Majical Cloudz – Are You Alone? (matador)

Καλές οι μελιστάλαχτες μελωδίες που αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές μας, αλλά κάθε σύνθεση χωρίς βάθος την παίρνει ο άνεμος και χάνεται στο χάος (ακούς αγαπητή Adele;).Το πρόβλημα βεβαίως γίνεται ακόμη πιο έντονο, καθώς η σύγχρονη τραγουδοποιία έχει αφήσει πίσω τη χρήση εντάσεων που μπορούσαν να κρύψουν σχεδόν με επιτυχία άστοχες μελωδίες και με μια υγιεινιστική, θα λέγαμε, καθαρότητα τα βγάζει όλα στη φόρα.

Εμφανίζεται λοιπόν το ντουέτο αυτό από τον Καναδά στο πρώτο του άλμπουμ σε μεγάλη ανεξάρτητη εταιρία και βάζει τα πάντα στη θέση τους. Μελωδίες; Πιο εκφραστικές και κρυστάλλινες δεν γίνεται. Συνθέσεις; Λιτές, απέριττες και πανέξυπνες. Στίχοι; Ουσιαστικοί και κατευθείαν στο κέντρο της περιοχής εκεί κάπου αριστερά. Ένας αξύριστος μελαχρινός ο οποίος θυμίζει παλιό συμμαθητή που καθόταν πάντα στο τελευταίο θρανίο, αν και κανείς δεν καταλάβαινε πως κολλούσε με τους ταραξίες διπλανούς του, παίζει πλήκτρα και πατάει κουμπιά προσφέροντας τη βάση των τραγουδιών. Πάνω τους ορθώνεται η φωνή ενός τύπου της διπλανής πόρτας που δυστυχώς ποτέ δεν είχες την τύχη να τον έχεις συμμαθητή. Ενώ αρχικά δεν του το έχεις, βγάζει με τέτοιο λεπτεπίλεπτο τρόπο τα εσώψυχα του που δεν γίνεται να μη σου τραβήξει την προσοχή.

Το ξεχωριστό στο δίσκο αυτό είναι πως δεν είναι μόνο τα ως τώρα singles που ξεχωρίζουν, αλλά σχεδόν οι μισές συνθέσεις καταφέρνουν να εντυπώνονται στο μυαλό και να τραγουδιούνται με ημίκλειστα μάτια σε μοναχικά δωμάτια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, μιας και στην ατυχή περίπτωση που περνάτε περίοδο ερωτικής απογοήτευσης το Are You Alone? είναι πραγματικά επικίνδυνο να σας κάνει να χάσετε την απαιτούμενη σε κάθε περίπτωση νηφαλιότητα που αρμόζει σε τέτοιες καταστάσεις. Αν η ειλικρίνεια και η δύναμη που κουβαλά αυτή μπορούσε να μεταφραστεί σε μουσικό άλμπουμ, τότε μάλλον βρήκαμε το νικητή. Ακόμη και ο τίτλος του δίσκου αφήνει τα πάντα γυμνά, καθώς κάθε ερώτημα που θα μείνει αναπάντητο πλέον βρήκε τις μελωδίες που θα το κάνει να διασκεδάσει κάθε ήττα του.

Αυτή η μινιμαλιστική βέβαια συνθετική γραφή ενέχει σίγουρα τον κίνδυνο να μη βρει άμεσο αποδέκτη, μιας και σε περίπτωση που τα τρία πρώτα τραγούδια δεν συγκινήσουν τον ακροατή, σίγουρα ούτε το υπόλοιπο άλμπουμ που κυμαίνεται στο ίδιο ακριβώς κλίμα θα κάνει κάτι. Αν όμως η υποψήφια ακροάτρια παραιτηθεί από οποιαδήποτε άμυνα, θα αντιληφθεί τη μαγεία του Are You Alone?, το οποίο δίπλα στο πρόσφατο δίσκο της Julia Holter στέκεται ως ένα σύγχρονο, φρέσκο και πλούσιο σε συναισθήματα μουσικό πόνημα.

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.