Esmerine – Dalmak (constellation records)

R-4888784-1378564941-7974

 

“Learning To Crawl”…Τσελιστικό καλωσόρισμα, πέρα για πέρα οικείο για αυτ@ς που ακολουθούν αυτό το σχήμα από την αρχή της πορείας του. Μια παλαιότερη τους σύνθεση, διαφοροποιημένη, απογυμνωμένη και κρυστάλλινη. Φαντάζει σαν ένα αναριχώμενο φυτό σε ένα έρημο σπίτι και περιγράφει την ανάσα πριν την λαλιά, την σκέψη πριν το κάθε βήμα.

“Lost River Blues pt I, II”…Ο ήλιος ανατέλλει από την πλευρά των νερών. Ένα κατανυκτικό φύσημα ουσιαστικά ανοίγει την εικόνα. Ένα ξυλόφωνο, κάποια υπόγεια ηλεκτρονικά μοτίβα, ορισμένα επιβλητκά πνευστά μαζί με ένα παχύ χαλί αδιευκρίνηστων ήχων, κινούνται σαν σώμα σε αργή κίνηση. Η μητρόπολη ξυπνά νωχελικά. Στην συνέχεια το ρολόι τρέχει πανικόβλητο και τα κομμάτια συντίθονται σε έναν οργιάζων και σαγηνευτικό ρυθμό.

“Barn Broad Fire”…Η γραμμή του κινδύνου που ενείχε η απόπειρα να συνδιαστεί η μουσική δωματίου των Esmerine με την ανατολίτικη μουσική παράδοση των Τούρκων συμπαικτών τους, έχει ήδη προσπεραστεί. Ένα απεγνωσμένο blues riff αποζητά την μελωδική ανάταση και ένα κλαρίνο μαζί με ορισμένα κρουστά φέρνουν στον νου ένα πανηγύρι ξεχασμένο από τον χρόνο. Πως μέσα σε όλο αυτό το εξ ανατολάς μουσικό πανδαιμόνιο τρυπά η μελωδική αυρά των Godspeed! You Black Emperor;

“Hayale Dalmak”…Ο Βόσπορος το απομεσήμερο θυμίζει μια θάλασσα από αστέρια. Ένα ambient ιντερλούδιο τα ατενίζει παράγοντας κενά μνήμης και καταδύσεις ονείρων. Όσο διάπλατα ξανοίγεται το βλέμμα, τόσο σύντομα κρατά η όλη αυτή γαλήνια εικόνα.

“Translator’s Clos I,II”…Η χαοτική κίνηση στους δρόμους επανέρχεται. Ποτέ δεν είχε σταματήσει άλλωστε παρά μόνο όταν η προσοχή είχε αποτραβηχτεί από αυτήν. Φαινομενικά άτακτη, δύσκολα υποταγμένη σε κανόνες, όπως φαίνεται και στην εικόνα του εξώφυλλου όπου οι λωρίδες της διάβασης στέκουν απλά ως μέρος μιας κρυφής αισθητικής. Μια μελωδία χαλά την πυξίδα μεταξύ ανατολής – δύσης. Μια ανθρώπινη φωνή εξιστορεί σε μια γλώσσα άγνωστη αλλά κοινή, το χρονικό της πρόσφατης εξέγερσης. Σε κάθε στενό της πόλης, κρύβονται καλά τα μυστικά της. Ότι γράφεται μέσα μας δεν σβήνει ποτέ.

“White Pine”..Ξανανύχτωσε. Η δύση του ήλιου επήλθε αναπάντεχα αλλά και ειρηνικά. Καμία σιωπή δεν δύναται να την μεταφράσει, καμία ενέργεια να την αποτρέψει. Κάθε γλώσσα έχει τον δικό της ήχο και είναι η σειρά των μουσικών της πόλης να ακούσουν προσεκτικά αυτά που έχουν να τους πουν οι φιλοξενούμενοι φίλοι τους.

“Yavri Yavri”…Τα αστέρια σηκώθηκαν από την θέση τους. Όλα στέκουν σε απόλυτη αρμονία. Μια φωνή στα τούρκικα τα καλωσορίζει. Η μέρα μαζεύεται. Το Dalmak είναι ακόμη ζεστό. Η εμπειρία που περικλείει είναι πολύτιμη.

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.