Both Sides Suffer Heavy Losses, But We Faced An Unavoidable Conclusion (free download compilation)

Το ότι υπάρχουν αμέτρητα νέα συγκροτήματα τα οποία γεμίζουν συγκεκριμένους δρόμους του κέντρου της μητρόπολης με αφισάκια επικείμενων συναυλιών τους, είναι πλέον εμφανές δια γυμνού οφθαλμού. Μια περατζάδα στα Εξάρχεια αρκεί. Το γεγονός όμως πως υπάρχουν τόσα πολλά σχήματα που ειδικεύονται στο ορχηστρικό rock, σε σημείο να φτάνουν να γεμίσουν σε συντριπτικό ποσοστό την συλλογή που η ανεξάρτητη ευρωπαϊκή κολεκτίβα Unseen Our Voice, έφτιαξε με εικοσιδύο ημεδαπά συγκροτήματα, προκαλεί όσο να ‘ναι μια έκπληξη. Σίγουρα θετική, καθώς μάλιστα τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη και δισκογραφική παρουσία η οποία συνήθως προσφέρεται χωρίς αντίτιμο.

Ο βασικός σκοπός αυτής της κυκλοφορίας, ο οποίος επιτυγχάνεται με χαρακτηριστική ευκολία, είναι να γνωρίσουμε αρκετά νέα συγκροτήματα. Όντως, τα περισσότερα κομμάτια εδώ ανήκουν στο νέο αίμα το οποίο στέκεται επάξια δίπλα σε μπάντες όπως οι Misuse, One Hour Before The Trip, Adolf Plays The Jazz και Tuber με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί στο against the silence. Κατά σύμπτωση μάλιστα, τα κομμάτια με τα οποία συνεισφέρουν στην συλλογή τα τρία πρώτα από τα προαναφερθέντα ονόματα, δεν συμπίπτουν με αυτά που είχαμε στην δικιά μας καλοκαιρινή συλλογή!

Ας γυρίσουμε όμως στη νέα αυτή σοδειά, παρατηρώντας την αξιοσημείωτη συνοχή που υπάρχει καθ’όλη την διάρκεια των δυόμιση ωρών της. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν ορχηστρικά κομμάτια διαδέχονται τα ελάχιστα που διαθέτουν φωνή και έναν πιο στερεότυπο indie rock τρόπο συνθετικής προσέγγισης. Να οφείλεται μήπως στα βαριά χημικά αέρος και εδάφους που μας ψεκάζουν στο κλεινόν άστυ, καθώς τυχαίνει οι περισσότερες μπάντες της συλλογής να έχουν ως βάση την Αθήνα; Ίσως. Σίγουρα σε αυτό πάντως βοηθάει και η κοινή αισθητική αντίληψη, βλ. μοναχικά δέντρα και πουλιά να πετάνε στις εικόνες των εξώφυλλων, καθώς και οι παρόμοιες καταβολές των διαφόρων τάσεων του ορχηστρικού ήχου που εκπροσωπούνται εδώ. Εξάλλου κάτι που ενοποιεί σχεδόν όλα τα ονόματα που συμμετέχουν εδώ είναι ο βασικός και ίσως μοναδικός κανόνας του είδους που καλεί τις μελωδικές ιδέες να υποκαθιστούν σθεναρά την απουσία φωνής και στίχων. Μια παρένθεση μόνο˙ στο σίγουρα όχι post rock τραγούδι των GravitySays_i ακούγεται το ελληνικότατο old school ρεφρέν «Γκελ γκελ καϊξή, γιαβας γιαβας» ή είναι ιδέα μου;

Το να μοιράσουμε συχαρίκια ή απλά να σημειώσουμε το ικανοποιητικό επίπεδο του υλικού που περιέχεται στην συλλογή αυτή, φαντάζει ανούσιο. Σίγουρα όποιος-α είναι εξοικειωμένος-η με τον συγκεκριμένο ήχο, θα βρει κάποια πρωτοεμφανιζόμενα σχήματα που θα του-της κάνουν κλικ. Προσωπικά, σε αυτήν την βάση ξεχώρισα τους We.own.the.sky, Calf και GoodLuckWithTheBombs. Μαθαίνοντας πως τα downloads της συλλογής αυτής έχουν ξεπεράσει τα χίλια, δεν μπορώ να μην θεωρήσω την κίνηση αυτή ένα πετυχημένο βήμα απήχησης, το οποίο υπερτερεί σαφέστατα από την αμήχανη και υποτιμητική αναφορά ενός ονόματος ως support σε συναυλία ενός ξένου group που επισκέφθηκε κάποτε τα μέρη μας.

 

Μπάμπης Κολτράνης

One Comment Add yours

  1. Unseen says:

    Awesome review…thank you for your support!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.