Sigur Ros – Kveikur (XL Recordings)

Sigur Ros - Kveikur.againstthesilence.wordpress.com

 

Ήταν ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα του 2003. Είχα μόλις κάνει ένα κρύο ντους και ετοιμαζόμουν να πάω στη δουλειά. Λίγο πριν είχα πεταχτεί μέχρι το δισκοπωλείο για να προμηθευτώ τον τελευταίο δίσκο των όχι ευρέως γνωστών μέχρι τότε Ισλανδών Sigur Ros. Σκέφτηκα ότι στη χειρότερη θα μου έμενε το ενδιαφέρον πακετάρισμα και η ικανοποίηση ότι υπάρχει μουσική πέρα από τη Bjork σε αυτή τη λευκή χώρα. Είχα είκοσι λεπτά διαθέσιμα για να πάρω μια γεύση. Οι πρώτοι απόκοσμοι ήχοι του ( ) πλανιόντουσαν ήδη στο χώρο και ο πανικός της προετοιμασίας μου ήταν η απόλυτη ασυμφωνία. Κάθισα στο κρεβάτι να βάλω τα παπούτσια μου έχοντας ελάχιστο χρόνο πριν οδηγηθώ στην έξοδο. Μισή ώρα αργότερα, καθηλωμένος στο ίδιο σημείο, βίωνα τον οργασμικό επίλογο μιας αλλόκοτης ερωτικής σκηνής. Σηκώθηκα, έφτιαξα το πουκάμισό μου, έσβησα τη συγκίνηση από το πρόσωπό μου και ξεκίνησα σκεπτόμενος μια καλή δικαιολογία. Δεν θα ήταν αρκετή, ήμουν ασυνεπής ούτως ή άλλως. Θα έλεγα την αλήθεια.

Δέκα χρόνια μετά, θυμάμαι αυτή τη στιγμή σαν μια απο τις σπουδαίες μουσικές αποκαλύψεις που μου έχουν συμβεί. Καταχωρημένη στον ίδιο μνημονικό χώρο που κατέχουν τα μεσημέρια της παιδικής μου ηλικίας παρέα με τους δίσκους των γονιών μου. Για τους Sigur Ros βέβαια τα χρόνια της ενηλικίωσης μοιάζουν να μην έφτασαν ακόμη, καθώς καταφέρνουν να διατηρούν την παιδικότητα που κανείς εντόπιζε στις πρώιμες ηχογραφήσεις τους. Ίσως αυτός να είναι ο κυριότερος λόγος που συνεχίζουν να μας συγκινούν, με τις αιθέριες ενορχηστρώσεις τους και τα υπέροχα φωνητικά του Jón “Jónsi” Þór Birgisson. Έπειτα από τα Agaetis Byrjum και ( ), album που τους καθιέρωσαν, ακολούθησαν το πιο προσιτό Takk…, το χαρμόσυνο Með suð í eyrum við spilum endalaust και πέρυσι το πιο χαμηλών τόνων κινηματογραφικό Valtari. Μαζί με τα ηλεκτρονικά στοιχεία που έχουν  διεισδύσει περισσότερο στη μουσική τους στις τελευταίες ηχογραφήσεις, στο τελευταίο studio album με τίτλο Kveikur” (=έναυσμα) τα τύμπανα έχουν και αυτά πιο ενεργό ρόλο. Η κλιμάκωση της κορύφωσης, δίνει εδώ τη θέση της σε μια εξ αρχής πιο άμεση προσέγγιση. Το ίδιο το συγκρότημα χαρακτήρισε αυτή τη διάθεση ως “επιθετική” και όντως κάτι τέτοιο υπόσχεται το εναρκτήριο και πρώτο single του δίσκου Brennisteinn”. Παραμορφωμένα μπάσα και κιθάρες, δυναμικά κρουστά, μαρτυρούν μια νέα εκδοχή του ήχου που καθόλου δεν υποβιβάζει την αρτιότητα της ηχητικής απόλαυσης. Κομμάτια όπως το σχεδόν εκκλησιαστικό Hrafntinna” ή το υπόκοσμο βουλιμικό Kveikur” ανήκουν κατά τη γνώμη μου ανάμεσα στις ομορφότερες δημιουργίες τους.  Δεν είμαι σίγουρος για το πώς η αποχώρηση του Kjartan “Kjarri” Sveinsson πριν από ένα χρόνο επηρέασε τον ήχο τους, αποτέλεσε σίγουρα όμως το έναυσμα για αλλαγή.

Στο Kveikur δεν πρόκειται να βρείτε 12λεπτους ύμνους αφιερωμένους σε μαγευτικά Ισλανδικά τοπία, ούτε παραμυθένιους ήχους που ξυπνούν παιδικές μνήμες. Στη φαντασία γεννιούνται εικόνες με απειλητικούς χειμώνες, γκρίζους ορίζοντες και μοναχικές αρκτικές νύχτες. Οι Sigur Ros σαν άλλοι χαρισματικοί κινηματογραφιστές ή σαν διορατικοί φωτογράφοι αποδίδουν μουσικά συναισθηματικούς κόσμους που μετριούνται με τη φύση, την επιθυμία,  τη μοναξιά.

 

 

Jester Pan

2 Comments Add yours

  1. Emmanuel says:

    ke i apantisi mu ine: Wardruna, Fever Ray, The Knife

    1. φίλε εμαμανουηλ, των ψυχρών κλιμάτων βλέπω…το Wardruna σίγουρα δεν είναι του στυλ μου, το Fever Ray θα ήθελα να το ακουσω πιο προσεκτικά και για το The Knife τα έχουμε γράψει https://againstthesilence.wordpress.com/2013/05/13/the-knife-shaking-the-habitual-rabid-records/ μπ.κ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.