Black Swan – Tone Poetry (self-released)

blackswan.tonepoetry.againstthesilence

 

Καθόλου άδικος ο τίτλος του album του Black Swan, Tone Poetry. Με δύο μονάχα λέξεις εσωκλείεται όλη η μαγεία, η μυσταγωγία, το σκοτάδι, το φως, ο ουρανός, η θάλασσα και η γη. Μια πλημμύρα ήχων και μελωδιών που μεταμορφώνονται σε χρώματα, σε κύματα, σε υπερκαινοφανείς αστέρες. Μέσα στο σκοτάδι κάτι λάμπει. Κάτι ζεσταίνει τη σκέψη και την τροφοδοτεί με ταχύτητα, με ποιότητα, με κίνηση και με έκφραση.

Σε όλο το album κατασκευάζεται μια ατμόσφαιρα που παλεύει από μόνη της με τον ηλεκτρισμό, με το φως και το σκοτάδι. Μια πάλη με αυτό που φαίνεται και με ότι κρύβεται επιδέξια πίσω από τους ήχους. Ένας αχός σε ρόλο βάσης. Ήχοι από σπασίματα και καταστροφή. Διαμελισμό του φαινομενικού, και δημιουργία κάτι νέου. Ελεύθερων κορυφών και απάτητων βουνών που τα σμιλεύουν παγωμένοι άνεμοι και χιόνι. Αγέρωχα, ψηλά και γυμνά που σε κάθε ριπή αέρα σφυρίζουν μοναξιά. Και από τα βουνά του “Prophecy” ένα ταξίδι προς τα κάτω, προς τη γη και στο ζωογόνο υγρό στοιχείο με τους ήχους του “Serenity”. Μια πτώση από την κορυφή μα χωρίς βαρύτητα να επιδρά στα σώματα των πεσόντων. Να γίνεται σε αργή κίνηση και να μοιάζει εικόνα σε καθρέφτη. Αντί για πτώση, άνοδος. Αντί για ουρανό, θάλασσες και ωκεανοί. Αντί για γη και θάλασσα, σύννεφα και άνεμοι που τα οδηγούν σε κορυφές αιχμηρές σαν μαχαίρια, σαν μοναξιές. Το ταξίδι τελειώνει με το “Psalm” και η επαφή με το νερό αναπόφευκτη. Καμία πρόσκρουση, κανένας παφλασμός.

Όλα γίνονται σε αργή κίνηση, μαλακά και ανώδυνα. Κύτταρο-κύτταρο τα σώματα τα παίρνει μια υδάτινη αγκαλιά και τα οδηγεί στα σπλάχνα θαλασσών, εκεί που βασιλεύει το σκοτάδι. Κανένα φως δεν φτάνει την άβυσσο, πρέπει τα ματιά να κλείσουν γιατί πια είναι άχρηστα. Μονό οι άλλες αισθήσεις οξύνονται. Η αφή κυριαρχεί πάνω σε δέρματα που νιώθουν την ανεπαίσθητη κίνηση του νερού. Σαν έμβρυα μέσα σε μήτρα. Η ακοή βλέπει τους ήχους, βλέπει χρώματα, λέξεις και κινήσεις. Σώματα αλληλεπιδρούν βυθισμένα στο πηχτό σκοτάδι. Νιώθουν, αγγίζονται, γεύονται το ένα το άλλο και σβήνουν γιατί χωρίς φως και ανάσα ο θάνατος είναι η  μόνη λύτρωση. Μια λύτρωση που το “Rapture” έρχεται να δώσει και να σηματοδοτήσει την αρχή νέας πορείας για άλλους κόσμους. Ξεκίνημα με γνωστό μόνο την διαλογή, κόλαση ή παράδεισος; Το “Departed” δίνει τον αποχαιρετισμό σε σκηνικό βροχερό και παγωμένο. Τσακισμένα σώματα σε γκρίζο λιμάνι, ξεβρασμένα από τα κύματα. Κροταλιστοί και υγροί σχεδόν ήχοι συνοδεύουν τους θανάτους. Επιθανάτιοι ρόγχοι κορμιών χωρίς φύλλο και ταυτότητα, ξερνάνε ψυχές και φως. Μέσα από το γκρι και το θάνατο ξεπηδούν σπίθες και ψήγματα φωτός.

Η άνοδος ξεκινά και αφήνει τα πάντα πίσω της. Μέσα από το “Elegy”, γεννιέται το άπειρο και η στάση του χρόνου. Δεν υπάρχει πια το μετά, υπάρχει μονό το πριν και η σταμάτημα. Υπάρχει το ταξίδι ως το τέλος που δεν έχει το ίδιο τέλος, ένα τέλος που απειρίζεται. Η στιγμή που η ζυγαριά στήνεται έτοιμη να καθορίσει προς τα που θα συνεχίσουν οι ψυχές, πιο δρόμο θα πάρουν και τι μοίρα τις περιμένει. Εκείνα τα δευτερόλεπτα του ζυγιάσματος που ζωή όλη μοιάζει με τελεία. Στοιβαγμένες αμαρτίες από την μια και καλές πράξεις από την άλλη, η ζυγαριά αποφασίζει το τέλος. Όπως ο καθένας εκείνη την καθοριστική στιγμή επιλογής όσο ζούσε. Εκείνος επέλεξε. Κανένα παράπονο δεν μπορεί να γίνει έπειτα από την απόφαση. Η αντίληψη του σωστού και του λάθους κρίνεται εκείνες τις στιγμές, μόνο σ’ αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι ζωές και οι πορείες θυμίζουν τρεις μονάχα τελείες, και μετά σιωπή. Μετά σιγή και απορία. Η απουσία λόγου, ήχου και παρουσίας που πάντα θα παίζει ρόλο δίκοπου μαχαιριού, απλά γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως την αντιλαμβάνεται ο καθένας, πως την ερμηνεύει και τι τελικά καταλαβαίνει. Τι απαντά κανείς σε τρεις τελείες; Ζητούν σιωπή ή απάντηση; Ερωτήματα και εικόνες ένα κουβάρι, πλεγμένος και άλυτος γόρδιος δεσμός, που ζητά να κοπεί απεγνωσμένα.

Ένα album για αποφασισμένα χέρια που κραδαίνουν δυνατά και κοφτερά σπαθιά. Τίποτα λιγότερο δεν περιμέναμε από τον Βlack Swan και την τελευταία του δουλειά. Μόνο ταξίδια, φως, σκοτάδι και ερωτήσεις. Δημιουργία και καταστροφή που μπλέκονται και συνυπάρχουν, δίνοντας μια μοναδική μουσική εμπειρία.

 

 

Ανδρίτσος Γιώργος

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.