Wolf Maps – Katajamäki – Machinefabriek

Wolf Maps – Landforms (future sequence)

 

 

Εδώ και αρκετά χρόνια το είδος της drone ambient έχει βρει τόσους «ασκητές» που δύσκολα ξεχωρίζεις την ήρα από το σιτάρι. Χρειάζεται να υπάρχει κάτι που να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα ώστε να κάνει τις αισθήσεις να δώσουν την απαραίτητη σημασία που κάθε μουσική που σέβεται τον εαυτό της απαιτεί. Ο Βορειο-Βρετανός Wolf Maps, όπως σε κάθε του κυκλοφορία, έτσι και εδώ, αναδεικνύει την γλυκύτητα που εμπεριέχεται σε μια μινιμαλιστική μελωδία, αντί να κυνηγάει κατά πόδας τον οποιοδήποτε ηχητικό νεωτερισμό.

Μπορεί το Landforms να διαρκεί όσο μια πλευρά μιας 46άρας κασέτας, αλλά καταφέρνει να χρωματίσει μοναχικές σκέψεις και να ανιχνεύσει ερημικές γεωγραφίες. Απέναντι στον συνήθη ακαδημαϊσμό του συγκεκριμένου είδους, η ζεστή κιθαριστική θαλπωρή εδώ κάνει πιο προσιτή μια μουσική η οποία πέρα από προκαταλήψεις, απευθύνεται κυριολεκτικά σε όλες-ους. Ως προς αυτό το συμπέρασμα, το πιο πειστικό επιχείρημα αποτελεί το “Wolf In Your Headlights” που κλείνει άψογα το album.

 

 

Katajamäki– Sininen Projekti (etched traumas_free download)

 

 

Δεν προκαλεί καμία εντύπωση πως αυτή η «χειμερινή» μουσική αποζητά ψυχρά κλίματα για να αναπτυχθεί. Ο Φιλανδός με το σχεδόν γιαπωνέζικο όνομα φροντίζει να μας μεταφέρει νοητικά στις ατέλειωτες αραιοκατοικημένες περιοχές των τόπων του. Υπό την στέγη της Αθηναϊκής Etched Traumas, με την οποία θα ασχοληθούμε εκτενέστερα στο άμεσο μέλλον, ο Katajamäki αποτυπώνει μουσικά αυτό που πιάνει το βλέμμα του από το παράθυρο του κάθε πρωί που ξυπνά. Μια πάχνη που καλύπτει τους τονισμούς των χρωμάτων, το σκοτάδι που απλώνεται είτε από τις μακριές χειμωνιάτικες νύχτες, είτε από τα βαριά σύννεφα και έναν ήλιο με δόντια που πάντα φανερώνεται με λυτρωτικό τρόπο.

Αυτή η ηχητική «μεταγλώττιση» τείνει να σπάσει τα όρια της πεπερασμένης ορατότητας και αρνείται να κλειστεί σε καλούπια εντοπιότητας. Ίσως για αυτόν τον λόγο, αυτό που ακούγεται φαντάζει κατά στιγμές τόσο οικείο, αν και μονίμως χειμωνιάτικο. Τόσο μακριά, τόσο κοντά λοιπόν.

 

 

Machinefabriek – Secret Photographs (important records)

 

 

Η ιστορία στην οποία βασίστηκε αυτή η κυκλοφορία είναι ιδιαίτερη. Ουσιαστικά αποτελεί το soundtrack της ταινίας που έχει φτιάξει ο ίδιος ο Ολλανδός Machinefabriek, η οποία αφορά την ζωή του Alvin Francis Karpis. Ο τελευταίος, γεννημένος το 1907, αποτέλεσε τον πιο διαβόητο ληστή τραπεζών του προηγούμενου αιώνα. Το 1936 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο Αλκατράζ όπου και εκτίει τα περισσότερα χρόνια ποινής που ορίστηκαν σε κάποιον ποτέ. Το 1969 αποφυλακίζεται υπό όρους και είναι τότε που εκδίδει τα απομνημονεύματα του που γίνονται best seller. Το 1973 μετακομίζει στην Ισπανία όπου ζει τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής του. Εκεί παθιάζεται με την φωτογραφία χωρίς όμως ποτέ να δείξει σε κανέναν το έργο του.

Όλο το booklet αυτού του καθαρόαιμου ambient δίσκου περιέχει κάποιες από αυτές τις φωτογραφίες και όπως συμβαίνει σε κάθε γνήσιο έργο τέχνης, αυτές κουβαλάνε την φόρτιση των βιωμάτων του δημιουργού τους. Όσο για την ηχητική υπόκρουση, μπορεί η διάρκεια των τριών συνθέσεων να τρομάζει πιάνοντας τα είκοσι με τριάντα λεπτά το καθένα, αλλά η προτεραιότητα δίνεται στην σκιαγράφηση του χώρου και όχι στο άπλωμα του χρόνου. Μια μουσική η οποία όσο «δύσκολη» φαντάζει στην αρχή, άλλο τόσο επιδρά στον τρόπο που προσεγγίζουμε τους ήχους γύρω μας. Φτάνει μόνο να ενδώσουμε στα καλέσματα της για να επιτελέσει το έργο της.

 

 

 Μπάμπης Κολτράνης

One Comment Add yours

  1. Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση!
    ΕΤ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.