Ten new songs countdown, 7

Bright Like The Sun – An Undying Breed Of Anarchy

Το να γράψεις δυο αράδες για μουσική την στιγμή που συμβαίνουν τέτοιου μεγέθους γεγονότα (Istanbul, Στοκχόλμη), φαντάζει εκτός από δύσκολο και παράταιρο. Οι ήχοι όμως μερικές φορές είναι πιο δυνατοί νοηματικά από ότι τα ξύλινα κείμενα και οι βαρύγδουπες αναλύσεις. Δανειζόμαστε λοιπόν τον ιδανικό για την περίσταση τίτλο από το ντεμπούτο των πιτσιρικάδων από το Αμέρικα για να το αφιερώσουμε στον κόσμο που βγαίνει στους δρόμους και αγωνίζεται.

Lavinia – Halo

Στο ίδιο μήκος κύματος, ηχοσυναισθηματικά, κινείται και το νέο κομμάτι αυτής της μπάντας που συμμετέχουν μέλη από Caspian και Eksi Ekso (ασχολίαστο το όνομα). Πρόκειται για την τυπικά δεύτερη πλευρά του νέου τους επτάιντσου, μετά το ντεμπούτο τους πριν λίγα χρόνια. Μπορεί να μην ανακαλύπτουμε κάτι το πρωτόγνωρο μουσικά, αλλά η σύνθεση περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία ενός post rock κομματιού που συντελούν σε ένα εξάλεπτο ταξίδι, συν μια φωνή που δένει αρμονικά τα δυο μέρη του “Halo”.

Caspian – Halls Of Summer (live)

Μιας και το έφερε η κουβέντα, η μπάντα τον τελευταίο καιρό γεμίζει το διαδίκτυο με ζωντανές ηχογραφήσεις από ραδιοφωνικές εκπομπές ή συναυλίες, για την υποστήριξη του περσινού της δίσκου. Εδώ μια σύνθεση που προϋπάντησε και το περσινό καλοκαίρι, αλλά εδώ εκτός από θερινό άσμα, φαντάζει και σαν θεριό ανήμερο. Δείτε όλο το session πάντως παρακάμπτοντας τον χαζοχαρούμενο συνεντευξιαστή. Αξίζει.

Mum – Toothwheels

Θυμάστε αυτήν την ισλανδική μπάντα; Γιατί όχι άλλωστε αφού από το ’97 δεν έχουν σταματήσει να βγάζουν δίσκους. Εγώ πάντως κάπου τους είχα χάσει μετά το 2002 που είχαν κάνει το μπαμ και τυχαία βρέθηκα απέναντι στο νέο τους κομμάτι που φαντάζει σαν να ανήκει σε μια νέα μπάντα, με ότι θετικό και αρνητικό συνεπάγεται αυτή η σκέψη.

PVT – Vertigo (Luke Abbott remix)

Συνεπείς στις δωδεκάιντσες κυκλοφορίες τους τα τελευταία χρόνια, έδωσαν το κομμάτι αυτό από τον πρόσφατο δίσκο τους στον Luke για να του αλλάξει τα φώτα και να βάλει στην θέση τους μια αλλόκοτη αστρομπάλα. Εγκεφαλικό και χορευτικό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα post-whatever.

Ellen Allien – Kiss (Snuff Crew remix)

Ας ολοκληρώσουμετην παράκαμψη μας στην ηλεκτρονική μουσική με την συνοδεία τσακίρ κεφιού και ας πάμε στην ολόφρεσκα κυκλοφορία της Ellen. Βασικά θυμίζει αρκετά τον house ήχο των τελευταίων δουλειών της, στις οποίες παρεμβλήθηκε το ψαγμένο Lism. Εμ, έχει και την καριέρα της dj να υποστηρίξει!

Postdrome – Black Bay

Ανώμαλη προσγείωση στον ρυθμό και στην διάθεση με τον Βρετανό Postdrome. Η ούγια γράφει πειραματισμός, αλλά στην πραγματικότητα και το κομμάτι εδώ είναι απτό και μελωδικό. Ιδού ο προάγγελος του επερχόμενου δίσκου του.

Nadja – Drown 

Για άλλη μια φορά ο Aidan και η Leah εμφανίζονται γεμάτη όρεξη να εξερευνήσουν νέα για αυτούς εδάφη. Εξάλλου αυτοί οι τόνοι θορυβώδους  χιονοθύελλας που έχουν πράξει κατά ριπάς, κάπου κούρασαν και αυτούς αλλά και εμάς. Χαμηλοί τόνοι λοιπόν, φυσικά όργανα και όχι drum machines και περιπλάνηση σε γαλήνια νερά. Καθώς οι τέσσερις συνθέσεις του νέου τους δίσκου, Flipper,αποτελούν αλυσιδωτά μέρη πάνω στις ίδιες μελωδικές ιδέες, ας ακούσουμε το εισαγωγικό που αποτελεί κατά μια έννοια την βάση του δίσκου.

Insiden – 24 XI 12 11H03 – 11H28 AM

Κατανυκτικά κλείνοντας, ας ρίξουμε μια ματιά στην εκκλησία που καθρεφτίζεται  στα τζάμια ενός πελώριου κτιρίου και βρίσκεται στο εξώφυλλο της συνεργασίας των Saaad και των Insiden. Ένας προσεκτικός διαβάτης έχει παρατηρήσει έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό κοιτώντας από τα Προπύλαια της Πανεπιστημίου απέναντι και νιώθοντας πως ο Λυκαβηττός είναι ακριβώς στην πλάτη του!

Μπάμπης Κολτράνης

2 Comments Add yours

  1. Nordsee says:

    Για ακρόαση… από μέλη των Farewell Poetry

    1. όμορφο…ευχαριστούμε που μας το έστειλες.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.