Zeitgeber – Selftitled (stroboscopic artifacts)
Με τον ναρκισσισμό που χαρακτηρίζει τους περισσότερους παραγωγούς της techno και γενικότερα της χορευτικής μουσικής σπανίζουν οι περιπτώσεις όπου δυο ονόματα συνεργάζονται για να φτιάξουν κάτι από το μηδέν. Ο Speedy J ψάχνοντας να επανεφεύρει τον μουσικό εαυτό του μετά από τρεις γεμάτες δεκαετίες στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, αποτελεί μια σπουδαία εξαίρεση στον κανόνα. Πέρα από το δίσκο-ογκόλιθο με τον Chris Liebing το 2005, συναντά στο νέο του βήμα τον νεαρό Lucy.
Ακούγοντας το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς αντιλαμβάνεσαι, πέρα από τα κοινά σημεία των δυο πλευρών, την επιθυμία τους να παράξουν κάτι φρέσκο και συνάμα δύσκολα κατηγοριοποιήσιμο. Συναντάμε στοιχεία από τις electronica δουλειές του Speedy J πριν βουτήξει για δεύτερη φορά στο techno to 2000, την προσεγμένη εγκεφαλικότητα του Lucy και ήχους από την δύσκολη περίοδο των Autechre και των LFO. Όλα αυτά δεν τοποθετούνται απλά σε μια χύτρα ταχύτητος, αλλά επιλέγονται να ανεβαίνουν στην επιφάνεια, όταν κάθε σύνθεση το απαιτεί. Εξαίρεση αποτελεί το “Now Imagine” που περιέχει όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά σε έκδοση γίγας.
Σίγουρα απαιτούνται αρκετές ακροάσεις, ώστε να λειανθούν τα δύσκολα σημεία του δίσκου, καθώς λείπει και η χορευτικότητα που θα απλοποιούσε τα πράγματα. Πάντως σε περίπτωση που αναζητείτε κάτι που να παντρεύει το παλιό με το νέο, στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, μην απομακρυνθείτε πολύ από τη συγκεκριμένη μουσική παραλία.
Pfirter – Ahora (mindtrip)
Πολλ@ αναρωτιούνται πώς η techno όχι μόνο αντέχεται ως μια μουσική χωρίς φωνή, μελωδικότητα και πλειάδα εναλλαγών, αλλά επίσης επιβιώνει στο πέρασμα των χρόνων. Η απάντηση βρίσκεται σε ένα καλό ηχοσύστημα και στα νέα κύματα που ξεπηδούν από τους κόλπους της και ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τα καταραμένα και πυρωμένα 4/4. Για παράδειγμα το νέο κομμάτι του Αργεντινού Juan Pablo Pfirter, αν ακουστεί με τέρμα τα μπάσα, η απλή ρυθμολογία θα μεταδοθεί ανεπαίσθητα σε όλα τα άκρα του ανθρώπινου σώματος. Ο τίτλος στα ισπανικά σημαίνει “Τώρα” και όντως ταιριάζει με ένα θαλάσσιο ρεύμα που έρχεται από μακριά αλλά σκάει δυνατά την στιγμή που πρέπει…τώρα.
Τα υπόλοιπα remix που απαρτίζουν την κυκλοφορία αυτή, απομακρύνονται αρκετά από τον ευθυτενή χαρακτήρα της πρωτότυπης έκδοσης. Δεν υπολείπονται αρκετά αλλά ούτε ξεπερνούν το ψηλό επίπεδο των techno ασμάτων που ξεπηδούν ανά μηνιαία βάση στα πέριξ.
Ancient Methods – Seventh Seal (ancient methods)
Για να επιβιώσει κάτι δεν πρέπει να ξεχνά τις ρίζες του. Χωρίς διάθεση αρχαιολατρίας, η παραδοχή πως τίποτα δεν βγήκε με παρθενογένεση, εκτός από τον ένα συγκεκριμένο και μεταλλαγμένο κρίνο στην ιστορία που ματαίως αναζητούν το αντίγραφό του, πάντα αποτελεί τη στέρεα βάση για να γεννηθεί το καινούργιο. Μην ξεχνάμε πως το industrial ήταν μια σημαντική πηγή έμπνευσης για τα πρώτα techno σκιρτήματα, είτε μόνο από αισθητικής άποψης είτε και καθαρά μουσικής (βλ. την πρώιμη σχέση της Tresor που είχε με ονόματα όπως οι Clock DVA).
Οι Γερμανοί AM έχουν βρει ακριβώς το σημείο που συνδέει τα δυο αυτά είδη και με το νέο τους 12ιντσο, φαίνεται να τελειοποιούν την πρακτική τους αυτή. Ένας αυστηρός ρυθμικός βηματισμός που είτε θυμίζει Laibach είτε τα κοψίματα των παλιών Skinny Puppy, αλλά ποτέ δεν ξεχνά να έχει στον πυρήνα του τη γήινη χορευτική φύση, στην πιο ξηρή βέβαια μορφή της. Όταν δεν γέρνει η ζυγαριά προς τη μία ή την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο .
Μπάμπης Κολτράνης