DROTT – Troll (ByNorse)

Όταν το σκοτάδι είναι περίεργο, η περιέργεια για το άγνωστο γίνεται σκοτεινή.

Στο πέρασμα των χρόνων, οι πολλές και διαφορετικές μουσικές γίνονται επιλεκτικές, και αυτοί που θα ξεχωρίσουν στο τέλος, έχουν να δώσουν καινούργιες ιδέες, στυλ, καινοτομία. Ένα project λοιπόν που ξεχωρίζει την τελευταία τριετία -και για τα προσωπικά μου γούστα είναι ήδη πολύ ψηλά- είναι οι Νορβηγοί DROTT.

Οι, Arve Isdal (Enslaved), Ivar Thormodsæter (Ulver) και Matias Monsen είναι οι DROTT. Με ένα απίθανο ξεκίνημα ακριβώς 2 χρόνια πριν. Με ένα e.p που άρπαξε αμέσως τους λάτρεις τής underground σκηνής. Το 2021, μας παίρνουν μαζί στην κατάβαση τους στον ‘κάτω κόσμο’ κι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το σκοτάδι τού Orcus. Σήμερα, στα χιονισμένα και παγερά εδάφη τής Νορβηγικής γης, θα μας συστήσουν στην μυθολογία τους. Το Troll, γίνεται μάρτυρας τής παράδοσης εκείνης που οι λίγοι και εκλεκτοί δεν θα δειλιάσουν να αφεθούν στο άκουσμα της.

Αν και πληροφορίες λένε πως η μουσική τους είναι progressive metal, θα εμπιστευτώ τις γνώσεις μου, και το άκουσμα, αυτό μόνο. Ο ήχος περιστρέφεται γύρω από το instrumental progressive rock. Έχει αρκετές ατμοσφαιρικές στιγμές που σε τοποθετούν στο κάδρο μιας ambient σκοτεινής τεχνοτροπίας. Και ναι, πρόκειται για τέχνη, αφού σου δίνει την δυνατότητα να μπεις στην μυθολογία τους με ήχους. 13 κομμάτια, που μεταξύ τους διακλαδώνονται εδώ κι εκεί με μικρές -χρονικά- γέφυρες, και που συνδέουν όλες τις συνθέσεις μεταξύ τους.
Ο πειραματικός ήχος βρήκε έδαφος να διαβεί και να εξερευνήσει τους Σκανδιναβικούς ήχους. Και οι DROTT είναι η περίπτωση αυτή που μας πιάνει από το χέρι. Μας οδηγεί στα σκοτεινά και άγνωστα. Σε όλα αυτά που αντιτάσσονται στα ανεξήγητα. Εκεί, που άνθρωποι και Troll φοβούνται αλλήλους. Στην σκληρή ανθρώπινη ύπαρξη που φοβίζει κι απειλεί, και στα μεγάλα θεριά που κρύβονται για να μην τα δει το φως τής μέρας. Οι ιστορίες, οι μύθοι και οι διαδόσεις στο πέρασμα των χρόνων έχουν τοποθετήσει σε θρόνο βαρύ και παγωμένο τίς δεισιδαιμονίες.

Όλο αυτό βγαίνει με απίστευτη τέχνη στο άλμπουμ. Δεν είναι μόνο ότι οι μουσικοί αυτοί -τι να πει κανείς για αυτό το τρίο- έφτιαξαν ένα καινούργιο άλμπουμ. Καταφέρνουν με την πηγή έμπνευση τους, να βγουν από τον κάτω κόσμο στα επίγεια σκοτάδια. Ο ήχος έρχεται μέσα από τη φύση, είναι σαν να απαξιώνει εκείνα τα υλικά μιας στουντιακής κάλυψης. Απίστευτος ήχος. Μια κιθάρα, τύμπανα κι ένα τσέλο εναρμονίζονται στα χρώματα τής μυθολογίας.

Οι DROTT, επεκτείνονται σε έναν νέο ήχο χωρίς να χάσουν τα πρωτοπόρα χαρακτηριστικά τους. Εντάσσουν στο σύνολο τους 3 ακόμα καλλιτέχνες και μοιράζονται το ίδιο μυστήριο στο ταξίδι αυτό. Οι Kristian Espedal, Lindy Fay Hella και Herbrand Larsen. Ανατριχιαστικές, αέρινες και απόκοσμες φωνές αντίστοιχα. Γιατί στα ανήλιαγα τοπία δεν υπάρχουν χρώματα.

Το τρίο έχει καταφέρει με τον ήχο του, να δημιουργήσει μια ακουστική ταυτότητα που τους χαρακτηρίζει. Όταν η μουσική γίνεται πηγή επινόησης, η κάθε εξερεύνηση στα σκοτάδια, φέρνει το φως στις συνθέσεις. Και μέσα από αυτές τις συνθέσεις θα ακούσεις από metal και jazz, μέχρι και κλασσική μουσική. Ή προχωράς και τολμάς να γίνεις κομμάτι τού μύθου ή πολύ απλά χάνεις ένα τεράστιο ηχο-γράφημα.

Eleni Liverakou Eriksson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.