Τι σημαίνει split κυκλοφορία (μέρος β’);…Pg.lost/Wang Wen, Pianos Become The Teeth/Touché Amoré, Lenguas Largas/ Mind Spiders

Pg.lost/Wang Wen – Split (NEW NOISE, WEARY BIRD Records and Genjing Records)

 

12_Inch_Vinyl_Gatefold pglots wang wen split

 

Η νέα τριπλέτα των μοιρασμένων στα δυο σχήματα κυκλοφοριών, μετά και την πρώτη επαφή μας με το είδος αυτό των ep, ξεκινά με καθαρόαιμο ορχηστρικό rock. Στην εικονική πρώτη πλευρά έχουμε τους Σουηδούς Pg.lost οι οποίοι, αν και ψαρώνουν με το πρώτο άκουσμα στους προηγούμενους τρεις δίσκους τους τον ακροατή, αποδεικνύεται πως στην συνέχεια τους λείπει βάθος σε αυτό το άρτια εκτελεσμένο ορχηστρικό τους αποτέλεσμα. Κάτι σαν μια emo/indie μελωδία εκτελεσμένη απλώς σε αργή ταχύτητα. Εδώ πάντως πραγματικά εκπλήσσουν με το εικοσάλεπτο νέο τους κομμάτι το οποίο χωρίζεται σε δυο μέρη. Μεθοδικά χτισμένο πάνω σε μια διακριτική μελωδία, πετυχαίνει να μεταδώσει με αξιοζήλευτο τρόπο τη δύναμη της μουσικής απλότητας.

Δεν ξέρω αν αξίζει να δίνουμε σημασία στον τόπο καταγωγής μιας μπάντας, αντιλαμβανόμενοι έναν συσχετισμό μεταξύ αυτού και της μουσικής της, αλλά το ότι οι Wang Wen έρχονται από την Κίνα, μόνο αδιάφορο δεν φαντάζει. Ενεργοί μάλιστα από το 2003, αποδεικνύουν πως δικαίως η ορχηστρική κιθαριστική μουσική απλώθηκε σε κάθε γωνία του πλανητικού μας χωριού. Αρκετά τεχνικοί και λυρικοί εκτείνουν στις τρεις σχεδόν επτάλεπτες συνθέσεις τους ένα ποιητικό σκηνικό, ευχάριστο στην ακοή.

 

 

Pianos Become The Teeth/Touché Amoré – Split (deathwish)

 

touchepiano_1_620_310_70

 

Τη στιγμή που ο ήλιος κρύβεται πίσω από τα κτίρια, περπατώντας σε ένα δρόμο που δεν βλέπεις τέλος, λίγες μουσικές ταιριάζουν αρμονικά βγάζοντας προς τα έξω ανομολόγητες σκέψεις. Οι TA είναι από αυτές τις περιπτώσεις που αναρωτιέσαι πως στο διάολο το κάνουν και τραγουδάνε, παίζουν και γράφουν όπως ακριβώς νιώθεις. Εδώ ξεπερνάνε μουσικά τον ίδιο τους τον εαυτό με μια τετράλεπτη σύνθεση η οποία αν και διαθέτει επικίνδυνα γυρίσματα, χαρακτηρίζεται από έναν μεστό συναισθηματικό πλούτο. Αποτελεί ένα άκρως ελπιδοφόρο σημάδι για το τι θα ακολουθήσει μετά την εγκατάλειψη, όπως λένε, των δίλεπτων κομματιών τους και τη δουλειά πάνω σε πιο απλωμένες χρονικά συνθέσεις. Ενημερωτικά το κομμάτι μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ, μαζί με άλλα νέα ή ακυκλοφόρητα κομμάτια της Deathwish. Οι στίχοι πάντως του κλεισίματος μιλάνε από μόνοι τους…

Keep all those sentiments at bay

Fire them off when I least expect

At that point in the day

Between stable and a wreck

It was the first time in a long time that I felt alive

At least I tried

Then my highest hopes were realized then it flat-lined

At least I tried And I woke up scared but it’s alright ’cause nothing changed

At least I tried

 

 

Πριν από αυτό όμως το κομμάτι έχουμε τους εξίσου νεαρούς και σημαντικούς Pianos Become The Teeth που το ηρεμούν λίγο στα φωνητικά και βγάζουν ένα emo core μπαλαντοκομμάτι. Το προπέρσινο πόνημά τους, Lack Long After, έσκασε σαν χτύπημα πάνω από την μέση και κατ’ευθείαν στο κέντρο της καρδιάς. Εδώ ο στόχος παραμένει βέβαια ο ίδιος, αλλά οι τόνοι είναι σαφώς ηπιότεροι χωρίς να χάνουν σημαντικά από θέμα δυναμικής που βγάζουν με την μουσική τους.

 

Lenguas Largas/ Mind Spiders (razorcake)

 

2883235024-1

 

Επειδή πιθανότατα με αυτά που ακούμε και προτείνουμε κατά καιρούς, θα μας έχετε πάρει για τίποτα καταθλιπτικούς που αντί για ζουρλομανδύα φοράμε ακουστικά που μας μεταφέρουν τόνους μελαγχολικής μουσικής, ορίστε μια ηλιόλουστη μουσική πρόταση. Δυο τριάδες κομματιών με φόντο τον αμερικάνικο Νότο. Για τους Lenguas Largas τα πάντα είναι τόσο απλά που δεν χρειάζεται χρόνος για να μπεις στο μυαλό τους. Ψυχεδελικοί και μελωδικοί, εδικά με το πρώτο ισπανόφωνο κομμάτι τους εδώ, το “Si Es Cierto”, κολλάνε στο αυτί με τον παλιομοδίτικο τους ήχο. Δεν νομίζω να περίμενε κανείς ή καμιά κάτι καλύτερο (ή χειρότερο – όπως το πάρει κανείς) από ένα σχήμα που αποκαλεί τον τόπο καταγωγής του ως Too Stoned και όχι Tucson όπως κανονικά ονομάζεται!

Οι Mind Spiders τώρα δεν είναι κάτι το μακρινό μουσικά από τους προαναφερθέντες. Με ένα μέλος προερχόμενο από τους The Marked Men, έχουν κι αυτοί λίγα χρόνια ύπαρξης. Συμπαθητικοί, φωτεινοί και απλοϊκοί συμπληρώνουν το diy πακέτο της Razorcake, η οποία δεν αρκείται στα μουσικοπολιτικά τεύχη που βγάζει και ελαφρώς θυμίζουν Maximum Rock ‘n Roll, αλλά κυκλοφορεί συχνά-πυκνά δισκάκια σε φτηνές τιμές.

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.