Charlie Cawood – The Divine Abstract (bad elephant music)

Ένα “θείο απόσπασμα” καινοτόμων ήχων και συνθέσεων θα μπορούσε να πει κάποιος. Το “απόλυτο χάσιμο” θα έλεγα εγώ, τοποθετώντας σε μια άλλη βάση -πιο εγκεφαλική ίσως- το συγκεκριμένο άκουσμα.

O Charlie Cawood θεωρείται βετεράνος ήδη στη λονδρέζικη μουσική σκηνή για πάνω από μια δεκαετία. Να σας πω βέβαια ότι τώρα που μιλάμε το ομορφόπαιδο είναι μόλις 29 χρονών! Από πού να ξεκινήσεις να μετράς τι έχει κάνει, τι έχει προσφέρει ήδη (!) μουσικά που να μην έρθει σε αντίθεση με τον χρόνο. Τα μετράς και δεν βγαίνουν. Και βέβαια όχι. Το ότι αποτελεί το 1/8 του θεότρελου οκτέτου των Knifeworld, δίνοντας το ταλέντο του με το μπάσο του, είναι μόνο η αρχή. Οι Mediaeval Baebes, My Tricksy Spirit και Tonochrome συμπληρώνουν -μεταξύ πολλών άλλων σχημάτων- τις υπόλοιπες ανάγκες του (αν υπάρχουν) για την εξωτερίκευση αυτού του πηγαίου ταλέντου και χαρίσματος. Μια αναφορά στα είδη της μουσικής που ζωγραφίζει, για να καταλάβουμε που βρισκόμαστε δηλαδή: psychedelic rock, progressive rock, post, art rock, space, alternative, drone, folk, electronic, classical, early music, traditional, Central Asian, Chinese, Indian, Turkish, Romani, gamelan, minimalist music. Παίρνω την ανάσα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσω αυτό το χαρισματικό πλάσμα, μεταξύ πληροφοριών για το “απερίγραπτο” ταλέντο του και των κομματιών που ακούω από την τελευταία του μουσική έκθεση.

Το πρώτο solo album του μόλις κυκλοφόρησε και ονομάζεται The Divine Abstract. Ο πολυ-οργανίστας Charlie ξεδιπλώνει έναν χάρτη ζωγραφισμένο με ζωηρά χρώματα και μουσικές του κόσμου. Ενός κόσμου που σφύζει από ζωή και αρμονία. Καλλιτεχνία και παράδοση. Όμορφες, απλές συνθέσεις, μα καλλιτεχνικές και ιδιοσυγκρασιακές. Ταξίδια που μετρούνται σε ολιγόλεπτες διαδρομές, αλλά αρκετά για τις πιο εντυπωσιακές μουσικές φωτογραφίες. Ο Charlie έχει το δικό του ποικιλόμορφο σκεπτικό. Μπορεί να μοιάζει σαν το artcover του νεογνού του, ποιος ξέρει; Cover artwork από τον Mark Buckingham και digital colour από τον Chris Blythe.

Σε κάνει να τον ζηλέψεις και να τον θαυμάσεις, αμφιταλαντεύεσαι γιατί οι ήχοι, οι μουσικές του, η τεχνική του σου δημιουργούν παράξενα συναισθήματα. Το The Divine Abstract σχεδιάστηκε από την έμπνευση και την τέχνη του καλλιτέχνη. Τόσο η ωριμότητά του όσο και η σοβαρότητα του αποτελέσματος ακούγονται στο album. Γραμμένο σε μια περίοδο επτά ετών, επικεντρώνεται σε θέματα αλλαγής, μετασχηματισμού και υπέρβασης. Όλα αυτά πηγάζουν από τη σύγχρονη κλασική μουσική, τη μοντέρνα τζαζ και την ψυχεδέλεια. Η απαλότητα και η ευφορία των συνθέσεων, με τη συμμετοχή της επίλεκτης παρέας του και τα πολυάριθμα μουσικά τους όργανα, το κάνουν ακόμα πιο μοναδικό. Στο The Divine Abstract συμμετέχουν 20 καλεσμένοι μουσικοί, μεταξύ άλλων οι: Diego Tejeida (Haken), Katharine Blake (Mediaeval Baebes) και μέλη από τους Knifeworld, Chrome Hoof, North Sea Radio Orchestra και Stars in Battledress.

O Charlie Cawood αναλαμβάνει τις acoustic, electric & classical guitars, Fender VI, acoustic & electric bass guitars, sitar, pipa, ενώ οι υπόλοιποι καλεσμένοι του πλημμυρίζουν τις συνθέσεις του με όργανα όπως: french horn, violin, vibraphone, glockenspiel, flute, bassoon, piano, Minimoog, dulcitone, clarinet, oboe, baritone saxophone, cello, gong, kempur, kenang, klentong, kempli, genterak, drums, percussion & cymbals και πόσα όλα που δεν γνωρίζω τις ονομασίες τους, αλλά που με έβαλαν όμως σε διαδικασία ψαξίματος.

Σε έναν κόσμο γεμάτο μουσική δεν θα μείνεις ποτέ μόνος. Ο Charlie Cawood δεν είναι για συγκεκριμένες μόνο ώρες. Είναι για κάθε στιγμή. Μια πραγματικά εντυπωσιακή στιγμή μέσα στο 2017.

 

 

Ελένη Λιβεράκου Eriksson

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.