Hecq – Horror Vacui (hymen records)

hecq.horrorvacui.againstthesilence

Εμπνευσμένος ο τίτλος του album  από την ελληνική λέξη «κενοφοβία», εκφράζοντας την δίψα για μουσικότητα μέσα από τη σιωπή. Την δημιουργία και την εξωστρέφεια ενός καλλιτεχνικού μυαλού που τρέμει το κενό. Ένας φόβος αδικαιολόγητος γιατί και στο απόλυτο κενό κάτι ταξιδεύει πάντα, είτε αυτό είναι σωματίδια, είτε πεδία μυστήρια, που η φυσική δεν μπορεί ακόμα να εξηγήσει, είτε η σκέψη του καθενός. Αυτή η άυλη ενέργεια. Η ζωογόνα δύναμη που από μέσα της ξεπηδούν και γεννιούνται όλα. Τίποτα δεν είναι κενό στον κόσμο αυτό. Δεν υπάρχει μέρος που δεν μπορεί η σκέψη να εισβάλει, κατευθυνόμενη ή μη.

Το ταξίδι αυτό ξεκινά με το πρώτο κομμάτι του album “Rec1” που από την αρχή του σε καθηλώνει με τους περιπαικτικούς του ήχους. Ακολουθεί το “Flame I”, μια πρόγευση του τι μας περιμένει πιο κάτω και του τι θα προκαλέσει τα ακουστικά μας νεύρα. Μία θύελλα ερεθισμάτων, που δύσκολα γίνεται καθαρή με ένα μόνο άκουσμα. Ο κατακλυσμός των ηλεκτρικών διεγερσεων  των νευρώνων μέσα στο μυαλό σχεδόν συντονίζεται με τους ήχους και απογειώνει τη σκέψη. Εκεί είναι που ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία καθώς μπαίνει το “Flame II” δίνοντας την αίσθηση μιας φλόγας που πάλλεται ρυθμικά. Το tempo ξαφνικά αργοσβήνει και δημιουργεί μία ατμόσφαιρα παρασκηνιακή. Μια ατμόσφαιρα που γίνεται βάση για το “Rye”. Ο ρυθμός και η μελωδία παίζουν τον πρώτο ρόλο τώρα. Ο θίασος των ήχων παίζει στο λυκόφως, εκεί που γεννιούνται τα συναισθήματα, εκεί στο σούρουπο που συμβαίνουν τα παράξενα. Βαριά και συνάμα λυτρωτική επίγευση που έρχεται να ταράξει το “Dkmajestic”, σαν πέτρα που ένα σκανταλιάρικο παιδί πέταξε σε μία ήρεμη λίμνη. Μια σκηνή γεμάτη μπάσα και υπόκωφους ήχους θέτουν την βάση που η μελωδία και ο ρυθμός θα έρθουν πάλι στο προσκήνιο. Ήχοι ηλεκτρονικοί που ενώνονται και αποδομούνται στην πορεία. Με έντονα loops στο τέλος του να διασκεδάζουν, και ταυτόχρονα να χλευάζουν όλο το κομμάτι. Στη συνέχεια το”243p” καταφέρνει να αλλάξει το κλίμα με ήχους που σχεδόν «ραπάρουν» και επιδέξια διαλύονται από μια ηλεκτρονική επίθεση ήχων, δημιουργώντας μια ταξιδιάρα ατμόσφαιρα. Αστέρια που φλέγονται και σχίζουν την ατμόσφαιρα. Τρέχουν σαν παλαβά έτοιμα να εκραγούν. Στο τέλος πέφτουν σε μαύρη τρύπα, που τα καταπίνει αχόρταγη και απομένει η σιωπή. Ο φόβος του κενού.

Το άτιτλο κομμάτι του album στέκει γεμάτο προσωπικότητα. Γεμάτο δυναμική. Οξύμωρος ο τίτλος του με το περιεχόμενό του, θέτει τα σκαριά για να ακολουθήσει το “Relay”. Το πιο ξεχωριστό track του album. Με ήχους βυθισμένους σαν σε άβυσσο, να προσπαθούν να βγουν στο φως, να φύγουν από την σκοτεινή τάφρο, να διαφύγουν στην επιφάνεια. Σε κατακτά αμέσως η μελωδικότητα, η απόλυτη σαφήνεια και ηρεμία της μουσικής. Είναι τόσο όμορφο αυτό που ακούγεται που μοιραία τα μάτια κλείνουν και ο νους βουτάει σε μέρη που φοβάται να πάει. Στα χέρια του αγαπημένου σου, στην αγκαλιά του, στα φιλιά του μέσα στο σκοτάδι. Στα αθόρυβα βλέμματα και στα εκκωφαντικά αγγίγματα.

Τα επόμενα έξι κομμάτια αποτελούν remix, τόσο περίτεχνα και αριστουργηματικά εκτελεσμένα που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ένα. Ο αδιαμφισβήτητος «νικητής» εδώ ίσως είναι η επανεκτέλεση του “Night Falls” από τον Christoph Berg που κλείνει άψογα το album.

Η δουλειά του Hecq στο Horror Vacui που αποτελεί μια συλλογή με ακυκλοφόρητα του κομμάτια από την δεκαετή του πορεία, είναι γεμάτη εκπλήξεις, μεστή από νοήματα και εικόνες. Σε όλα του τα κομμάτια πρωταγωνιστεί ο ρυθμός και μελωδία μαζί με την αποδόμηση και αποσύνθεση των ήχων. Μια τεχνική που δεν συναντούμε συχνά από μουσικούς του είδους. Μία δουλειά που αφήνει μια γλυκιά γεύση. Κάτι που θα ανατρέξεις να ακούσεις ξανά, και ξανά, και ξανά.

 

 

Ανδρίτσος Γιώργος

2 Comments Add yours

  1. teo says:

    υπέροχος ο hecq και πάντα με εκπλήξεις

    1. George Andritsos says:

      είναι ο άτιμος 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.