Ten new songs countdown, 42

dekalogoi42.againstthesilence

Ghostpoet – Off Peak Dreams

Rap και ποίηση. Μάλλον προδίδεται από το ίδιο το όνομα του ο Ghostpoet. Ασυνήθιστο flow και ασυνήθιστο μουσικό υπόβαθρο δένουν τους δίσκους του και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξεφεύγει από το στυλ του. Τα πλήκτρα υποδηλώνουν μελαγχολία, αλλά ο RnB /funk ρυθμός σε συνδυασμό με τα φωνητικά βγάζουν κάτι πιο μυστήριο, που καλύτερα να μείνει έτσι. (view)

Erase Errata – My Life In Shadows

Μετά από κάποια χρόνια απουσίας οι Erase Errata επιστρέφουν με το κομμάτι “My Life In Shadows” και τον δίσκο Lost Weekend. Οι επιρροές από την post-punk σκηνή είναι σαφείς με τις επιμελώς «ξεπλυμένες» κιθάρες και την ελαφρώς αεροστεγή φωνή της Jenny Hoyston. Χαρούμενο, ταξιδιάρικο, indie κομμάτι με μια πρέζα από surf/noise rock. (view)

Swervedriver – Setting Sun

 Πρόκειται για το πρώτο single από το άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει στις 3 Μαρτίου, μετά την επανένωση των Βρετανών shoegazers (ιδρ.1989, Οξφόρδη). Το intro μπουκάρει σαν ογκόλιθος νοσταλγικής ζεστασιάς & θολούρας, “Setting Sun” όπως ομολογεί και ο τίτλος του. Το track εκτυλίσσεται με απλότητα, συντομία, άψογη ενορχήστρωση και με τον αναγνωριστικό της μπάντας ήχο στην κιθάρα.

One Leg Mary – Hunger

Άλλη μια ιδιαίτερη κυκλοφορία από το μέρος που καταδικαστικά αποκαλείται πρωτεύουσα της χώρας. Η συγκεκριμένη μπάντα έχει στα προτερήματα της την εκτελεστική αρτιότητα των συνθέσεων της. Ίσως από την άλλη πλευρά να θυμίζει αρκετά μπάντες του αμερικάνικου underground όπως οι Slint, οι June Of 44,  ή του δεύτερου κύματος της Dischord, κάνοντας το όλο άκουσμα λίγο νοσταλγικό και όχι τόσο σύγχρονο. Πάντως κομμάτια όπως αυτό εδώ, αποτελούν σίγουρα εμπνευσμένες μουσικές στιγμές.

Moon Duo – Animal

Γνωστές καραβάνες οι Moon Duo στην new wave σκηνή. Εν αναμονή του καινούργιου δίσκου τους, λοιπόν, με τίτλο Shadow Of the Sun, οι Moon Duo μοιράζονται μαζί μας το κομμάτι “Animal”. Νευρωτικό κομμάτι χωρίς να ξεφεύγει ιδιαίτερα από τη new wave σκηνή, αφήνει να εννοηθεί ότι ο καινούργιος δίσκος έρχεται σαν μια φυσική συνέχεια του προηγούμενου. Με μια μικρή τροπή προς το noise/industrial rock αλλά διατηρώντας την βάση που μάθαμε και αγαπήσαμε. Μένει να το δούμε ή μάλλον να τον ακούσουμε.

Afformance – …

Γενικά δεν συνηθίζουμε να βάζουμε στους Δεκάλογους, άτιτλα κιόλας, κομμάτια από ζωντανές ηχογραφήσεις, όπου η μουσική δεν βγαίνει τόσο καθαρή και με κουβέντες περί του σύμπαντος να μονοπωλούν το ενδιαφέρον ορισμένων που ακούγονται στο background. Εδώ όμως έχουμε το πρώτο ουσιαστικά δείγμα της επερχόμενης δουλειάς των Afformance και κατά έναν μαγικό τρόπο, αυτό εδώ το δεκάλεπτο, περίπου, κομμάτι που άνοιξε την τελευταία τους συναυλία, όπως και να το ακούσεις σε συνεπαίρνει. (view)

EUS, Postdrome & Saåad – The Bitter Truth

Το ξεκίνημα της σύνθεσης που προϋπαντά την δεύτερη κυκλοφορία της συνεργασίας αυτής της τριπλέτας ονομάτων, είναι σαν να ακούγεται κάτι, από κάπου μακριά. Ένας αδιευκρίνιστος μουσικός ζόφος ακολουθεί, που ακούγοντας όλο το άλμπουμ, λογικά, θα βρίσκει μια κάποια διέξοδο.

Zenjungle – Forever

Ο χάλκινος πειραματισμός του Zenjungle διακατέχεται από ερωτισμό και υποτονικότητα. Με το κομμάτι “Forever” που θα περιέχεται στην επόμενη του κυκλοφορία (σε κασέτα!) στην Midira, αναδεικνύει το σαξόφωνο σαν αυτό που είναι, αλλά και κάτι παραπέρα. Ερωτικό, όπως είπαμε, αλλά προκαλεί να το δεις και σαν μια εικόνα που με την πρώτη ματιά φαίνεται κάτι συνηθισμένο, αλλά ξανακοιτώντας τη σου αφήνει συναισθηματικές εμμονές.

36 – Stasis Eject

Για άλλη μια φορά, ο αυτόνομα κινούμενος Dennis Huddleston βγάζει κάτι σαν αερικό. Νέο ep και βεβαίως ένας κόσμος που τον ακολουθεί ήδη θα έχει ενθουσιαστεί, για άλλη μια φορά. Μπορεί αυτός ο ενθουσιασμός στο πρόσωπο του να φαντάζει υπερβολικός μερικές φορές (βλ. το άνισο περσινό του άλμπουμ), αλλά συνθέσεις όπως η συγκεκριμένη, τον δικαιώνουν εν μέρει.

Jasmine Guffond – Useful Knowledge

Η μόνη πληροφορία για αυτό εδώ το άσμα, είναι πως θα βγει επισήμως τέλη Γενάρη στην Sonic Pieces, με τον δίσκο να φέρει τον τίτλο Yellow Bell. Υπνωτικό και ανάλαφρο, πορεύεται ως σύνθεση σε αγκαλιές του Μορφέα και λοιπές ονειροπολήσεις. Η φωνή στο τέλος, επιτείνει την όλη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.