Token – Perctrax – Stroboscopic Artefacts

Το techno παραμένει ανάδελφο, σχεδόν ακατανόητο. Χωρίς να βρίσκεται στις όποιες λίστες επιτυχιών και απλώνοντας τα πλοκάμια του λίγο πιο πέρα από τις βλάσφημες πίστες της ακολασίας, συνεχίζει ασταμάτητα να βγάζει υλικό που θα ζήλευε κάθε άλλο είδος. Η προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και η δυνατότητα-όρεξη ενός στενού κύκλου ατόμων να ξεκινά από το μηδέν την δημιουργία ενός δισκογραφικού label, την καθιέρωση parties κλπ, έχουν φέρει το techno στο σημείο παραγωγικότητας που βρίσκεται σήμερα. Εδώ θα παρουσιάσουμε τις νέες συλλογές τριών σημαντικότατων ανεξάρτητων εταιρειών του χώρου. Γιορτάζοντας τα νιοστά τους γενέθλια η καθεμία έχει μαζέψει νέα ή περίπου ακυκλοφόρητα κομμάτια του αφάν γκατέ της σκηνής κάνοντας τις κυκλοφορίες αυτές μια αρμόζουσα ευκαιρία γνωριμίας ή απλά απόλαυσης ενός ολόκληρου είδους. Καθόλου τυχαία κάποια ονόματα βρίσκονται σε αντίστοιχες δυο συλλογές, δείχνοντας την συνοχή και τον αλληλοσεβασμό που κυριαρχούν στο techno ή τουλάχιστον σε αυτή την πλευρά του (βλ. σκοτεινή-πειραματική-πάντα χορευτική). Επίσης τυχαίνει το επίπεδο των κυκλοφοριών αυτών να είναι ευθέως ανάλογο με το προηγούμενο υλικό του εκάστοτε label. Ας πάμε να τις δούμε πιο συγκεκριμένα.

Aphelion (Token Records)

aphelion.againstthesilence

Η Token έχει την έδρα της στο Βέλγιο, την χώρα όπου φιλοξενεί το γιγάντιο I Love Techno φεστιβάλ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το 2007 που ξεκίνησε τα βρήκε όλα ρόδινα. Η ίδια ξεκίνησε να βγάζει δωδεκάιντσα και να διοργανώνει πάρτι με άγνωστα ή πρωτοεμφανιζόμενα ονόματα και πλέον έχει καθιερώσει τους Inigo Kennedy και Ø [Phase] στον χώρο, κυκλοφορεί κανονικούς δίσκους και αποτελεί πόλο έλξης ακόμη και για τους παλιούς του techno. Απόδειξη είναι αυτή εδώ η συνεκτική συλλογή, που περιλαμβάνει νέα και παλιά ονόματα που καταθέτουν τα 4/4 τους, λες και συμμετέχουν στο ένα και το αυτό μεγάλο πάρτι! Χωρίς intro ή φιοριτούρες, από την αρχή μέχρι το τέλος της συλλογής αυτής, τα ακουστικά υπακούν στον εξουσιαστικό ρυθμό. Εκεί μάλιστα που εμφανίζεται η μόνη ίσως αδύναμη στιγμή στην κατάθεση του κατά τα άλλα αψεγάδιαστου James Ruskin, ακολουθούν τα κομμάτια των Surgeon και Inigo Kennedy που κάνουν να χαθεί η μπάλα, εγκεφαλικά και σωματικά μιλώντας.

Slowly Exploding (perctrax)

slowlyexploding.againstthesilence

Δέκα χρόνια είναι αρκετά για να βγάλεις συμπεράσματα για ένα άτομο. Λοιπόν ο Perc άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί τρελός με περικεφαλαία και ταυτόχρονα πολυμήχανος. Ξεκινώντας την perctrax για να βγάζει τις δικές του κυκλοφορίες, έχτισε έναν δικό του ήχο που ενσωματώνει διάφορες σκληρές τάσεις του ηλεκτρονικού ήχου με techno παρανομαστή και πλέον έχει μαζέψει αρκετούς ομοιοπαθείς γύρω του, ελκύοντας κόσμο ακόμη κι έξω από το techno (βλ. Einstürzende Neubauten). Εδώ στην γενέθλια συλλογή ακούμε αρχικά έντεκα νέα κομμάτια από τον ίδιο και από ονόματα που μας έχουν ήδη προειδοποιήσει για το τι μυαλά κουβαλάνε. Αυτή η πρωτόγονη αίσθηση θορύβου διαπερνά όλα τα κομμάτια εδώ. Αυτό που ολοκληρώνει το όλο πακέτο είναι η πρώτη επίσημη απόπειρα να βγάλει ένα νέο νορμάλ (κι όμως ναι) mix πρόγραμμα. Συμπερασματικά έχουμε μια συλλογή που ίσως κουράσει τους αδαείς με την εκκωφαντικότητα αρκετών στιγμών της, ίσως κουφάνει ακόμη και τους ηχογνώστες με διάφορους θορυβοακροβατισμούς, οπότε ίσως να συστήνεται πρώτα η δοκιμή στο 2ο μέρος όπου ο Perc κάνει τα δικά του με πειστικό τρόπο.

 V Five Years Of Artefacts Chapter 1 & 2

SA5YEARS.againstthesilence

Ερχόμαστε λοιπόν και στο νέο αίμα με την σειρά δωδεκάιντσων κυκλοφοριών της Stroboscopic Artefacts που γιορτάζει τα πέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας. Με έδρα το Βερολίνο, ο Ιταλός δημιουργός της με το καλλιτεχνικό όνομα Lucy, στοχεύει σε μια ευρεία ποικιλία ήχων και μουσικών κατευθύνσεων, κάτι το οποίο είναι εμφανές στους δίσκους των Dadub, Zeitgeber (το ντουέτο του με τον Speedy J) και του ιδίου που βγήκαν με την υπογραφή του label. Σε αυτά τα δωδεκάιντσα πάντως έχουμε μια πιο στρωτή ματιά με πιο χορευτική διάθεση, υπενθυμίζοντας την techno φύση της SA. Ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο μέρος της σειράς και τα ονόματα που παρελαύνουν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως ομάδα επίλεκτων του χώρου (βλ. Rrose, Pfirter, LB Dub Corp., Perc). Ο πήχης του επιπέδου των κομματιών εδώ είναι υψηλός, αν και σε λίγες στιγμές κάτι ξεφεύγει με εμφατικό τρόπο από αυτό που ήδη περιμέναμε. Λογικά το ισορροπημένο αυτό σχήμα θα ακολουθηθεί και στο τρίτο μέρος της σειράς όπου θα συμμετέχουν αφροκρεμώδη ονόματα όπως ο Xhin, o Kangding Ray, o Tommy Four Seven και οι Dscrd.

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.