Ένας νέος δίσκος, μια δισκογραφική εταιρία και ο συνδετικός κρίκος.

Ίσως, μια γενιά που στερήθηκε τα ξένοιαστα χρόνια της εφηβείας της και μέσα από την μουσική (της) προσπαθεί να τα κερδίσει πίσω. Ίσως να ζήλεψε τις ιστορίες των μεγάλων, για την εποχή που οι τελευταίοι έκαναν βόλτες και ταξίδια με τα πολύχρωμα volkswagen μίνι βαν, τις μουσικές που άκουγαν και δημιουργούσαν μέσα από καλειδοσκοπικές αναζητήσεις ποτισμένες με διάφορα ψυχεδελικά ματζούνια. Ίσως…

Κάπως έτσι, ίσως να είναι τα πράγματα και στην περίπτωση του Jeremy Earl, δημιουργού της Woodsist και «φωνή» των Woods. Η Woodsist, με έδρα το Brooklyn, πέρασε στην ενεργό δράση το 2006 και στον κατάλογο της βρίσκει κανείς συγκροτήματα όπως οι Woods, White Fence, Real Estate και το δίδυμο των MV and EE, τα οποία ισορροπούν ανάμεσα στην folk και στην pop ενώ ταυτόχρονα φλερτάρουν με την ψυχεδελική πλευρά του ’60 και ’70. Η Woodsist εδώ και μερικά χρόνια διοργανώνει το δικό της φεστιβάλ, δίνοντας μ’αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα σε groups από τον κατάλογό της να παρουσιάσουν το υλικό τους ζωντανά. Ο χώρος διεξαγωγής του είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή με θέα τον Ειρηνικό ωκεανό, το Big Sur, στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Wοοds – Bend Beyond(Woodsist)

 

 

Οι Woods δημιουργήθηκαν το 2005 στο σπίτι του Earl, εκεί όπου ο ίδιος ξεκίνησε να ηχογραφεί μόνος του μελαγχολικά τραγούδια με φωνή-κιθάρα δίχως σκέψεις όσον αφορά την κυκλοφορία τους. Μετά από δυο ολοκληρωμένα albums, How To Survive In/In The Woods και At Rear House, αρκετά ep’s και live εμφανίσεις ήρθε το Songs of Shame, το 2009. Album που τους έκανε να ξέφυγουν από τα σύνορα μιας τοπικής μπάντας και τον μουσικό τύπο να ασχοληθεί μαζί τους. Τα μέλη της μπάντας είναι-εκτός από τον Earl με το χαρακτηριστικό φαλτσέτο της φωνής του- ο Lucas Crane στα εφέ, ο Kevin Morby στο μπάσο, ο Jarvis Taveniere κιθάρα (πλέον) και το νέο μέλος στα ντραμς, ο Aaron Neveu. Πλέον έχουν στις αποσκευές τους εφτά ολοκληρωμένα albums και άλλα τόσα ep’s, singles κ.α ενώ αυτό το διάστημα, και μετά την επίσκεψη τους σε Αγγλία και Ολλανδία, τριγυρνάνε σε πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά με σκοπό την προώθηση του νέου τους δίσκου.

Το Bend Beyond είναι η νέα τους δουλειά και όπως φημολογείται έντονα, είναι ο δίσκος στον οποίον βρήκαν τον ήχο που αναζητούσαν. To γεγονός ότι τα κομμάτια του δίσκου ηχογραφήθηκαν live ενώ κάποια από αυτά μόλις μερικές στιγμές μετά την τελική τους μορφή, προδίδει τον ενθουσιασμό της μπάντας για το υλικό αυτό. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν, η ζωντανή ηχογράφηση έγινε για να «αποτυπωθεί» η δυναμική του live παιξίματος στα αυλάκια του δίσκου. Το Bend Beyond περιέχει ηλιόλουστες, ψυχεδελικές μελωδίες αλλά και κιθαριστικά garage-o-rock ξεσπάσματα όπως αυτά στο κομμάτι “Cascade”. Ο ήχος τους θυμίζει έντονα μπάντες που έχουν σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια την ενεργό δράση τους και προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στην σκηνή της ανατολικής ακτής που ευθύνεται για την αναβίωση του ήχου των 60’s -70’s. Tα κομμάτια που αμέσως ξεχωρίζουν από το Bend Beyond είναι τα       “Cali In A Cup” με τον χαρακτηριστικό ήχο της φυσαρμόνικας από τη μία και τους αρπισμούς της κιθάρας από την άλλη να δένουν τέλεια με τη μελωδία της φωνής, το ερωτηματικό “Is It Honest?” για την κολληματική μελωδία του και το εξαιρετικό single του δίσκου  “Size Meets The Sound” για τα – ακόμα μια φορά – πολύ καλά φωνητικά του Earl.

Η παραγωγή έγινε από τον Earl και τον Taveniere και είναι αξιοσημείωτη δεδομένου ότι ο δίσκος έχει ηχογραφηθεί ζωντανά στο στούντιο. Κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ανάλαφρο δίσκο χωρίς ,σε καμία περίπτωση, να πέφτει στην παγίδα του «εύπεπτου».


Mu | te

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.