Αφιερωμένο στις συννεφιασμένες κυριακές όλου του κόσμου…

Να ‘μαστε πάλι. Τι κι αν όλα εδώ είναι παγωμένα κυριολεκτικά (την ώρα που στην μητριά πατρίδα βρέχει δακρυγόνα) όλο και κάτι ενδιαφέρον κινείται εδώ στην πόλη. Για παράδειγμα, πριν λίγες βδομάδες προσπάθησαν να κατεδαφίσουν ένα μέρος του εναπομείναντος Τείχους για να υψώσουν πολυτελείς κατοικίες, αλλά μια “αυθόρμητη” συγκέντρωση τους έκοψε προσωρινά τη φόρα.

Μεγάλης σημασίας ήταν και η πενθήμερη λιακάδα που έκανε, η οποία ήταν μια ευκαιρία σπάνια να τονιστεί ελαφρώς η μελανίνη στο δέρμα μας και να μαζευτεί στα πάρκα κάθε καρυδιάς καρύδι. Τέλος υπάρχουν και οι μουσικές βραδιές για όλα τα γούστα, διευρυμένα για τον γραφόντα με κάτι σερβοσκυλέ και ιταλοφόλκ αφιερώματα. Προτιμητέες πάντως οι χαρωπές ερμηνείες των πλανόδιων μουσικών στις δέκα παρά το πρωί, όπου έχεις την ευκαιρία να ακούσεις στο τρένο παλιά και νέα λάτιν άσματα σε εκτέλεση καραόκε με δυνατά ηχεία από βαλκάνιους τροβαδούρους! Αν σου χαμογελάσει ακόμη περισσότερο η τύχη, πετυχαίνεις ακουστικές εκτελέσεις ημεδαπών καλλιτεχνών, όπου πέρα από το σταθερό φιλοδώρημα χαρίζεται απλόχερα και το χειροκρότημα. Το γλυκό αυτό κερασάκι της τέχνης!

Καλά όλα αυτά, αλλά σαν κάτι να λείπει από την προσωπική μου μουσική γκαρνταρόμπα. Η περίφημη techno σκηνή φαντάζει απούσα από το ραντάρ μου, αν και παρελαύνουν σε αφίσες συνέχεια ονόματα που έχουν ρημάξει κατά καιρούς τα ακουστικά μου. Μήπως να φταίει η μόνιμη κυριακάτικη δουλειά ή απλά το βαρύ ξενερωτικό κρύο; Ίσως πιο επιβαρυντικό να είναι το rock υπόβαθρο, για την ακρίβεια τα υπολείμματά του, που τα ωράρια μιας εξόδου στα club της συμφοράς δεν τα δέχεται εύκολα. Θα παίξει ο άλλος με μπλιμπλίκια και πικάπ τα ωραία του, αλλά να κάτσεις το ξημέρωμα για να τον ακούσεις; Όσο να ‘ναι το σκέφτεσαι μετά την πρώτη φορά που η περιέργεια σου κίνησε τα νεύρα. Ας μην υποτιμήσω επίσης την σύντομη αλλά καθοριστική straight edge θητεία μου (όχι αλκοόλ, όχι ναρκωτικά, όχι τσιγάρο) στα ευαίσθητα χρόνια της μετεφηβείας, η οποία έκανε να φαντάζει κωμικό κάθε τι που σε κρατά “ροδαλό” και τσιτωμένο όλο το βράδυ!

Μην νομίζετε όμως πως οι εκπρόσωποι της χορευτικής-ηλεκτρονικής σκηνής δεν τα έχουν σκεφτεί αυτά. Να σου λοιπόν ένα σουαρέ χωρίς εισιτήριο σε έναν καλαίσθητο χώρο, όπου διάφοροι dj με εξέχοντα τον Cristian Vogel, θα έπαιζαν κατά μόνας μία ώρα βινυλιακών τους επιλογών. Στο τσακ λοιπόν προλαβαίνω από την αρχή το πρόγραμμα του Bill Kouligas, ο οποίος ενημερωτικά έχει το δισκογραφικό label PAN που βραβεύτηκε φέτος στο CTM φεστιβάλ του Βερολίνου! Μια ώρα περίεργης θα έλεγα, με την καλή έννοια, μουσικής, όπου ο θορυβώδης πειραματισμός έδωσε τη σειρά του στο ψαγμένο techno.

Για καλή μου τύχη ο επόμενος, άγνωστος σε εμένα dj, παρακάμφθηκε και στις 20.00 περίπου βγήκε η φάτσα του Cristian για να παίξει αυτά που θα έβαζε πίνοντας έναν καφέ σπίτι του. Ακούσαμε λοιπόν ένα ωραίο μπουρδούκλωμα από techno, blues, hip hop, jazz, funk και κάτι ψιλά, το οποίο όμως έβγαζε ένα όμορφο και άναρχο νόημα. Κορυφαία στιγμή ήταν όταν έπαιξε ένα κομμάτι που περιλάμβανε μόνο τιτιβίσματα πουλιών, το οποίο φάνταζε πολύ ψυχεδελικό και έδεσε απίστευτα με το επόμενο disco-tribal κομμάτι. Μήπως επειδή στα γερμανικά το επίθετό του σημαίνει “πουλί/πτηνό”; Εντελώς ακομπλεξάριστος ο συγκεκριμένος, σε κανένα σημείο δεν φάνηκε να πουλά μούρη, παρ’ όλη την εικοσάχρονη του παρουσία στο στερέωμα και το πλήθος κλασσικών πλέον δουλειών του.

Ωραία ήταν, πήγαμε και νωρίς για ύπνο περιμένοντας την κλασσική τσαγκαροδευτέρα. Αν νομίζετε τώρα πως μόνο εμείς τρέφουμε ιδιαίτερη συμπάθεια στη συγκεκριμένη πρώτη ημέρα της βδομάδας, κάνετε λάθος μιας και εδώ την αποκαλούν Blauer Montag. Η Δευτέρα, λοιπόν, στη διάρκεια της οποίας οι παλιοί υφασματοποιοί περίμεναν να στεγνώσει το λουλακί, όπως υποθέτουν κάποιοι γλωσσολόγοι ως προς την καταγωγή της έκφρασης. Οι “προλεταριακές” ομοιότητες στις δυο εκφράσεις πάντως είναι εμφανείς!

Μπάμπης Κολτράνης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.