Teeth Of The Sea – Highly Deadly Black Tarantula (rocket recordings)

Ο τέταρτος κατά σειρά δίσκος των Λονδρέζων Teeth Of The Sea κυκλοφόρησε και αυτός από τη Rocket Recordings μόλις πριν έναν περίπου μήνα, ενώ κατάφερε να πλασαριστεί με άνεση στις κορυφαίες κυκλοφορίες της χρόνιας μιας και η υψηλού επιπέδου electronic και noise ψυχεδέλειά τους δεν αντιμετώπισε κάποιον σοβαρό αντίπαλο.

Ναι, μπορεί να ακούγεται εντελώς οξύμωρο να χρησιμοποιούνται στην ίδια πρόταση οι λέξεις «electronic», «noise» και «ψυχεδέλεια», αλλά το Highly Deadly Black Tarantula είναι αυτό ακριβώς. Ένα σύγχρονο noise διαμαντάκι με μια παλιομοδίτικη ψυχεδελική ατμόσφαιρα, απόρροια των πρώτης δισκογραφικής δουλειάς του συγκροτήματος.

Οι Teeth Of The Sea μας συστήθηκαν το 2009 με το Orphaned By The Ocean (LP), έναν αμιγώς ψυχεδελικό ροκ (ή kraurock, αν είστε λάτρεις των ταμπελών) δίσκο που σε κερδίζει από την πρώτη νότα και δεν μπορείς να φανταστείς ότι βγαίνουν ακόμα δίσκοι που χτίζουν τέτοια ατμόσφαιρα.

Την αμέσως επόμενη χρονιά χτυπούν εις διπλούν με τις κυκλοφορίες Hypnoticon (EP) και Your Mercury (LP) καθιστώντας σαφές πως η ψυχεδέλεια θα υποχωρήσει μπροστά στους ηλεκτρονικούς πειραματισμούς, χωρίς ωστόσο να την απεμπολήσουν πλήρως. Το τραγούδι “A.C.R.O.N.Y.M.” από το Your Mercury είναι αυτό που θα σημάνει την οριστική μεταστροφή του συγκροτήματος σε μία διαφορετική μουσική πορεία που θα κορυφωθεί με τις κυκλοφορίες της επόμενης πενταετίας.

Ύστερα από σιωπή τριών ετών, οι Teeth Of The Sea κυκλοφορούν το 2013 to εξαιρετικό Master (LP) που γνωρίζει παντού την αποθέωση και θέτει ψηλά τον πήχη για την επόμενη κυκλοφορία. Η ηλεκτρονική μουσική γνωρίζει μεγάλες στιγμές την τελευταία πενταετία και μία κυκλοφορία με τέτοια ατμόσφαιρα δεν θα μπορούσε να μην συγκινήσει κάθε λάτρη του πειραματισμού.

Το 2014, κατά τη διάρκεια της Record Store Day, οι Teeth Of The Sea κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το A Field In England: ReImagined (LP), το οποίο γίνεται ανάρπαστο και εξαντλείται. Το A Field In England: ReImagined είναι το soundtrack της ταινίας A Field In England του Ben Wheatley (στις ελληνικές αίθουσες κυκλοφόρησε ως Χωράφι στην Αγγλία). Το κινηματογραφικό έργο παρουσιάζεται ξανά μπροστά μας αγνώριστο, σε μία εντελώς νέα μουσική φόρμα. Εδώ, σε αυτόν τον δίσκο χτίζεται το αριστουργηματικό Highly Deadly Black Tarantula (LP), που κυκλοφόρησε φέτος.

Από τις πρώτες νότες του “All My Venom” μέχρι και τις τελευταίες του “Love ThemeFor 1984”, οι Teeth Of The Sea παραδίδουν μαθήματα δεξιοτεχνίας, σωστών μουσικών κορυφώσεων, σκοτεινής βιομηχανοποιημένης ατμόσφαιρας και ισορροπίας. Ακόμα και η εκκωφαντική «σιωπή» των πρώτων λεπτών του «Have You Ever Held A Bird Of Prey» είναι σαν να έχει σχεδιαστεί για να σε καθηλώσει ύστερα από τα πρώτα καταιγιστικά 17’ και να σε ξεκουράσει πριν σε καταβροχθίσει το εντεκάλεπτο έπος του “Love Theme For 1984”.

Το Highly Deadly Black Tarantula  θα σας αρπάξει και δεν θα σας αφήσει, αρκεί να του αφοσιωθείτε σε ένα περιβάλλον απόλυτης ησυχίας και χαμηλού φωτισμού. Μην σας φοβίσει η πανταχού παρούσα ηχητική τραχύτητα, γιατί η ιδιότυπη και πορωτική σκληρότητα των beats του δίσκου, καταφέρνει να ακροβατεί πάνω σε ένα απόλυτα γαλήνιο ηχοτοπίο, κληρονομιά της πρώτης ψυχεδελικής περιόδου του συγκροτήματος.

 

 

Γιάννης Κονταξής

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.