Δυο νέα podcast/mix και ένα νέο mix/album από τρεις αντίστοιχα γυναίκες-παραγωγούς…Dj Skirt, Dinamite & Steffi

Ένα στοιχείο που φαίνεται έντονα, κοιτώντας το τι κινείται στον dance/techno κόσμο, είναι πως γίνεται όλο και πιο έντονη η ενεργή συμμετοχή των γυναικών. Όχι απλά ως κρυφοί μέτοχοι μιας ανθούσας βιομηχανίας, αλλά ως εξέχοντα μέλη της και βεβαίως ως μουσικοί παραγωγοί με την δικιά τους ταυτότητα. Αυτή που διαφοροποιεί τα beats και τους δίνει αυτόν τον εγκεφαλικό τόνο που αντιτίθεται ενίοτε στην ανδροπρεπή βιομηχανική αντίληψη της συγκεκριμένης μουσικής. Πριν περάσουμε όμως στα παραδείγματα, γιατί όπως λένε και οι επιφανείς δημοσιογράφοι “εμείς μιλάμε πάντα με στοιχεία”, ας διευκρινίσουμε κάποιους τεχνικούς όρους. Podcast λοιπόν σημαίνει ένα πρόγραμμα κομματιών που επιλέγεται από την/τον παραγωγό ως ένα είδος promo αντίτυπου. Συνήθως σε αυτό ακούμε και σχόλια ανάμεσα στα κομμάτια, ως ένα άλλο είδος ραδιοφωνικής εκπομπής. Mix album είναι είτε ένα λιτό σετ κομματιών είτε ένα ανακάτωμα μεταξύ τους, ώστε να βγει κάτι συμπαγές, ένα σχεδόν καινούργιο μουσικό αποτέλεσμα. Το τελευταίο συναντάται όλο και πιο συχνά μιας και η τεχνολογία επιτρέπει να κάνεις παπάδες και τα κομμάτια που χρησιμοποιείς να γίνονται αγνώριστα. Αυτά ως προς τους ορισμούς, αν και πιθανόν να χρειάζονται έναν εμπλουτισμό, καθώς είναι και αυτή η υποκειμενική μετάφραση που σε κάνει να χάνεις διάφορα κρυφά ή μη νοήματα.

 

ep_204_web

 

Η συμπαθητική φιγούρα της Τεξανής Bethany deMoss (Dj Skirt) ήδη έχει δώσει αρκετά δείγματα της ιδιαίτερης αντίληψης που έχει για το ώριμο techno. Εθισμένη από μικρή στην ηλεκτρονική μουσική, αφαιρεί λίγη από τη χορευτικότητα και προσθέτει εγκεφαλικότητα στο είδος του σκοτεινού techno που για καλή τύχη του γράφοντος φοριέται συχνά πλέον. Σε αυτό το mix επιλέγει νέα κομμάτια που ταιριάζουν στο στυλ της, δίπλα σε παρόμοια και ελαφρώς παλαιότερα. Μην περιμένεε να τρίξουν τα μπετά και τα τζάμια από τη δόνηση, αλλά αντ’ αυτού ένα ταξιδιάρικο και απλουστευμένο techno που όμως σε κανένα σημείο δεν χάνει το βήμα του. (free download)

 

69039_10151354736467551_1954903186_n

 

Η μαδριλένα Anita Dinamite, η οποία έχει πλέον και αυτή ως βάση το Βερολίνο, ήδη έχει κερδίσει την αναγνώριση ως δισκοθέτρια, καθώς πέρα από διάφορα μέρη συχνά την συναντάμε και στα υπόγεια της Tresor. Με όχημα το ατμοσφαιρικό και σε ταχύτητες ελεγχόμενο techno, χτίζει κάθε της πρόγραμμα με προσοχή και χωρίς να χάνει τον προσανατολισμό της πίστας. Στο πρόσφατο της mix μεταφέρει το κλίμα από ένα παιχνιδιάρικο στυλ σε ένα πιο διακριτικό και πάλι ξανά σε ένα ζωηρό κλίμα που οριοθετεί και όλη την ωριαία διάρκεια του set της. Το μόνο σίγουρο είναι πως ακούγοντας το αποκλείεται να μείνεις ακίνητος/η στη θέση σου. (free download)

 

steffi.againstthesilence.wordpress.com

 

Για κλείσιμο έχουμε την Ολλανδή Steffi που πλέον μπορεί να καταχωρηθεί ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της χορευτικής σκηνής σήμερα. Ο λόγος είναι πως αυτό το κυρίως house αλλά και ολίγον techno στυλ της το έχει δουλέψει αρκετά, κερδίζοντας επάξια μια σταθερή θέση στα decks του Panorama bar του Berghain στο Βερολίνο. Από εκεί ακούμε και ένα επίσημο δείγμα των πεπραγμένων της με το πέμπτο κατά σειρά μέρος των κυκλοφοριών του Club. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει και το δικό της κομμάτι που ανάβει τα αίματα προς στο τέλος, παρ’ όλο που το όλο κλίμα του σετ παραπέμπει σε ένα soundtrack για καφέ με φίλους, το οποίο φτάνει το πολύ μέχρι την κατανάλωση mojito και caipirinha! Στην υγειά μας λοιπόν.

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.