Ten new songs countdown, 44

DEKALOGOI,44,AGAINSTTHESILENCE

Godspeed You! Black Emperor – Peasantry Οr ‘Light! Inside Of Light! (excerpt)

Η κολεκτίβα μουσικών (οργάνων και ανθρώπων) επιστρέφει με νέο δίσκο κι εμείς ακούμε εδώ ένα επτάλεπτο μέρος της εισαγωγής του. Δυναμική εισαγωγή όπου σταδιακά μετατρέπεται σε ένα γνώριμο, πλην όμορφο συναίσθημα. Με βιολιά να κατακλύζουν την ατμόσφαιρα και πνευστά να δίνουν τον τόνο, παίρνουμε μια ιδέα για το όλο ύφος του δίσκου. Ας μην όμως παραμένουμε κολλημένοι απλώς στο όνομα που ερμηνεύει αυτήν εδώ την μουσική, καθώς συνηθίζεται να αποθεώνεται κάθε νέο άσμα ενός τόσο σημαντικού σχήματος. Αυτή εξάλλου η ανατολίτικη νότα και η ένταση που την συνοδεύει από την αρχή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χτίσιμο στον ήχο, δεν είναι και ότι πιο πρωτότυπο έχουμε ακούσει.

City Of Ships – Alarm

Το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Minor World ήταν ένα από τα κρυφά διαμάντια του δυνατού κιθαριστικού, δυσκολεύοντας την εύκολη κατηγοριοποίηση του κάπου. Το νέο τους κομμάτι που μας προετοιμάζει για την έλευση του νέου τους δίσκου κάπως θυμίζει τα πρώτα τους βήματα όπου ο ήχος τους δεν είχε εξευγενιστεί τόσο. Πάντως η σύζευξη post hardcore με instrumental rock παραμένει κι εδώ υποδειγματική.

Calexico – Falling From The Sky (ft. Ben Bridwell) 

Έφτασε λοιπόν η στιγμή που οι συγκεκριμένοι θα ακουγόντουσαν σαν μια βρετανική μπάντα με καλεσμένους μουσικούς από το Μεξικό! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αυτή η εύηχη μελωδία θα αρκεστεί στην όποια εμπορική επιτυχία.

Charlie Was Brown – Don’t Shout

Νέα μπάντα με νέο δίσκο στα σπάργανα και μια βρετανική πινελιά στην μουσική της μας προσφέρει ένα δείγμα το οποίο θυμίζει σουξέ μιας περασμένης εποχής. Σύντομα θα έχουμε όμως πολλά περισσότερα άσματα από την πλευρά της για να την αξιολογήσουμε ανάλογα.

Colleen – Captain Of None

Το ονειρικό μουσικό ταξίδι της σχετικά γνωστής Γαλλίδας δημιουργού συνεχίζεται. Νέο κομμάτι από τον επερχόμενο της δίσκο και υπάρχει σε αυτό μια έντονη μελωδική και ανάλαφρη πινελιά.

Colin Stetson and Sarah Neufeld – The Sun Roars Into View

Η μέθοδος της κυκλικής αναπνοής που χρησιμοποιεί ο Colin παράγει κυκλικές συνθέσεις γύρω από βαριές ανάσες και ανοιξιάτικα κελαηδήματα. Συνεργαζόμενος με την βιολίστρια των Arcade Fire, καθώς έχει και ο ίδιος συμμετάσχει σε αυτήν την δαιμόνια μπάντα, δίνεται απλά μια νέα ηχητική διάσταση στην καθιερωμένη μουσική του παρουσία. Ακούγοντας το κομμάτι-προπομπός του δίσκου γίνονται κατανοητές οι κοινές επιρροές που τους οδήγησαν στον συγκεκριμένο δίσκο.

Piano Interrupted – Cross Hands (Hidden Orchestra Remix) 

Κάτι συμβαίνει και οι κυκλοφορίες της Denovali που έχουν να κάνουν με επανεκτελέσεις ή remix παλαιότερων κομματιών που έχουν βγει υπό την αιγίδα της, ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες της που βγαίνουν ανά μήνα. Το συγκεκριμένο remix φέρνει στην μνήμη τις καλές στιγμές της Ninja Tune με έναν εκμοντερνισμένο αέρα.

Costis Christodoulou – Megalopolis (Unmastered Copy)

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από το τελευταίο του άλμπουμ μας έρχεται το νέο άσμα του ημεδαπού μουσικού. Έντονη επιρροή από Zappa, κάτι από τα τελευταία έργα των Tortoise και μια ημίτρελη reggae γέφυρα συνιστούν μια ηχητική επίθεση στον ρυθμό ενός γρήγορου βαδίσματος.

B/B/S – NK012BA01

Λίγο ψυχεδέλεια, λίγο ambient, λίγο shoegaze και το αγόρι μου. Η Umor Rex βγάζει έναν ακόμα πειραματικό και εμπνευσμένο σχήμα με το όνομα B/B/S, που σημαίνει Aidan Baker, Erik Skodvin & Andrea Belfi. Με αγχωτικές μελωδίες και μη μετρήσιμους ρυθμούς, η ψυχεδέλεια συναντά την ατμόσφαιρα και η υποτονικότητα, το σκοτάδι σε αυτήν την ζωντανή ηχογράφηση μιας πρόβας του τρίο. Κάτι σαν το κέντρο των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα.

Rafael Anton Irisarri – Will Her Heart Burn Anymore_22

 Λίγες φορές μια μουσική χωρίς στίχους καταφέρνει να εκφράσει την αγωνία και το βάρος μιας χρονιάς του δημιουργού της με έναν τόσο έντονο τρόπο. Ο συγκεκριμένος μουσικός είχε πέσει θύμα κλοπής χάνοντας όλον τον μουσικό εξοπλισμό του και κλείνοντας την χρονιά έβγαλε αυτό το ep που είναι ένα ιδανικό βαρύθυμο δείγμα drone ambient.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.