Iamthemorning – Lighthouse (Kscope rec)

Iamthemorning.againstthesilence

Συνηθίσαμε οι μουσικές μας να μιλάνε για σκοτάδι κι όταν μας πλησιάζει μια μουσική φωτεινή, μας τυφλώνει και μας αναγκάζει να σκεπάσουμε τα μάτια. Συνηθίσαμε οι μουσικές μας να είναι πύρινες ή γήινες κι όταν μας πλησιάζει μια μουσική αιθέρια, μας φαίνεται ελαφριά και ασήμαντη. Αυτές είναι οι βασικές δυσκολίες που συναντάς με μπάντες όπως οι Iamthemorning. Χρειάζεται τόλμη για να τους βιώσεις. Πρέπει ν’ αφήσεις στην άκρη κάθε υποσυνείδητο ψυχικό ποζεριλίκι και ν’ αποφασίσεις να λουστείς στο φως. Πρέπει ν’ αναγνωρίσεις στον εαυτό σου την πιθανότητα ν’ ακούσει κάτι που θα τον κάνει να αισθανθεί ρομαντικά, παιδικά, ταξιδιάρικα. Πρέπει να παραδοθείς. Αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό, συνέχισε να διαβάζεις.

Οι Iamthemorning έρχονται από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και αποτελούνται από τον πιανίστα Gleb Kolyadin και την τραγουδίστρια Marjana Semkina. Αποκαλούν τη μουσική τους ‘’progressive δωματίου’’ και οφείλω να αναγνωρίσω την ευστοχία του όρου. Παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν ολοένα και αυξανόμενη εκτίμηση στην prog rock κοινότητα, θεωρώ ότι το να σου αρέσει η κλασική – και ειδικότερα η πιανιστική – μουσική είναι πιο αναγκαία συνθήκη για να τους απολαύσεις πραγματικά. Το Lighthouse είναι το τρίτο και καλύτερο studio album τους. Αν κι έχει κυκλοφορήσει πριν αρκετούς μήνες, το παρουσιάζουμε γιατί απλώς το αξίζει.

Για να εξηγούμαστε: το Lighthouse δεν περιέχει κανένα απολύτως rock στοιχείο παρά μόνο την υπόνοια κάποιων επιρροών του. Το πιάνο του Kolyadin οδηγεί και η εξαιρετική φωνή της Semkina επικαλύπτει όλες τις συνθέσεις, το υλικό όμως αισθητικά μοιάζει μοιρασμένο. Υπάρχουν κλασικότροπα tracks που προσεγγίζουν, ορθώς εννοούμενα, σαουντρακικά χωράφια. Το υπέροχο ‘’Belighted’’ π.χ. θα μπορούσε να πέφτει με τους τίτλους τέλους οποιασδήποτε χολιγουντιανής παραγωγής κι όλο το κοινό να φεύγει από την αίθουσα με συναισθήματα ανάτασης. Σε άλλες στιγμές του δίσκου, οι ερμηνείες της Semkina οδηγούν τις ατμόσφαιρες σε folk αισθητικές τύπου Loreena ή Deanta. Τέλος, υπάρχουν τα τραγούδια που διακατέχονται από μια prog πνοή , εξαιτίας των σύνθετων μέτρων και κάποιων μελωδιών που, αν τις πολυκοσκινήσεις, ίσως σου αποκαλύψουν ένα μετά-porcupine μεταλλαγμένο και απογυμνωμένο prog γκρουπ. Η ηπιότητα της μουσικής και η έλλειψη κιθαριστικών και μπασοτυμπανιστικών εξάρσεων κάνει στην αρχή το album να μοιάζει σχετικά μονοδιάστατο, η τρίτη ακρόαση όμως είχε ήδη αποκαλύψει ένα πολύχρωμο και ποικιλόμορφο τοπίο. Το συνθετικό και ενορχηστρωτικό επίπεδο είναι υψηλότατο καθόλη τη διάρκεια. Αξίζει όμως να προσεχθεί το ομώνυμο track, όχι τόσο λόγω της επιτυχημένης συμμετοχής του Mariusz Duda των Riverside, όσο της μινιμαλιστικής του προσέγγισης και της μη-βιασύνης του να αναπτυχθεί και να κορυφωθεί. Το παιχνιδιάρικο ‘’Matches’’ με τις χρωματικές jazzy κλίμακες. Ειδικά το αγαπημένο μου ‘’Chalk and Coal’’ όπου τα διακροτήματα, οι ‘’λάθος’’ αρμονίες και η υποδειγματική χρήση ηχοχρωμάτων αποδεικνύουν ότι οι Iamthemorning θα μπορούσαν να είναι πιο στριφνοί αν το ήθελαν κι ότι στις επιρροές τους χωράει κι ο Emerson πλάι στον Chopin και τον Wilson.

Οι Iamthemorning αποτελούν μια αξιοπρόσεκτη εναλλακτική πρόταση στον prog χώρο και ενδεικτικό γκρουπ για το πόσες μεταμφιέσεις μπορεί να σκαρφιστεί ο προοδευτικός νους. Προσωπικά, πιστεύω ότι το μόνο τους μειονέκτημα είναι ότι δεν μου μοιάζουν αρκετά βιωματικοί. Η μουσική τους κρατάει αποστάσεις από avant garde εκφράσεις αλλά δεν είναι και αρκετά μελαγχολική για να σαγηνεύσει τη θηλυκή μας πλευρά. Στέκει κάπου στη μέση. Αν μελλοντικά στραφούν σε μια από τις δύο κατευθύνσεις, ίσως αναγκάσουν και τον ακροατή να καταδυθεί σε βαθύτερη ενδελέχεια.

Η μπάντα έκανε τη δουλειά της. Αυτό που απομένει είναι η ακροάτρια να αποφασίσει αν την αφορούν λέξεις όπως φως, αγάπη, ελπίδα, παιδί ή αν τις θεωρεί ντεμοντέ. Εγώ πάντως αποφασίζοντας κέρδισα ένα φίλο από τη Ρωσία. Φόρα άφοβα τα λευκά σου ρούχα αν ακούσεις Iamthemorning. Μετά την ακρόαση, δεν θα έχουν λερωθεί.

Αντώνης Καλαμούτσος

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.