Live Zu/s̶i̶s̶t̶e̶r̶

Συνήθως, όταν κάθομαι μέσα λόγω κρυολογήματος (και όχι μόνο) για κάποιες ημέρες, με το που βγαίνω από το σπίτι, εντυπωσιάζομαι με τα πάντα. Μια πόλη για ελάχιστο χρόνο μακρινή μου φαντάζει, νέα και γεμάτη περιπέτειες. Αυτήν τη βραδιά όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αδιάφορες εικόνες, αδιάφορος κόσμος, αδιάφορη εποχή που δεν ξέρει αν αξίζει να φέρει την τρέλα της άνοιξης ή την σοβαρότητα του χειμώνα. Ως εκ τούτου, η διάθεση μου δεν ήταν η ιδανική για να παρακολουθήσω μια συναυλία με την όρεξη ενός αμούστακου έφηβου, αλλά τελικά, όλα αυτά στο τέλος δεν είχαν καμία σημασία παρά μόνο για να αποτελέσουν μια βιωματική και -παραλίγο- λογοτεχνική εισαγωγή στη συγκεκριμένη συναυλιοκριτική, όπως εξάλλου, αρμόζει να πράττουμε σε όλες.

Πριν όμως, από κάθε τέλος υπάρχει η αρχή κι αυτή έγινε με τους ημεδαπούς s̶i̶s̶t̶e̶r̶ που αποτελούνται από συνομήλικους μου, οι οποίοι έχουν κυκλοφορήσει το ντεμπούτο τους πριν κάτι μήνες και εμφανίστηκαν ως το κλασσικό κιθαριστικό τρίο συν έναν τρομπετίστα. Ο δε κιθαρίστας τύχαινε να είναι γνωστή φυσιογνωμία και το γεγονός ότι τον είχα δει με μια παλιά του μπάντα σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ να παίζει σε encore μια διασκευή σε Fugazi, με προδιέθετε για κάτι πολύ καλό με το νέο του σχήμα. Όπερ και συνέβη, καθώς οι s̶i̶s̶t̶e̶r̶ αποδείχθηκαν μια μεστή μπάντα, με απλές και όχι απλοϊκές ιδέες στις συνθέσεις τους, οι οποίες είχαν στοιχεία από διάφορες δεκαετίες και είδη (surf, indie, noise rock) συμπυκνωμένες σε ένα δικό τους ορχηστρικό ήχο. Η προσφορά του τρομπετίστα ήταν ιδανική, σε τέτοιο βαθμό που, με το που αποχώρησε για να παίξουν τα κομμάτια στα οποία δεν τον είχαν συμπεριλάβει, θα έλεγες ότι άκουγες μια άλλη μπάντα που κάτι της έλειπε! Την άλλη Παρασκευή παρουσιάζουν στο Underflow το δίσκο τους συν νέο υλικό, δηλαδή ένα μεγαλύτερο των 45 λεπτών σετ που μας παρέδωσαν εδώ, οπότε η στήριξη μας μένει αδιαπραγμάτευτη.

Για τους Ιταλούς Zu τώρα, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω πολλά για τον ήχο τους, όχι γιατί είναι γνωστοί (μα σχεδόν όλ@ οι φίλ@ να μην τους ξέρουν;!), αλλά γιατί ο ήχος τους είναι απίστευτα δύσκολο να προσδιοριστεί. Το ξέρουν εξάλλου και οι ίδιοι, οπότε θα αρκεστώ στο ότι είναι μια hardcore μπάντα, με την ευρεία έννοια, που πιάνει τα σχήματα που ξεπερνούν τον ήχο που θεωρούμε εμείς καθιερωμένο. Ευτυχώς, τους είχα ήδη δει άλλη μια φορά, οπότε ήξερα τι θα δω και τι θα ακούσω, δηλαδή ένα τρίο μπάσο-ντραμς-βαρύτονο σαξόφωνο που θα έπαιζε το Carboniferous ολόκληρο, μιας και το είχαν βγάλει πριν δέκα χρόνια. Αλλά και πάλι, αυτή η μπάντα έχει το μαγικό ραβδάκι να σε εντυπωσιάζει με τις δυνατότητες της, καθώς είναι τέτοιες οι δυναμικές της, οι ιδέες και το δέσιμο της, που νομίζεις ότι τζαμάρουν οι Converge με τον Colin Stetson! Απλώς να σημειώσω, ότι πέραν της μαγικής αρχής τους είχαμε και ένα μαγικό φινάλε, με την μπάντα να έχει μια διαολεμένη όρεξη και να μας δίνει ένα λόγο να πείσουμε τον μουσικό μας κύκλο να καταλάβει πόσο λάθος έκανε που δεν μας συνόδεψε στη συναυλία τους.

Κάποιο -ελαφρώς- λογοτεχνικό φινάλε στο κείμενο; Μπα, έξω επανήλθε η αδιαφορία με μιας και έμεινε μόνο το σουρεαλιστικό γεγονός ότι δύο από τις ελάχιστες παρέες που πέτυχα μέχρι να φτάσω στο σταθμό του τρένου μίλαγαν ιταλικά! Σαν να έπαιζαν στα μέρη τους, σκέφτηκα, αλλά μήπως οι Zu, μιας και κατάγονται από μια γειτονική χώρα, θα μπορούσαν να είναι από τα μέρη μας; Βλέποντας τι έχουν πετύχει και σε τι επίπεδο βρίσκονται ακόμη και τώρα, ομολογώ ότι δύσκολα μια τόσο ανοιχτόμυαλη και τολμηρή μπάντα, όπως οι Zu, να έβρισκε κάποιο χαμένο διδυμάκι εδώ που ζούμε. Το γιατί, ξεπερνά ακόμη και τα όρια ενός ολόκληρου λογοτεχνικού πονήματος.


Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.