SadhuS (The Smoking Community) – Selftitled (self-released)

sadhous.againstthesilence

 

Το sludge είναι το νέο epic. Και το νέο epic είναι, ευτυχώς, αντί-epic.

Αν η παραπάνω δήλωση εγείρει την (δίκαιη ή άδικη) αγανάκτηση των απανταχού παλαιομεταλλάδων, είναι σωστό να αναλογιστούμε ορισμένους παραλληλισμούς: Αν η πρότερη, καθιερωμένη ερμηνεία του epic ήταν όχι τόσο να αποτελεί την μουσική έκφραση των μεγάλων παθών και συναισθημάτων, αλλά να προβάλει την εικόνα του σκληρού, ατσαλωμένου σωματικά και ψυχικά ανθρώπου, του αυθεντικού αρσενικού ή (πολύ σπανιότερα) θηλυκού πολεμιστή που ανυψώνεται πάνω από το κοπάδι των υποταγμένων, είτε ατομικά, είτε συναγελαζόμενος με ομοϊδεάτες του, η ερμηνεία του sludge περιλαμβάνει αρκετά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά αντεστραμμένα και παραμορφωμένα, ακόμη και στην ολική αντιστροφή της αισθητικής τους άποψης: Τα μεγάλα πάθη και συναισθήματα προκύπτουν από τα drugs, η αισθητική που προβάλλεται είναι αυτή του απόλυτου μηδενισμού, το αυθεντικό αρσενικό καταστρέφει με γοργά βήματα το σώμα και την ψυχή του. Η ανύψωση γίνεται καταβύθιση, και η ατομικότητα δεν δίνει λαβή παρά μόνο στη μισανθρωπία και τον νιχιλισμό.

Κι αν αυτά τα «ιδανικά» του epic ήταν αυτά που εξέθρεψαν – και θρέφουν ακόμη – ολόκληρες γενιές μεταλλάδων, και που χάρισαν στο ιδίωμα τη διαχρονική δημοφιλία του, τί πιο ειρωνικό από το γεγονός ότι την ραγδαία άνοδο του sludge/stoner ιδιώματος τα τελευταία χρόνια; Ποιος ξέρει; Ίσως έχει γίνει πλέον αντιληπτό, έστω και υποσυνείδητα, ότι τα μεγάλα ιδανικά έχουν πλέον πληγεί ανεπανόρθωτα, όσα δεν έχουν εξαϋλωθεί έχουν διαστρεβλωθεί πέρα απ’ οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης, και απουσίας εναλλακτικής διαφυγής, η μόνη διέξοδος είναι το moshing πάνω απ’ το αποδομημένο κουφάρι τους.

Από αυτή την άποψη, το sludge δεν είναι μοναχά αντί-epic, είναι η τέλεια παρωδία του οτιδήποτε epic ∙ ακόμη κι όταν, ενίοτε, δεν καταφέρνει να πείσει όσον αφορά τη καθαρά μουσική του άποψη.

Ωστόσο, αν υπάρχει διάθεση παρώδησης απ’ την πλευρά των SadhuS – όπως, τουλάχιστον, φαίνεται τόσο από τους τίτλους των κομματιών, αλλά και από την προσθήκη του The Smoking Community στην ονομασία τους – αυτή η διάθεση ευτυχώς δεν επεκτείνεται στο καθαρά μουσικό σκέλος του συγκροτήματος. Ο ομώνυμος, πρώτος τους δίσκος συμπυκνώνει την μουσική ουσία του sludge: Η μουσική είναι βαριά, σφιχτοδεμένη και θορυβώδης – με την καλή έννοια – αναδεικνύοντας εξίσου τις hardcore καταβολές του ιδιώματος (λόγου χάρη, στα κομμάτια Colombian Boat Blues και Make Me 20 Euros) όσο και τις πιο μεταλλικές που έχουν διαμορφώσει τις σύγχρονες τάσεις του ήχου αυτού. Riff που δεν είναι ακριβώς riff, τουλάχιστον με την παραδοσιακή έννοια του όρου – έχει κι αυτός, εξάλλου, εδώ και χρόνια αποδομηθεί παντοιοτρόπως – στακάτα και μετρημένα στην εντέλεια, υποδηλώνοντας πως πίσω απ’ τις φαινομενικά απλές συνθέσεις και το παίξιμο τους κρύβεται περισσότερη τεχνικότητα απ’ ό, τι είναι άμεσα εμφανές.

Ας επισημανθεί σ’ αυτό το σημείο ότι το SadhuS (The Smoking Community) δεν προσπαθεί να διεκδικήσει βραβείο μουσικής καινοτομίας ∙ ούτε κι έχει και ανάγκη κάτι τέτοιο. Αν το ζητούμενο σε τέτοια μουσικά ιδιώματα είναι – ως είθισται – η πειθώ, τότε αυτή οι Sadhus την κατέχουν και με το παραπάνω, όπως φαίνεται και από τα διάφορα βιντεάκια των ζωντανών τους εμφανίσεων. Και θεωρώ, μεταξύ άλλων, πως αν η ονοματοδοσία των κομματιών είναι ενδεικτική της στάσης και της νοοτροπίας των ίδιων των SadhuS, τότε είναι εξαιρετικά θετικό, μην πω και υγιές (οποία αντίφασις!), το γεγονός πως οι ίδιοι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να μην πάρουν τόσο στα σοβαρά την δουλειά τους. Κι έχουν μεγάλο δίκιο: Από τη στιγμή που η ίδια η μουσική είναι πειστική, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν παρά μηδαμινή σημασία.

 

 

ΑΤΜ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.