Jakob – Sines (mylene sheath)

Jakob.sines.againstthesilence

 

Blind Them With Silence : Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός μόνο όταν έρχεται αυτό που περιμένεις. Οκτώ χρόνια σιωπής, τραυματισμοί, ακυρώσεις, απογοητεύσεις. Το δημιουργικό ζενίθ με την κωδική ονομασία Solace, ηχεί ακόμη στο βάθος και δίνει στην προσδοκία ένα τόνο ανασφάλειας. Εδώ όμως σταματάνε όλα. Το εναρκτήριο κομμάτι τεντώνεται και την στιγμή που σπάει στα δύο, σε τσακίζει. Η ένταση της αναμονής συμπυκνώνεται σε μια απλή ιδέα και το τέλος της σε αφήνει γυμν@. Ήδη ένα ρίγος διαπερνά το κορμί και κατοικοεδρεύει εντός σου.

 

Emergement : Τα πάντα έχουν παιχτεί. Μόνο η στιγμή μπορεί να γίνει μοναδική. Εδώ η γαλήνη θα αργήσει να εγκατασταθεί και το όνειρο για την συνέχεια βρίσκεται ακόμη στο πρώτο στάδιο. Τίποτα δεν περισσεύει, ούτε υπολείπεται. Αυτό που ακούγεται, μαγικά σε χαϊδεύει στο μάγουλο. Το χαμόγελο της πληρότητας οδηγεί στο δάκρυ θυμίζοντας μας όσα χάσαμε για πάντα. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε.

 

Magna Carta : Πρέπει να βαδίσουμε κι άλλο προς τα μέσα. Να κρατήσουμε ζωντανή κάθε εμπειρία. Μόνο έτσι όταν θα επανέλθουν οι όμορφες στιγμές, θα τις ζήσουμε σαν να μην τις είχαμε ξανασυναντήσει ποτέ. Το συγκεκριμένο άσμα εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στο Διαδίκτυο σε μια κρυστάλλινη συναυλιακή μορφή. Κι όμως εδώ σε παρασέρνει με κλειστά μάτια σαν να το ακούς πρώτη φορά. Εξάλλου η επανάληψη των ακροάσεων τέτοιου επιπέδου μουσικής, δεν φθείρει την μαγεία, αλλά αντιθέτως την επικυρώνει.

 

Harmonia : Βαθμιαία αντιλαμβάνεσαι πως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όλα εδώ σε έχουν κερδίσει. Αυτό που φάνταζε πρακτικά ασύλληπτο από τις άλλες ορχηστρικές μπάντες, ξεπερνιέται από τους δημιουργούς του αέρινα. Το μελωδικό χτίσιμο σε σφίγγει από κάθε μπάντα και εκεί που περιμένεις την σωτηρία της αναμενόμενης κιθαριστικής έκρηξης, έρχονται τα βιολιά να κυματίσουν σίγουρα για τον εαυτό τους.

 

Resolve : Ο πραγματικός θρίαμβος τους. Η στιγμή που οι τρεις τους καταλαβαίνουν πως όλα βαίνουν μαγικά. Ένα εγκεφαλογράφημα σε ρυθμό έντονης ταχυπαλμίας ορίζει τον χρόνο απόλυτα. Γεγονότα ασύλληπτα, μικρές λεπτομέρειες, συνολικές εικόνες, στην σειρά, χωρίς να χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης. Με το που εισέρχεσαι στο δεύτερο μέρος της σύνθεσης, είναι αδύνατο να μην κλείσεις τα μάτια μπροστά στο φως που έρχεται από μια ακαθόριστη πηγή.

 

Darkness : Με στέρεο βηματισμό το Sines προχωρά. Αποφορτίζοντας το τεταμένο κλίμα που προηγήθηκε, χτίζει μια πιανιστική μελωδία με υλικά του ανέμου. Τα κύματα ηρεμούν. Το σκοτάδι ακολουθεί τον ρυθμό τους, ακολουθεί την μοίρα του να μένει ανολοκλήρωτο. Η χαραγματιά ελπίδας το διαπερνά ακόμη και στην βαθιά νύχτα.

 

Sines : Το κλείσιμο του δίσκου σε καλεί να ανοίξεις τα μάτια. Θυμίζει ξημέρωμα μπροστά σε μια εντελώς ήρεμη θάλασσα. Μαρτυρά το γεγονός πως η μπάντα ζει σε μέρος που την κοιτάζει κατάματα. Η αίσθηση που μένει είναι η ίδια όπως αυτή που είχε γεννηθεί μετά την ακρόαση του προηγούμενου τους δίσκου. Δεν φτάσαμε ακόμη στο τέλος. Οι Jakob έχουν κι άλλα να δώσουν. Σύντομα ή μη, πλέον δεν έχει καμία σημασία.

 

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.