Svreca – Oscar Mulero – Exium

Στον παγκόσμιο χάρτη της techno μουσικής, εκτός από την Μύκονο της Ισπανίας, την Ibiza, δεν υπάρχουν πολλά που να κεντρίζουν με μια πρόχειρη ματιά το ενδιαφέρον κοιτώντας αυτά που συμβαίνουν στην Ιβηρική χερσόνησο. Σε αντίθεση με την φήμη άλλως περιοχών και πιο συγκεκριμένα άλλων μητροπόλεων, εδώ ούτε πανίσχυρα clubs, ούτε ίχνη παλαιών δοξασμένων rave εποχών δεσπόζουν ως φετίχ ή ως εμπορεύσιμη πραγματικότητα.

Κι όμως, υπάρχει ένας όχι και τόσο υπόγειος κόσμος όπου εν μέσω ηλιοφάνειας και μεσογειακής ευεξίας, βγάζει μερικές φορές πολύ πιο ενδιαφέροντα ακούσματα από ότι οι φημισμένες σκηνές του Βερολίνου ή του Λονδίνου. Είναι αυτή η αντίθεση του φωτός με την σκοτεινή αλλά άκρως χορευτική μουσική που δίνει αυτόν τον ξεχωριστό τόνο σε αυτό που αμυδρά ακόμη αναφέρεται ως ισπανικό techno. Μην ξεχνάμε πως ο ρυθμός αυτής της μουσικής ακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς, οπότε ίσως η παραπομπή με την εντοπιότητα και το ταμπεραμέντο που διαθέτει, να μην είναι τόσο άστοχη.

Svreca – Vilna/Hagagatan (semantica records)

Αν ήταν να διαλέξουμε ότι πιο σοφιστικέ βγαίνει σήμερα στο είδος αυτό, ίσως επιλέγαμε τον κατάλογο της σημαντικότατης Semantica. Ιθύνων νους αυτής ο Μαδριλένος Svreca ο οποίος έχει έρωτα με την σκοτεινή techno, την αφηρημένη electronica και τις δεκάιντσες κυκλοφορίες. Ίχνη από industrial και gothic πλαισιώνονται από ότι πιο ωμό έχει βγει στο είδος τις τελευταίες δεκαετίες, με το αποτέλεσμα συχνά να εντυπωσιάζει.

Στην τελευταία κυκλοφορία του label συναντάμε τον Svreca με δυο κομμάτια που ισοπεδώνουν κάθε αμφιβολία για το τί σημαίνει ένα techno άσμα που κινεί εγκέφαλο και σώμα ταυτόχρονα. Ειδικά η κατακλυσμιαία εκδοχή του Orph στο Vilna που είναι στην πρώτη πλευρά, κεντρίζει με μιας την προσοχή και την θετική έκπληξη μας με το παρατεταμένο χτίσιμο οξέων δυναμικών .

 

 

Oscar Mulero – Black Propaganda (warm up recordings)

Σαν να βιάστηκε ο συγκεκριμένος να κεφαλαιοποιήσει την αναγνώριση που γνωρίζει τον τελευταίο καιρό. Μόλις ένα χρόνο από το εξαιρετικό Grey Fades To Green, επιστρέφει με νέο δίσκο ο οποίος διακατέχεται από έντονα «γερμανικά» στοιχεία. Έχουμε αναφερθεί ξανά στην επιρροή που ασκεί το Βερολίνο και τα μεγάλα clubs του στην σύγχρονη techno, αλλά το ζήτημα παραμένει αν όλη αυτή η καταχθόνια-στεγνή μουσική φαντάζει πλέον επιτηδευμένη και ανούσια.

Ακούγοντας το Black Propaganda αισθάνεσαι την μορφή να υπερνικά το περιεχόμενο, καθώς όλα είναι στημένα για να αποτελούν το υπόβαθρο μιας μακριάς νύχτας σε κάποιο υπερτιμημένο ντεμέκ underground club. Δύσκολο να ταιριάξει κάπου αλλού η ακρόαση του δίσκου παρόλο που ο δημιουργός του ουκ ολίγες φορές έχει πετύχει να βρει με τις δουλειές του την χρυσή ισορροπία μεταξύ εγκεφαλικότητας και χορευτικότητας. Σαφώς υπάρχουν οι στιγμές όπου αυτό που ασκεί ο Mulero βγάζει μια εκλεκτική ενέργεια αλλά όταν ο πήχης των απαιτήσεων είναι υψηλός, δεν μπορείς να αρκεστείς απλά σε ένα συμπαθητικό σύνολο laptop techno ασκήσεων.

 

 

Exium – Pulser (nheoma)

Το ντουέτο αυτό με καταγωγή τις Αστούριες αποτελείται από τους Valentin Corujo και Hector Sandoval. Όπως κάθε όνομα του χώρου με υποτυπώδη προνοητικότητα και επιχειρηματικές αγωνίες, έτσι και αυτοί έχουν ιδρύσει το δικό τους δισκογραφικό label από το 2004.

Η τελευταία τους κυκλοφορία στην Nheoma αποτελεί ένα τυπικό δείγμα απλής techno που αποσκοπεί αποκλειστικά στην πίστα. Βρίσκουμε τρία κομμάτια που μας δίνουν ιδανικά την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτό το σκοτεινό και ευθυτενές ήχο των Evium ο οποίος μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοποριακότητας  αλλά τουλάχιστον είναι ειλικρινές ως προς τις προθέσεις του και επίσης αρκούντως ξεσηκωτικός.

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.