒ με τους επίσης Βρετανούς πειραματιστές  Plurals, για την σειρά Latitudes. Πρόκειται για ένα παρακλάδι της γνωστής ανεξάρτητης εταιρίας Southern records, όπου βγαίνουν μουσικές που η ούγια τους γράφει πρωτοπορία. Εδώ λοιπόν δυο συνθέσεις έρχονται να αποδείξουν πως τέτοιου είδους συναντήσεις προσφέρουν ενίοτε κάτι το μαγικό, αναδεικνύοντας στοιχεία που δεν είχαν εμφανιστεί προηγουμένως σε δημιουργίες των δυο μερών. Το “Dead Foxes In The Street” απλώνεται σαν μια κουβέρτα που την έραψαν οι The Swans και την φέρνουν στα μέτρα τους οι μουσικοί και το “Turning Children Into Mice” φαντάζει αρχικά απλό πριν τα όργανα μπουν σε θορυβώδη σκοτάδια. Μια χαρά δηλαδή.

Για τέλος έχουμε μια πλευρά του ΑΒ που σπανίως μνημονεύεται όταν αναφερόμαστε στο έργο του. Αυτή είναι το φτιάξιμο ολιγομελών και βραχύβιων σχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο εκφράζει την επιθυμία του να χαθεί και ακολούθως να βρεθεί σε μέρη που ο ίδιος δεν έχει διερευνήσει. Μετά τους Arc, Infinite Light Ltd, Mnemosyne και Whisper Room έρχονται οι B/B/S, δηλαδή ο Andrea Belfi, ο Erik Skodvin και ο ΑΒ, με όχημα το κλασσικό rock τρίο, για να δουν μέχρι που μπορούν να φτάσουν. Τέσσερα σχεδόν δεκάλεπτα ορχηστρικά κομμάτια, συν το μπόνους επτάιντσο που είχαν πριν λίγο καιρό κυκλοφορήσει, συνθέτουν μια ψυχεδελική-kraut ατμόσφαιρα, η οποία όσο επεκτείνεται, τόσο πιο θαμπή φαντάζει. Παρόλες τις αφαιρετικές προθέσεις, η εκτελεστική βάση στέκει στέρεη. Avant garde μετά-τζαμάρισμα; Ίσως. Πάντως η απαλή υφή του υλικού, δίνει μια ιδιαιτερότητα σε αυτήν την κυκλοφορία.

Όσο για το μέλλον, ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα πριν αναφερθούμε στις επόμενες κινήσεις του ΑΒ. Έχουμε λοιπόν για τον Μάη μια ευρωπαϊκή περιοδεία των Nadja (του βασικού σχήματος με την σύντροφο του) με τον Vampillia καθώς και την επανακυκλοφορία του υποτιμημένου δίσκου που έβγαλαν από κοινού πέρσι. Την ίδια εποχή οι Nadja θα κυκλοφορήσουν έναν νέο δίσκο, ονόματι Flipper, με τα έσοδα να πηγαίνουν για την προστασία των φαλαινών και των δελφινιών! Όπως ήδη αναφέραμε και εδώ, αναμένεται από τον Aidan το Already Drowning, όπως και ένα εντελώς drone ambient προσωπικό album, μια κασέτα με ψυχεδελικό υλικό, νέο τρίο όπου συμμετέχει, με νέο δίσκο και πολλά ακόμα καλούδια.

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.