Για την αποκατάσταση του γκρίζου

Είπα σήμερα να βγω, καθώς καλοκαίριασε και δεν έχει πια νόημα να παριστάνω ότι έχω έρθει στην αφιλόξενη και κρύα ξενιτιά με κατεβασμένες τις κουρτίνες και ντυμένος με μια μονόχρωμη αυτοσχέδια πυτζάμα. Έξω κάπως άδειασε η πόλη, καθώς είναι ο μήνας που δεν έχει μπάλα και σχολεία, άρα ουσιαστικά τίποτα για να κρατά μακριά τους Βερολινέζους από τις κοντινές λίμνες, τις ισπανικές ακρογιαλιές και τα ελληνικά νησιά. Τελικά είναι μύθος ότι ο ήλιος δεν μαυρίζει εδώ το δέρμα. Απλώς δεν συνηθίζει να βγαίνει για σερί ώρες, ώστε πραγματικά να μας λείπει και να μην τον βαριόμαστε ποτέ, όταν το θυμάται και εμφανίζεται. Ακόμη κι έτσι τα αμέτρητα τατού που παρελαύνουν γύρω σου χρειάζονται αλήθεια μια παραπάνω φροντίδα και προδέρμ, καλού κακού.

Ορκίζομαι πάντως να μην ξαναπώ κακή κουβέντα για Βόρειους τουρίστες που αρέσκονται να πίνουν μπόμπες ποτά και να τρώνε τυποποιημένα φαγητά στο Αιγαίο νομίζοντας πως τα έφτιαξε η γιαγιούλα που τους χαιρετά στην είσοδο της ταβέρνας. Με τέτοιο κρύο που τραβάνε παραπάνω από το μισό του κάθε έτους, τους δικαιολογώ για τον ενθουσιασμό και την ανοχή που δείχνουν, όταν και έρχονται σε επαφή με ό,τι τους προσφέρει σχετικά φτηνά για αυτούς η νοτιοβαλκανική γη. Εμένα από την άλλη δεν μου λείπει τίποτα πέρα από κάνα δύο φαγητά και κάτι παραπάνω αστεία με φίλους και δικούς μου ανθρώπους. Ας δω επιτέλους πως είναι ένα καλοκαίρι χωρίς καλοκαίρι μία φορά κι εγώ.

Πάντως το τι κυκλοφορεί έξω δεν λέγεται και μάλλον ούτε γράφεται. Πού άραγε κρυβόντουσαν όλοι αυτοί τον χειμώνα; Καθισμένοι οπουδήποτε, με μπύρα για πρωινό και έναν σκύλο αγκαζέ, τρομάζουν, χωρίς να το θέλουν, τους τουρίστες και ταυτόχρονα αποτελούν την ατραξιόν της πόλης. Τον χειμώνα κάπως κρυβόταν αυτή η κατάσταση αλλά τώρα δεν μαζεύεται με τίποτα όλη αυτή η αίσθηση αφασίας που διαπερνά τον αέρα. Σε ένα μέρος εξάλλου δεν χρειάζεται η πλειοψηφία να κάνει κάτι για να το χαρακτηρίσει ή στιγματίσει. Αρκεί ένα μειοψηφικό ρεύμα να πράττει σταθερά κάτι και αμέσως εμφανίζονται τα άμεσα αποτελέσματα. Τρανό παράδειγμα η περιοχή του Prenzlauer Berg η οποία ακολούθησε την πορεία Ανατολικό Βερολίνο-Καλλιτέχνες, πολιτικοποιημένοι, φρικιά-γιάπηδες και οικογενειάρχες σε τέτοιο βαθμό που πλέον χρησιμοποιείται και το όνομα Pregnant’s Berg. Κι επειδή ένας από τους δαίμονές μου ονομάζεται υπερβολή, έκατσα να μετρήσω πόσα παιδικά καροτσάκια και παιδάκια πιασμένα από το χεράκι είδα εκεί ένα απόγευμα σε απόσταση τριών στενών και το νούμερο ξεπέρασε τα είκοσι! Καμία τσάντα δεν κυκλοφορούσε σε κανέναν αθώο ή μη ώμο για να ισχυριστεί κάποιος άπιστος πως επρόκειτο απλά για κάποιες σχολικές τάξεις που σχόλασαν.

Προτιμητέα αυτή η πλευρά ή οι τύποι “θα μείνουμε για πάντα παιδιά και όταν λέμε πάντα το εννοούμε” που περπατάνε ξυπόλητοι σε μια πόλη που για να αποφύγεις με το ποδήλατο τα σπασμένα γυαλιά από μπουκάλια μπύρας κάνεις περισσότερα οχτάρια από τότε που έδινες τις εξετάσεις για να πάρεις το δίπλωμα; Δύσκολη ερώτηση αν και το πανταχού παρών γερμανικό κράτος έχει φροντίσει και σε αυτήν την περίπτωση να δώσει την άμεση λύση με τα διόλου ευκαταφρόνητα επιδόματα όπου για παράδειγμα με δυο παιδιά σχεδόν δεν χρειάζεται να ασκείς αυτό το κουραστικό χόμπι που λέγεται μισθωτή σκλαβιά. Διακοπές και επιδόματα για τους άλλους και εγώ, ευτυχώς όχι μόνος μου, στην γκρίζα ζώνη. Ανάμεσα στο μαύρο της σκοτεινιάς και το άσπρο της ανεμελιάς λοιπόν, χωρίς να νιώθω πως θα μου πάρουν το κεφάλι, αν δεν κάνω κάτι σωστά αλλά και ούτε πως ο χρόνος οφείλει να περνά και να χάνεται σαν μια κοτσάνα γραμμένη στο LIFO και το Athens Voice. Αυτό το γκρίζο τελικά αδίκως το έχουν χαρακτηρίσει μονότονο και μελαγχολικό και για καλή μας τύχη αυτή η πόλη δεν το έχει νοθέψει ακόμη με τόνους ευμάρειας, καλοζωίας και ανάπτυξης. Προς το παρόν τουλάχιστον.

 

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.