Caroline K – Phantom Forth

Σίγουρα θα έχετε απορήσει πώς γίνεται αυτός ο ήχος της σκοτεινής πλευράς των 1980’s να ακούγεται τόσο φρέσκος σήμερα, παρόλο που τα συγκροτήματα του τότε άνετα θα μπορούσαν αποκαλεστούν δεινοσαυρικά με βάση και τις γενιές που μας χωρίζουν απ’ αυτά. Η απλή απάντηση είναι ότι από τότε λίγα πράγματα έχουν αλλάξει ως προς την τεχνοτροπία και την αντίληψη περί μελωδίας, οπότε είναι λογικό ονόματα όπως οι The Smiths, The Sound, Joy Division κ.α. να γνωρίζουν δόξες σήμερα και εις τον αιώνα των αιώνων αμήν. Τι γίνεται όμως με τα κρυφά διαμάντια εκείνης της εποχής, τους δίσκους που ακούστηκαν σε στενό κύκλο ανθρώπων όταν βγήκαν και τα ονόματα τα οποία έβγαλαν μόνο ένα δίσκο και μετά εξαφανίστηκαν; Η λύση έχει ήδη βρεθεί και για αυτές τις περιπτώσεις και ονομάζεται επανακυκλοφορίες. Μια δεύτερη ευκαιρία δίνεται σήμερα σε ένα μεγάλο αριθμό κυκλοφοριών που λόγω της αδυναμίας των τότε ανεξάρτητων εταιρειών δεν έφτασαν μέχρι εκεί που το άξιζαν ή ακόμη έμελλε να περάσει ο χρόνος για να αναγνωριστούν. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι μια δεύτερη νεότητα μπορεί να μην υφίσταται ως έννοια στη ζωή, αλλά στη μουσική, όπου όλα μπορούν να συμβαίνουν με ένα μαγικό τρόπο, σαφώς και υπάρχει.

Caroline K – Now Wait For Last Year (blackest ever black)

caroline-k.againstthesilence.com

Ο δίσκος της Caroline K, μέλος των πρώτο-industrial Nocturnal Emissions και πριν λίγα χρόνια εκλιπούσα από λευχαιμία, διαθέτει ορισμένα χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους αντίστοιχους πειραματικούς δίσκους της εποχής του. Αρχικά ξεκινά με μια βουτιά στα βαθιά, καθώς έχουμε ένα εικοσάλεπτο άρρυθμο εγκεφαλικό κομμάτι ως μια έκπληξη με το καλημέρα. Στη συνέχεια κάθε κομμάτι έχει τη δική του ταυτότητα. Σε κάθε σύνθεση βγάζει μια ατόφια μαεστρία σε βαθμό εκπληκτικό. Αισθητικά συνταιριάζει το ουτοπικό στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας (βλ. τον τίτλο του άλμπουμ που είναι δανεισμένος από ένα βιβλίο του Philip K. Dick), με το ερημικό και τέλος με το νεορομαντικό. Χαρακτηριστικά κομμάτια του δίσκου είναι το “Chearth” το οποίο αποτελεί μια εκλεπτυσμένη και ορχηστρική έκδοση του “Rusting Shells” των Nocturnal Emissions και το “Tracking With Close-Up”, το οποίο έχει ένα αργό κόντρα ρυθμό πάνω σε μια εθιστική ερεβώδη μελωδία. Στο τέλος, ακόμη και τα μπόνους κομμάτια, τα οποία δεν βρίσκονται σε αυτήν την έκδοση, εμπλουτίζουν την παλέτα του δίσκου με κάτι το πιο πολύχρωμο. Ενός δίσκου που στέκεται επάξια δίπλα στις νέες κυκλοφορίες της σύγχρονης ανοιχτόμυαλης δισκογραφίας και φτάνει να διεκδικεί μια αργοπορημένη, αλλά δίκαιη ιστορική αναγνώριση.

Phantom Forth – The Eepp (dark entries)

phantomforth.againstthesilence.com

Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στις μπάντες που αρκέστηκαν σε μια μόνο κυκλοφορία για να δηλώσουν αυτό που ήθελαν να πουν. Οι Phantom Forth από τη Νέα Ζηλανδία έβγαλαν μόνο ένα EP to 1984, το οποίο ξέθαψε η Dark Entries η οποία εξειδικεύεται στο να βγάζει θησαυρούς από το παρελθόν. Βρήκε άλλα δύο κομμάτια της μπάντας και τσουπ, έτοιμος ο ολοκληρωμένος δίσκος από όλες τις απόψεις. Αρχικά να σημειωθεί η καλαισθησία αυτής της μπάντας και η χρήση ορισμένων στοιχείων στη μουσική της που αποδεικνύουν τη διάθεση να πειραματιστούν έξω από τις νόρμες του post-punk/dark είδους. Υπάρχουν μάλιστα και ψήγματα ονειρικών μελωδιών, κάτι που δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, καθώς ήδη εκείνη την εποχή αυτή η μετάβαση από το σκοτάδι στο καλειδοσκοπικό φως ήταν ήδη παρούσα και δεν θα αργούσε να οδηγήσει σε ρεύματα όπως η shoegaze, indie-pop και άλλα.

Σε γενικές γραμμές πάντως όλος ο δίσκος είναι εναρμονισμένος με τη σκοτεινή ανεμελιά της μετά-punk εποχής και ακούγοντάς τον έχεις την αίσθηση ότι σε ό,τι δοκιμάζει η μπάντα, πετυχαίνει κέντρο. Όπως φαίνεται λοιπόν από το δίσκο αυτό, αλλά και από την αστείρευτη όρεξη της Dark Entries να επανακυκλοφορεί υλικό από τη συγκεκριμένη εποχή, δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα από τα 1980’s!

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.