New Promos Arrival II

Andagainandagain – . (48laws/free download)

 

andagainandagain.againstthesilence

 

Πάει να δημιουργηθεί μια περίεργη σύνδεση των σέρβικων μουσικών σχημάτων με τούτη εδώ την παρ’ολίγον στήλη. Δεύτερο λοιπόν promo στην σειρά που λαμβάνουμε από την κοντινή βαλκανική αυτή χώρα. Ακούγοντας το, το μόνο σίγουρο είναι πως αν θέλγεσαι από την σερβική γλώσσα ή ακόμη καλύτερα την ομιλείς, το album αυτό θα το αγαπήσεις! Το ντουέτο αυτό προσπαθεί να ενσωματώσει το κείμενο ως ροή λόγου στην ambient μουσική. Ενδιαφέρον το πείραμα και βέβαια να σημειώσουμε πως, αν και υπάρχει μια άμεση εισαγωγή στο σλαβικό κείμενο, τα μέρη όπου η πιανιστική μουσική μένει μόνη της, κυριαρχούν στον δίσκο. Εντύπωση μάλλον δεν πρέπει να προκαλούν οι βαλκανικοί χρωματισμοί στις χαλαρές μελωδικές γραμμές, που φέρνουν στο νου μια minimal έκδοση ενός hangover μετά από ένα τοπικό εκεί πανηγύρι.

Σίγουρα είναι δύσκολο για κάποι@ που δεν καταλαβαίνει την γλώσσα, να μπει στο όλο κλίμα, αλλά κατά στιγμές αυτή η φθινοπωρινή μουσική παράγει τον δικό της μεστό λόγο. Αυτό μάλλον εκτίμησε και η κριτική επιτροπή (sic) της Future Sequence για να βάλει στην τελευταία της συλλογή μια νέα σύνθεση της μπάντας.

 

 

Moon Zero – Loss (denovali)

 

MoonZero_Loss.againstthesilence

 

Με τον συγκεκριμένο Βρετανό πειραματιστή είχαμε ασχοληθεί πάλι τέτοια εποχή, πριν περίπου έναν χρόνο. Του ταιριάζει αυτή η περίοδος που γυρνά ο καιρός στο πιο χειμωνιάτικο, με αυτήν την σκοτεινή drone/ambient στάμπα που κουβαλάνε οι συνθέσεις του. Η δεύτερη του μίνι κυκλοφορία βγαίνει στην Denovali, η οποία έχει αναδειχθεί με την ενεργή δράση της, ως ένα από τα σημαντικότερα label σύγχρονης μουσικής.

Το Loss βγάζει μια ανόθευτη βρωμιά, με τις τέσσερις συνθέσεις του να ερωτοτροπούν με την ένταση των ήχων και το όλο αποτέλεσμα να μοιάζει σαν ένα παιδικό παιχνίδι στο σκοτάδι. Δεικτικός είναι ο τίτλος του τέταρτου κομματιού, “The Industrial Silence”, που αποτυπώνει ακριβώς το όλο κλίμα. Ο παραγωγικός θόρυβος είναι το κλειδί για να εισχωρήσεις στο Loss, οπότε το όλο άκουσμα έχει σίγουρα έναν συγκεκριμένο βαθμό δυσκολίας. Μια ανάπαυση την χρειάζεται το αυτί μετά το πέρας της όλης ακρόασης.

 

 

Valiska – La Tourette (self released)

 

 

valiska.latourrete.againstthesilence

 

Με τον Valiska υπάρχει μια στενή σχέση, καθώς πέρα από τον ευπροσήγορο του χαρακτήρα, η ίδια του η μουσική έχει καταφέρει να γοητεύσει τα μισά μέλη της ομάδας του Againstthesilence, πράγμα εξαιρετικό σπάνιο με βάση τα ετερόκλητα γούστα μας. Στο τελευταίο του ep διαφαίνεται μια προσπάθεια να κινηθεί εκφραστικά με πιο φυσικούς ήχους, από ότι στο παρελθόν, αποφεύγοντας τον μπαμπούλα της τεχνολογίας πάνω από από τον κεφάλι του. Επίσης προσπαθεί να γίνει πιο περιεκτικός και σύντομος στις μουσικές του φράσεις, κάνοντας αυτό το ep να διαρκεί μόλις οκτώ λεπτά.

Πιάνο για δολοφόνους; Αμαρτωλά ιντερλούδια που σκανδαλίζουν το ιερό ποίμνιο; Δύσκολο να οριστεί αυτή η μουσική αφαίρεση που κατά κύματα περνά ξυστά ανάμεσα από την μελωδικότητα και τον αυτοσχεδιασμό για να καταλήξει στο χάος. Η συνέχεια σε αυτήν την στροφή στο έργου του που πραγματοποιεί ο Valiska αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.