Integrity – Systems Overload (2013 remixed version) (holy terror/magic bullet records)

integrity.systemsoverload.againstthesilence

Ας ξεκινήσουμε την σημερινή μας κριτική με μια όχι και τόσο αθώα ιστορία. Έχετε την εντύπωση πως οι λεγόμενες ανεξάρτητες hc/punk εταιρίες δεν ασκούν έλεγχο στα συγκροτήματα που δεσμεύουν με συμβόλαιο; Ένα δυνατό γέλιο ακούγεται στο βάθος και δεν ανήκει στα τόσα παραδείγματα του παρελθόντος που τα βρήκαν σκούρα με εταιρίες τύπου Victory, Trustkill κ.α., αλλά βγαίνει από τον Dwid Hellion, την ψυχή των Integrity. Οι συγκεκριμένοι είχαν δηλώσει πως το τρίτο τους κατά σειρά album που είχε βγει το ’95 στην Victory δεν είχε τον ήχο που θα ήθελαν, αλλά χάρις στην πρωτοβουλία της εταιρίας, έναν εμπορικό (βλ. new york hc) όπως ταίριαζε με την τότε μόδα. Η πρώτη κίνηση ήταν πριν λίγα χρόνια να βάλουν όλη την βασική δισκογραφία τους ελεύθερη για κατέβασμα, ενάντια στις βουλές κάθε label, και πλέον έφτασαν στο σημείο να επαναμιξάρουν το Systems Overload.

Εδώ όμως δεν μιλάμε για remastered ή απλά μια προσεκτικότερη μίξη, αλλά για μια πρόσθεση αρκετών πινελιών και συνολικά την ανάδυση ενός ήχου τόσο βρώμικου που θα ζήλευε κάθε punk, hc, metal σχήμα σήμερα. Είναι τέτοια η καλώς εννοούμενη φασαρία που κάνει το “νέο” αυτό δείγμα, που κάνει να φαντάζουν αστεία ορισμένα φετινά hc ακούσματα όπως αυτά των Terror και των Down To Nothing. Μια απλή παράθεση των τριών κομματιών που ξεκινάνε τον δίσκο και αμέσως η αλλαγή είναι εμφανέστατη στο πως φανταζόντουσαν και πως το πέτυχαν τελικά να βγαίνει τόσο ωμός ο δίσκος. Μιλάμε για μια μπάντα που έχει παρεξηγηθεί για ένα κάρο ζητήματα, όπως η αισθητική της (περίεργα σύμβολα), για μέλη που έχουν υπάρξει στην σύνθεση της (γκουχ γκουχ) και τις διάφορες θεματικές που επιλέγει για να ασχοληθεί στιχουργικά (μέχρι και ομιλία του Charles Manson έχουν βάλει ως λούπα). Εδώ για παράδειγμα έχει κομμάτι που μιλά για την γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι που αποτελεί πρωτοτυπία για ένα απλό μουσικό συγκρότημα του σκληρού ήχου. Αυτή η μπάντα πάντα τα κατάφερνε να προκαλεί με έναν ακραίο ήχο που δεν είναι απλά για εκτόνωση/κατανάλωση αλλά που εκφράζει “ακραίες” απόψεις και σκέψεις. Δεν είναι τυχαίο που οι Integrity συμβαδίζουν τα τελευταία χρόνια με black metal αλλά και με anarchopunk/hc μπάντες. Ακόμη και τότε που βγήκε για πρώτη φορά ο δίσκος αυτός και το είδος του αμερικάνικου hc ζούσε μεγαλεία με μπάντες όπως οι Earth Crisis, Strife, Snapcase, Sick Of It All, Madball, οι συγκεκριμένοι ξεχώριζαν με την ψαγμένη αισθητική τους και τον βαρύ και εξουθενωτικό τους ήχο.

Πλέον με αυτήν την έκδοση του Systems Overload όχι μόνο δίνεται μια αίσθηση πως τώρα αυτός ο δίσκος καταλαμβάνει ορθά τον χώρο μεταξύ δυο ιστορικών τους δημιουργιών όπως το Humanity Is The Devil και Seasons In The Size Of Days (το έχουν με τους τίτλους οι τύποι), αλλά επίσης φαντάζει σαν να είναι πόνημα οργισμένων πιτσιρικάδων που θέλουν να βάλουν φωτιά στα πάντα. Δεν μιλάμε όμως για έναν εφηβικό μηδενισμό αλλά για ένα δείγμα ξεπεράσματος της τυπικής ακραίας μουσικής και την μορφοποίηση της σε ένα όπλο που έχει στόχο το ταρακούνημα, εγκεφαλικό και σωματικό. Το υλικό αυτού του δίσκου στην τωρινή του μορφή αυτό αποδεικνύει.

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.