FLARED – Snart Faller Himlen Ner (Self- released)

Στην επόμενη χαρούμενη μέρα.

Ένα μεγάλο ποσοστό των μουσικόφιλων πιστεύει ότι η μουσική που παράγει η Σουηδία είναι κατεξοχήν black metal, death ή doom. Επίσης ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των Σουηδών αυτή τη φορά, γνωρίζει στα σίγουρα, πως πέρα από αυτούς τους σκληρούς, σκοτεινούς ήχους υπάρχει και η άλλη πλευρά. Εκείνη η πλευρά που θέλει να δίνει χαρά, ενέργεια και οτιδήποτε θετικό με τη μουσική της. Κάποιοι λοιπόν που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την πλευρά, είναι οι ρομαντικοί των περασμένων δεκαετιών. Είναι αυτοί που έχουν εντρυφήσει στο southern rock, ή στις λεγόμενες dansband ή εκείνοι που τονίζουν την παρουσία τους με την επιστροφή σε vintage καταστάσεις.

Οι FLARED ανήκουν στην δεύτερη περίπτωση. Πολύ πριν ακούσεις το μουσικό τους δείγμα, μπαίνεις αμέσως στο νόημα. Από το όνομα τής μπάντας ‘flared’, (λέξη που προέρχεται από τα παλιά vintage τζιν που φοριόντουσαν πίσω στις μέρες των ’70ς, και που συμβολίζει μια εποχή μουσικής και μόδας που αρέσει στην μπάντα). Το αμέσως επόμενο είναι το πανέμορφο artwork τού άλμπουμ. Πλημμυρισμένο από χρώματα και φύση.
Βέβαια αν κάποιος διαβάσει τον τίτλο τού δίσκου, Snart Faller Himlen Ner (Σύντομα ο ουρανός θα πέσει κάτω), θα νιώσει περίεργα. Ο ιδρυτής όμως τής μπάντας – Daniel Nordahl- τραγουδιστής, τραγουδοποιός, dj και λάτρης του hammond, μας καθησυχάζει και μας υπόσχεται το αντίθετο.

Είναι 20 χρόνια από τότε που μια παρέα από το Γκέτεμποργκ, αποφάσισε να προσθέσει λιγάκι περισσότερο χρώμα στη μουσική αλλά και στη ζωή μας.
Οι FLARED είναι περίπτωση συναυλιακής μπάντας. Και όταν τα φώτα σβήσουν θα τους θυμάσαι για καιρό. Είχα την τύχη να τους δω live 4 μήνες πριν και κατενθουσιάστηκα. Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα έγραψαν το ντεμπούτο τους, το 2010 με τίτλο Debuten και το αμέσως επόμενο είναι το Snart Faller Himlen Ner που κυκλοφόρησε μόλις το 2021 αλλά… μόνο σε digital format μέχρι στιγμής. Αλήθεια, είναι κάτι που πρέπει να κυκλοφορήσει άμεσα σε cd και βινύλιο. Στην Σουηδική γλώσσα αυτή τη φορά και κανένα πρόβλημα. Τα έχουμε ξαναπεί. Κάποιες μουσικές και θεματολογίες ταιριάζουν απόλυτα με την εκάστοτε γλώσσα και διάλεκτο. (Μεγάλο θέμα για συζήτηση.)

Η έμπνευση ρέει από funk, psychedelia και classic rock 60’ς και 70’ς. Η μουσική τους έχει γραφτεί με σκληρό groove, αλλά jazz και funk χρώμα. Σχήματα και θρύλοι όπως οι, Made In Sweden, Sly and the Family Stone, Zappa, Jethro Tull και Hendrix έχουν -όπως καταλαβαίνει κάποιος- βαθιά στη μουσική τους παιδεία.

Το άλμπουμ ακούγεται κάτι παραπάνω από ευχάριστα. Είναι γεμάτο μελωδίες και ρυθμούς. Πιάνο, φλάουτο, hammond και λίγο χρώμα από Σουηδική παραδοσιακή μουσική κάνουν το τέλειο μείγμα. Δεν υπάρχει πουθενά βία και καμιά ενοχλητική επέμβαση. Είναι χαρούμενο. Μιλάει για καθημερινά πράγματα τής ζωής, κάποιες φορές σαν μια προσωπική εξομολόγηση μετά από μια δύσκολη νύχτα αλλά με έναν δυνατό πρωινό καφέ.

Οι FLARED θέλουν απλά να φροντίζουμε τη Μητέρα φύση και να στέλνουμε θετική ενέργεια παντού εκεί έξω. Άλλωστε το ίδιο κάνουν κι αυτοί. Κι εμείς μαζί τους.

Eleni Liverakou Eriksson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.