The Fog Ensemble – Λάμδα – Swim To Cape Sherpa

The Fog Ensemble – Selftitled (mellotron recordings)

 

Thefogensemble.againstthesilence.com

 

Συνήθως λέγονται θετικά σχόλια για μια πρωτοεμφανιζόμενη μπάντα, σαν να είναι αυτό κάτι το πρέπον και το αυτονόητο. Δεν βρισκόμαστε όμως σε περασμένες δεκαετίες στις οποίες η κυκλοφορία ενός μουσικού υλικού απαιτούσε το πέρασμα από χίλια μαρτύρια, αλλά στο σήμερα όπου αποδεδειγμένα οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ποτέ. Ίσως για αυτό χρειάζεται μια ακριβή αυστηρότητα που σίγουρα έχει μεγαλύτερη αξία από τα όποια συγχαρητήρια.

Οι Σαλονικείς όμως TFE μάλλον δεν έχουν ανάγκη τίποτα από τα παραπάνω, καθώς η μουσική τους είναι άκρως καλοφτιαγμένη και εναρμονισμένη με το τι συμβαίνει στην μουσική παγκόσμια. Χωρίς στίχους ή φωνές, ελαφρώς θορυβώδεις και αρκούντως συνεκτικοί, μας προσφέρουν επτά συνθέσεις με ιδιαίτερη χροιά η καθεμία. Κυρίως έχουμε μια κατάθεση μουσικών ιδεών και όχι μια σύνθεση τους με την αυστηρή έννοια του όρου. Για καλή μας τύχη αυτό το κάτι σαν καλοδουλεμένο τζαμάρισμα βρίσκει στόχο στα περισσότερα κομμάτια εδώ και με πιο εμφατικό τρόπο σε αυτά που ανοίγουν και κλείνουν την διάρκεια του δίσκου. Για αυτό το λόγο οι συνεχείς ακροάσεις του υλικού αυτού δεν κουράζουν καθόλου.

 

 

 Λάμδα – Η Επόμενη Μέρα (free download)

 

lamda.2.againstthesilence.com

 

Αυστηρότητα ή απόδοση συγχαρητηρίων λοιπόν; Οι Λάμδα από τον Πειραιά είχαν αποσπάσει τα θετικά μας λόγια στην αποτίμηση του πρώτου δίσκου τους και έρχεται Η Επόμενη Μέρα, το δεύτερο άλμπουμ που είναι γραπτό να δυσκολεύει κάθε μπάντα. Καθώς δηλαδή γνωρίζουμε πως κινείται η μπάντα, αναμένουμε κάτι διαφορετικό από αυτήν για να νιώσουμε ένα νέο δέσιμο με το φρέσκο υλικό της. Σε θέματα ήχου και παραγωγής σίγουρα πετυχαίνουν μια ποιοτική αναβάθμιση, αλλά σε θέματα συνθέσεων κάπου το όλο αποτέλεσμα χωλαίνει, καθώς βλέπουμε να ανεβαίνει ο πήχης αυτών που πάνε να δοκιμάσουν ως μπάντα.

Προφανώς η συνύπαρξη επιρροών από την ας πούμε έντεχνη ημεδαπή μουσική και τους Radiohead φαντάζει επικίνδυνη, καθώς η μεν πνέει τα λοίσθια και οι δε δεν είναι δα και το ευκολότερο σχήμα για να πατήσεις μουσικά πάνω τους. Πιο συγκεκριμένα, μετά τα δύο όμορφα κομμάτια που ξεκινάνε τον δίσκο και πιστοποιούν το επίπεδο της μπάντας, έχουμε μια σειρά συνθέσεων που δυστυχώς καταδυναστεύονται από την ιδιάζουσα ερμηνευτικότητα του τραγουδιστή και την έλλειψη απλούστευσης των μουσικών ιδεών. Πως άραγε να συνυπάρξει μια τετραγωνισμένη εκτελεστική τεχνικότητα με μια ανατολίζουσα πηγαία μελωδικότητα που στοχεύει στην χαοτικότητα των αισθήσεων; Δύσκολο το ερώτημα με τις απαντήσεις της επόμενης μέρας να αναβάλλονται ίσως για το επόμενο τους δημιουργικό βήμα.

 

 

Swim To Cape Sherpa – Proverbial (name your price)

 

SwimToCapeSherpa.againstthesilence.com

 

Οι συγκεκριμένοι Χανιώτες συγκροτούν μια νεοσύστατη μπάντα που ενώ ακόμη δεν έχουμε προλάβει να μάθουμε το όνομα της, το ep της μας βρίσκει ελαφρώς προετοιμασμένους για να το δεχθούμε όπως πρέπει. Αυτό συμβαίνει λόγω του εισαγωγικού κομματιού που μας κάνει να σκεφθούμε πόσο καιρό είχαμε να ακούσουμε ένα όμορφο post rock από μια μπάντα στο ντεμπούτο της.

Στη συνέχεια βέβαια αυτό που έδινε μια νέα αίσθηση στις ήδη κατατεθειμένες εκρήξεις, παίρνει την μορφή καθαρής ψυχεδέλειας με τις διάρκειες των κομματιών να επιμηκύνονται και τις μελωδίες να παίρνουν έναν έως και βουκολικό χαρακτήρα. Παρόλ’ αυτά το επίπεδο των συνθέσεων δεν πέφτει από αυτό του άκρως ενδιαφέροντος. Ακόμη και σε σημεία που νομίζεις πως κάπου χάνεται η ισορροπία με την πρόσθεση φωνής ή γρήγορων ξεσπασμάτων, κάπου η μπάντα καταφέρνει να ξεγλιστρά επιστρέφοντας σε ένα γλυκό κιθαριστικό χάσιμο. Κάπου εδώ η αυστηρότητα και τα συγχαρητήρια έρχονται σε μια σάρκα, καθώς το “Nocturne” μας καληνυχτίζει ζεστά!

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.