Στις παραδόσεις στηρίζεται το παρόν και το μέλλον. Στη λογοτεχνία, στη μουσική, στην τέχνη γενικότερα. Όταν δε ο δημιουργός, συνεχιστής και άξιος απόγονος αυτών, δίνει με κάθε λεπτομέρεια ήχο και χρώμα στα έργα του από την παράδοση της Σκανδιναβίας, τότε μιλάμε για τον Einar Selvik.
Nordic folk music, dark folk για άλλη μια φορά από τον ιδρυτή των Wardruna. Εδώ, με το πρώτο του προσωπικό -debut EP- Snake Pit Poetry. O λάκκος με τα φίδια, που έχει γίνει ο χειρότερος πραγματικός εφιάλτης για κάποιους σε αρκετά γεωγραφικά μήκη και πλάτη του κόσμου μας, ήταν μια ιστορική ευρωπαϊκή μέθοδος επιβολής της θανατικής ποινής. (Κάτι παρόμοιο όμως υπήρχε και στην αρχαία Κίνα.) Ένα κομμάτι υπάρχει στο EP, το “Snake Pit Poetry” (07:08) σε ολοκληρωμένη studio version και το ίδιο σε ακουστική έκδοση (“Skaldic Mode” 03:03).
Γιατί όμως χρήζει προσοχής ένα και μόνο κομμάτι; Γιατί ίσως ο καλλιτέχνης είναι από τους πιο αρμόδιους πλέον να περιγράφει με παραδοσιακό τρόπο μέσα από τη μουσική του σε συνθέσεις και όργανα τη λαογραφία της Νορβηγίας, αλλά και της Σκανδιναβικής γης γενικότερα. Στο κομμάτι αυτό θα έρθεις και αντιμέτωπ@ με το εξαιρετικό ταλέντο της Ισλανδής τραγουδίστριας Hilda Örvarsdottir (Man of Steel: Hans Zimmer, The Eagle, Babylon AD, Mortal Instruments, Colette και 300: Rise of an Empire), που η αιθέρια φωνή της δίνει ακόμα μεγαλύτερη διάσταση στον πραγματικό χρόνο του. Στην ακουστική έκδοση ακούμε τον Einar Selvik, παρέα με την περίφημη Kraviklyra του.
Το “Snake Pit Poetry” γράφτηκε για την πολύ γνωστή σειρά πλέον του History Channel, VIKINGS. Περιγράφει τη μοιραία πια στιγμή του πολέμαρχου Ragnar Lothbrok. Το τέλος του έμελλε να τον βρει στον λάκκο με τα φίδια, αφού ήδη είχε ηττηθεί με τον στρατό του στη μάχη με τον Aelle II της Northumbria. Το Snake Pit Poetry ΕΡ κυκλοφόρησε σε 10-ιντσο βινύλιο, με την αχρησιμοποίητη Β πλευρά να έχει σκάλισμα κατά το σχέδιο του artcover και μπορεί κάποιος να το βρει αποκλειστικά στα Wardruna Web Stores, αλλά και σε ψηφιακή μορφή. Ακολουθούμε τις παραδόσεις. Όταν μάλιστα αυτές έχουν ιστορίες από πίσω που μας γοητεύουν και μας μαγεύουν (με γνώμονα το άγνωστο, το μακρινό, το άπιαστο), τότε ακούγονται ακόμα πιο όμορφες.
Δεκαπέντε χρόνια ολόκληρα πέρασαν κιόλας από τα πρώτα βήματα του Νορβηγού με την μπάντα του, Wardruna. Ακολούθησαν συμμετοχές του σε άλλα project, οι συναυλίες του ανά τον κόσμο όλο και πιο περίφημες και σε πολλά σημεία sold out, με την είδηση και μόνο αυτών. Είναι ίσως ο πιο γνήσιος αντιπρόσωπος της Σκανδιναβικής μουσικής λαογραφίας στις μέρες μας.
Ελένη Λιβεράκου Eriksson