We Are The Mods

Tη δεκαετία του ’60 κυρίως στη Μ. Βρετανία έκανε την εμφάνιση του το κίνημα των mods. Δημιουργήθηκαν τμήματα στις σχόλες καλών τεχνών – κυρίως του Λονδίνου – που αναζητούσαν την καινοτομία στην ένδυση. Σχεδίαζαν και δημιουργούσαν ρούχα αποκλείστηκα για νέους.  Η Mary Quant, μια απόφοιτος του Goldsmith College ήταν που άνοιξε την περίφημη μπουτίκ Bazzar. Η Quant συνήθως έπαιζε πολύ δυνατά μουσική και σε συνδυασμό με τους αρκετούς και νέους ηλικιακά πελάτες θύμιζε ένα διαρκές πάρτι. Εκεί γεννήθηκε ο όρος Chelsea girl που αποτελεί την γυναικεία  εκδοχή των mods.

Τους mods ξεχώριζε κανείς από τα στενά jeans με λεπτά ρεβέρ και τα polo t-shirts. Στη μόδα τους  υπήρχε ακόμα το σακάκι με λεπτή αλλά δεμένη σφιχτά γραβάτα και τα μυτερά παπούτσια.To σήμα τους, τρεις ομόκεντροι κύκλοι, μπλε, άσπρος και στη μέση κόκκινος, προερχόταν από τα διακριτικά της RAF (Βρετανικής βασιλικής αεροπορίας). Οδηγούσαν Lambretta που συνήθως  στόλιζαν με ένα πιο προσωπικό στυλ. Έτσι η κάθε μια έδειχνε διαφορετική από τις υπόλοιπες.

Την περίοδο αυτή άνοιξαν οι πρώτες disco στην Αγγλία όπου δεν έπαιζαν μπάντες  αλλά disc jockeys με επί το πλείστον δίσκους 45 στροφών. Από συγκροτήματα της εποχής που «ασπάστηκαν» την εν λόγω μόδα ήταν οι πολύ γνωστοί The Who που μετά την ανάμειξη τους με τον μάνατζερ Pete Meaden έγιναν τα απόλυτα mods είδωλα. Οι SmallFaces, the Action, Artwoods, Jimmy Jame & the Vegabonds και καμία δεκαετία αργότερα οι Τhe Jam του Paul Weller είναι ακόμα μερικοί εκπρόσωποι του κινήματος.Τα groups αυτά είχαν σαν βασική επιρροή τη «μαύρη» μουσική και κυρίως την R&B από τις δεκαετίες του ‘50 του ‘60. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειχναν στις κυκλοφορίες της  Motown Records. Tα μαγαζιά όπου σύχναζαν οι mods έπαιζαν εκτός από R&B και ska. Είδος που προέρχεται από την Τζαμάικα. Μάλλον είχε να κάνει με την ανάμειξη τους με μειονότητες που είχαν μεταναστεύσει  από τις χώρες αυτές στη Μ. Βρετανία.

Η παρακμή του κινήματος ήρθε μετά από επεισόδια και συμπλοκές με την αστυνομία αλλά και τους rockers, μια άλλη κατηγορία- μόδα της εποχής εκείνης. Κάπου εκεί γεννήθηκε ένα άλλο, συγγενικό κίνημα, οι hard mods. Προερχόταν από την εργατική τάξη και ήταν περήφανοι για αυτό. Στυλιστικά δεν είχαν πολλά κοινά με τους mods. To μόνο ίσως κοινό σημείο ήταν τα στενά jeans, μόνο που οι σκληροί mods τα φορούσαν με μπότες Dr.Martens. Ήταν πρόδρομοι των Skinheads. Oι μουσικές προτιμήσεις τους περιείχαν μεταξύ άλλων την ska και την soul.

Στα τέλη του ’70, το κίνημα των mods επανέρχεται στο προσκήνιο. Οι Τhe Jam με δυνατά τραγούδια όπως τα Going Underground, StrangeTown, Down In The Tube Station επιλέγουν να είναι πρεσβευτές της αναβίωσης αυτής. Οι Lampretta με τα περίεργα φώτα, τα σακάκια και οι λεπτές γραβάτες εμφανίζονται πάλι στους δρόμους κάποιων Αγγλικων πόλεων

Είναι ένα κίνημα που έχει ακόμα και σήμερα οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Αν και όχι πάρα πολλούς, σίγουρα αρκετά πιστούς.

Mu | te

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.