Προβολή του Tabu του F.W. Murnau σε μουσική της Christine Ott

filmscreening.tabu

Οι εικόνες ορίζουν τον κινηματογράφο, αλλά όχι μόνες τους. Είναι και οι ήχοι που τις συνοδεύουν και ενίοτε τις καθορίζουν, ώστε να επέλθει η ολοκλήρωση αυτού που ονομάζουμε έβδομη τέχνη. Οι ταινίες του βωβού κινηματογράφου έχουν ένα προτέρημα απέναντι στις σύγχρονες τους, καθώς είναι ανοικτές λόγω της φύσης τους και του γεγονότος ότι τότε που προβάλλονταν οι μουσικές που τις έντυναν εκτελούνταν ζωντανά. Σε αυτό το στοιχείο έρχονται σήμερα πολλές μπάντες να πατήσουν για να απλώσουν τα μουσικά τους μοτίβα πάνω σε εικόνες μιας άλλης εποχής δίνοντας τους μια νέα πνοή. Η πνοή αυτή είναι τόσο ζωντανή, που συχνά βλέπουμε τις ταινίες αυτές όχι απλώς με άλλη μουσική, από αυτήν που θα φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαν να συνδεθούν, αλλά και με νέο μάτι σαν να ήταν σύγχρονες. Αυτός είναι κι ο σκοπός του νέου μας πρότζεκτ, να προβάλλουμε μουσικές ονομάτων που ήδη έχουμε ασχοληθεί εδώ στο ats και παράλληλα να προσεγγίσουμε τον κλασσικό κινηματογράφο με μια καινοτόμα αντίληψη, που δένει, αντί να σπάει, τα χάσματα καλλιτεχνικών γενιών.

Πιο συγκεκριμένα, θα προβάλλουμε χωρίς αντίτιμο σε αυτοδιαχειριζόμενους ή ανεξάρτητους χώρους μια σειρά ταινιών, όπου η επιμέλεια και η σύζευξη εικόνας και μουσικής θα γίνεται από εμάς, με τη λογική να αρχειοθετείται το υλικό και στο σάιτ, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των μουσικών. Η ιδανική, θα λέγαμε, αρχή γίνεται στο Πέρασμα με την τελευταία ταινία του Μουρνάου σε μουσική της Christine Ott. Ακολουθούν λίγα λόγια για την ταινία από την ομάδα Καλειδοσκόπιο, με την οποία συνδιοργανώνουμε την εκδήλωση αυτή.

Το Tabu: A story of the South Seas, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι η τελευταία ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη F.W. Murnau, εμβληματικού εκπρόσωπου του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Στα δύο μέρη της (Παράδεισος και Χαμένος Παράδεισος) παρουσιάζεται η ιστορία ενός ζευγαριού νεαρών εραστών στο ειδυλλιακό νησί Bora Bora στο Νότιο Ειρηνικό. Από τη στιγμή, όμως, που το κορίτσι αναγορεύεται σε Εκλεκτή Κόρη η ζωή τους διαλύεται, αφού ο γηραιός πολεμιστής ανακοινώνει πως οποιοσδήποτε άνδρας απαγορεύεται ακόμη και να κοιτάξει την κοπέλα. Το ζευγάρι, αρνούμενο να ζήσει χωριστά, καταφεύγει σε άλλο νησί, αποικιοκρατούμενο και παρηκμασμένο από την εισβολή του δυτικού πολιτισμού.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιδραστική ταινία του βωβού κινηματογράφου με μια περιπετειώδη διαδρομή της αρχικής κόπιας της, ενώ ο σκηνοθέτης της πέθανε λίγο πριν την επίσημη πρώτη προβολή της.

Πλαισιωμένη από τη μουσική της Christine Ott, προβάλλεται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, το Σάββατο 15 Φλεβάρη στις 20.00.

https://www.facebook.com/events/528374421370709/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.