Τρεις νέοι δίσκοι θορυβώδους πειραματισμού…The Mount Fuji Doomjazz Corporation, Saaad, Lcoma/Valiska

Τελικά η μουσική είναι για να μιλά, να υποννοεί ή να αποκρύπτει; Να προκαλεί, να ραδιουργεί ή να περιβάλλει με στοργή την σιωπή; Ίσως, όλα αυτά μαζί και άλλα τόσα που μένουν να ανακαλυφθούν, κατά μόνας αρχικά και έπειτα στην ανοιχτή αρένα των υποκειμενικοτήτων. Χρειάζεται όμως πέρα από περιέργεια και ένα είδος ανοικτότητας για να αποδεχθούμε το νέο. Απαιτείται μια τέτοιου είδους στάση για να προσεγγιστεί το είδος της ηχητικής αποδόμησης, το οποίο διαδέχτηκε την αιθαλομίχλη του post rock και οδεύει κι αυτό στο να δώσει την σκυτάλη αλλού. Το που είναι ακόμη άγνωστο αλλά σίγουρα τίποτα δεν πρόκειται να παραμείνει το ίδιο. Κάθε θόρυβος βρίσκει εντέλει την γλυκύτητα του και κάθε πείραμα εκβάλλει στις καθημερινές στιγμές σαν να ήταν πάντα εδώ. Ας δούμε όμως ορισμένες νέες κυκλοφορίες οι οποίες αν και φαινομενικά απόμακρες, μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας θόλος ζεστού καλωσορίσματος στο τί μουσικά αφαιρετικό κρύβεται καλά εκεί έξω. Τα ακουστικά μας και πάμε.

 

The Mount Fuji Doomjazz Corporation – Roadburn (name your price)

 

cover

 

Το βλέμμα αφήνεται στο διηνεκές. Όλα σκοτεινιάζουν λες και πρόκειται να μην ξημερώσει ξανά. Κι όμως υπάρχει κίνηση σε αυτό το χωμάτινο άγαλμα που από μακριά δεν φαίνεται καν μέσα στο κέντρο της ερήμου. Ηλεκτρονικοί σπασμένοι ρυθμοί ανακατεύουν το έδαφος το οποίο παραμορφωμένα όργανα, ένα τρομπόνι και ένα βιολί, οργώνουν επίμονα. Για όσες-ους γνωρίζουν τους Ολλανδους The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, αυτοί εδώ είναι το alter ego τους, ο αυτοσχεδιαστικός αντικατοπτρισμός τους. Κάθε δημιουργία τους προέρχεται από απόπειρες ζωντανών ηχογραφήσεων, εκεί που το αφηρημένο συναντά έναν συνεκτικό σκεπτικισμό. Αυτή η εμφάνιση τους στο φεστιβάλ Roadburn πέρσι, αρκεί ίσως περισσότερο από τις τελευταίες τους κυκλοφορίες, για να μεταφερθεί όλο αυτό το σκηνικό που παραπέμπει σε συνθέσεις διαβολικών μελωδιών που απαγορεύονταν τον Μεσαίωνα. Τα μάγια δεν λένε να λυθούν μέχρι το τελικό χειροκρότημα που έρχεται σαν σωτήρια λύτρωση μέχρι τον ερχομό του επόμενου πονήματος τους.

 

 

Saaad – Στέρεα Σύννεφα (name your price)

 

cover

 

Μερικές φορές όντως τα σύννεφα φαντάζουν στέρεα. Παγωμένα στον κενό ουρανό, δημιουργούν από μόνα τους, σχεδόν ακίνητα σχήματα που η φαντασία τους δίνει ονόματα, χαρακτήρες και ιδιότητες. Έτσι και η μουσική των Saaad δεν προκαταβάλλει ερμηνείες αλλά είναι εκεί για να ιντριγκάρει τις αισθήσεις. Εδώ, αμέσως μετά το αριστουργηματικό τελευταίο τους album, κυκλοφορούν έναν πρόσφατο αυτοσχεδιασμό, μαζί με τέσσερα remix διαφόρων μουσικών βασισμένα σε αυτόν. Η ίδια αγωνιώδης αίσθηση του να φανεί ένα μικρό φως μέσα από το σκοτάδι, ενυπάρχει και στις πέντε μουσικές απόπειρες. Ίσως να ξενίζουν τα ρυθμικά-χορευτικά στοιχεία των δυο τελευταίων remix, αλλά είναι αυτά που δίνουν μια αίσθηση του διαφορετικού σε αυτήν την κυκλοφορία. Κάτι που με βεβαιότητα θα υπάρχει και στο επόμενο βήμα της μπάντας η οποία δηλώνει πως δεν θα αργήσει.

 

 
Lcoma/Valiska – Digital Architecture (free download)

 

00_-_digital_architecture_400

 

Οι δυο πειραματιστές ξεθάβουν από έναν λάκκο απροσδιόριστων ήχων, έναν ζεστό άνεμο και η μουσική ξετυλίγεται σαν κουβάρι. Μια κιθάρα δημιουργεί το υποφαινόμενο χάος μαζί με κομμάτια φυσικών ή αφύσικων ήχων, αλλά αργεί επιδεικτικά να εμφανιστεί στο προσκήνιο. Μόλις στο τέλος του δεύτερου κομματιού υφαίνει μια μελωδία αλλά σε λίγα λεπτά ξαναβουτά εκεί που κρυβόταν. Τα προκαθορισμένα μοτίβα αποφεύγονται και στην θέση τους παράγεται ένας όγκος, ελαφρώς μελωδικός αλλά δύσκολα άμεσα αντιληπτός. Για τους φίλους των Fennesz και Tim Hecker, όλα εδώ φαντάζουν οικεία, αν και ο Valiska μας είχε συνηθίσει από την πλευρά του σε πιο ήπια μονοπάτια.
Αργές αλλαγές, απώλεια της αίσθησης του χρόνου, θόρυβοι που ενσωματώνονται στο εξωτερικό περιβάλλον. Αυτή εξάλλου είναι η αντιστοιχία της μουσικής με την μαγεία της στιγμής όπου η ίδια συλλαμβάνεται και αποτυπώνεται. Ο τρόπος σύμπραξης από απόστασηπου δοκιμάζεται εδώ και ο οποίος είναι πλέον αρκετά διαδεδομένος, δεν σημαίνει ότι δεν τηρεί τα παραπάνω.

 

 

 

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.