Amouth – Awaken (free download)

Amouth.againstthesilence.wordpress.com

 

Τυχαίες περιπτώσεις, εμφανιζόμενες από το πουθενά. Ένα link στα κοινωνικά δίκτυα, ένα δίχρωμο εξώφυλλο που δεν περιλαμβάνει παρά μονάχα καμπύλες, ελάχιστες πληροφορίες – τίποτα πέρα απ’ τα απολύτως απαραίτητα – και έξι κομμάτια από ένα συγκρότημα που μήτε το είχα ματαδεί, μήτε το είχα ματακούσει.

Είναι τόσο εύκολο να προσπεράσεις τέτοιες περιπτώσεις, όσο εύκολο είναι απλά να κάνεις ένα κλικ στο εικονίδιο για να ξεκινήσει να παίζει η μουσική. Όσο κι αν εκτιμώ τον μινιμαλισμό σε (σχεδόν) όλες τις εκφάνσεις του, άλλο τόσο θεωρώ σημαντικό να δίνεται ένα έναυσμα να αφιερώσεις λίγο χρόνο στο τυχαίο, ειδικά όταν υποτίθεται ότι απευθύνεται σε κοινό που ξεπερνάει τα στεγανά ενός γεωγραφικού χώρου ή της μητρικής γλώσσας των δημιουργών. Αλλά, ίσως οι ντετερμινιστές να έχουν δίκιο και εντέλει τίποτε να μην είναι τυχαίο – ή, πάλι, μπορεί να’ χε δίκιο ο Μπόρχες όταν είχε γράψει ότι ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να κατανοήσει το τυχαίο. Ποι@ μπορεί να πει με σιγουριά;

Το κόστος ευκαιρίας, ωστόσο, με τον κλασικό οικονομικό του ορισμό, άγεται και φέρεται βασιζόμενο σε αποκλειστικά ψυχολογικούς παράγοντες. Η αρχική επιφύλαξη καταλήγει να υποχωρεί μπροστά στην περιέργεια ∙ και, καμιά φορά, εκεί είναι που βρίσκει κανείς πράγματα ωραία και απρόσμενα. Όπως στην προκειμένη περίπτωση με τους Amouth.

Η σύντομη ambient-ίζουσα εισαγωγή του Awaken βάζει τον ακροατή στο κλίμα ∙ post-metal, με αποχρώσεις παλιών καλών Neurosis και Isis της μεσαίας περιόδου, αναπάντεχα δουλεμένο και μελωδικό – το ωραία του τυχαίου που ανέφερα πριν. Τα μελωδικά στοιχεία υπερτερούν των πιο καταιγιστικών στο μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι στο σύνολο τους, τα έξι κομμάτια του Awaken χάνουν σε δύναμη ∙ αντιθέτως, όλα εξισορροπούν με πολύ καλό τρόπο. Θεωρώ καλό στοιχείο ότι το συγκρότημα προσπαθεί να κρατήσει τα πράγματα πιο «γήινα», ας πούμε, ίσως και με το σκεπτικό του να μπορεί να τα αναπαράγει ζωντανά με την ολότητα τους. Από αυτή την άποψη, ο εξωμουσικός μινιμαλισμός που αναφέρθηκε πιο πριν είναι χαρακτηριστικός του ενδομουσικού: Δεν θα βρει κανείς τις υπερπαραγωγές που απαντώνται σε δουλειές του τωρινού post-metal ιδιώματος. Μπορεί, ενδεχομένως, να χαρακτηριστούν από κάποιους και ως παλιομοδίτες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ζητούμενο τους το επιτυγχάνουν: οι συνθέσεις είναι αρκετά περίτεχνες και καλοπαιγμένες για να προκαλούν το ενδιαφέρον του ακροατή, μιας και το διακύβευμα του μινιμαλισμού είναι στην φαντασία και στην εκτέλεση, αφού οτιδήποτε παραπανίσιο είναι εξ ορισμού απορριπτέο.

Συνολικά, μια πολύ καλή δουλειά που αξίζει να ακουστεί. Ειδικά αυτοί που αρέσκονται σε ημεδαπά συγκροτήματα όπως οι Fields of Locust και οι Mass Culture, δεν πρόκειται να μετανιώσουν καθόλου αν αφιερώσουν τριανταπέντε λεπτά στους Amouth, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται άλλοι πιθανοί ακροατές. Τουναντίον, όπως κάθε καλό μουσικό έργο, το Awaken περιλαμβάνει στοιχεία που μπορούν να αποτιμηθούν θετικά από όλους. Αρκεί, βέβαια, να έχει κανείς την αρχική θετική προδιάθεση να διαχειριστεί το τυχαίο.

 

 

ΑΤΜ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.