Luther Blissett – Εκκλησιαστής

Υπάρχει τελικά λογοτεχνία που αξίζει να διαβαστεί και σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή. Κείμενα που οι «αξίες χρήσης και αντιχρήσης» τους αντιβαίνουν στα δεδομένα και στοχεύουν, μέσα από την αφήγηση, στις πλέον ανεξιχνίαστες ιστορικές περιόδους. Ο Εκκλησιαστής είναι μια τέτοια περίπτωση. Δανείζεται τη σκοτεινή, θρησκευτική ατμόσφαιρα για να σε οδηγήσει στην παραλληλία του κοινωνικού με το πολιτικό. Μεταστρέφει τη μεταφυσική σαν ερώτημα που μετατίθεται από το τυπικό των ιστορικών προβολών στην καθαρή εξιστόρηση-περιγραφή του απυρόβλητου των εξουσιών και του πολέμου εναντίον τους. Τοποθετεί την κοινωνική εξέγερση μέσα στην πιο καταχθόνια περίοδο, μέσα και από την ουσία της εμπλοκής του θρησκευτικού, του πολιτικού και του αστυνομικού. Αποδομεί – περιγράφοντας μέσω της «θεολογίας του κοινωνικού ανταγωνισμού» – τις κοινωνικές αντιλήψεις περί του είδους του αγώνα και του είδους της σωτηρίας. Καταφέρνει να απογυμνώσει το θεολογικό lifestyle του μεσαίωνα και να παρουσιάσει κατά μια έννοια, τα βαθύτερα αίτια της κοινωνικής κινητικότητας και σύγκρουσης. Οικειοποιείται το θρησκευτικό σε μια προσπάθεια για ανάγνωση των διαχρονικών κανόνων εξουσίας, εκμετάλλευσης, καθοδήγησης και των αγώνων χειραφέτησης των απλών φτωχών ανθρώπων (χωρικών που τα βάζουν με πάνοπλους στρατούς ηγεμόνων, με τη διαπλοκή των θρησκευτικών εξουσιών και των αποφάσεων πανίσχυρων τραπεζιτών…).

Ο αφηγητής-φοιτητής θεολογίας, που συμμετέχει μαζί με τους αιρετικούς σε διαδικασίες και ταραχές (οργανώνοντας εξεγέρσεις) στην κεντρική και νοτιοδυτική Γερμανία γύρω στα 1520, καταδιώκεται από τον Εκκλησιαστή-ρουφιάνο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της εμπλοκής του σε όλα αυτά αναγκάζεται να αλλάζει συνέχεια όνομα και τόπους. Μέσα από αυτήν την παρουσίαση γίνεται αντιληπτό το βαθύτερο πολιτικό παιγνίδι ανάμεσα στα κέντρα εξουσίας και τις διασυνδέσεις τους: οι εξουσίες του Πάπα, ο Λούθηρος, οι αιρετικοί Αναβαπτιστές προσομοιάζουν στα κυρίαρχα σύγχρονα σχήματα…

Ο Τόμας Μύντσερ ως εκφραστής της κοινωνικής ισότητας δεν εναντιώνεται μόνο στο Παπικό σύστημα και στην Ιερά εξέταση αλλά και στις μεταρρυθμίσεις (Λούθηρος) και στην προτεσταντική ηθική και αποδοχή της εκμετάλλευσης. Ο αφηγητής μάς εισαγάγει στον κόσμο των κομμουνάρων Αναβαπτιστών της πόλης του Μύνστερ που θέλουν να καταστρέψουν βασιλείς, αυτοκράτορες, Πάπες και αριστοκράτες φεουδάρχες. Καταδιωκόμενος, βρίσκεται στην πόλη της Βενετίας σε βιβλιοπωλεία με απαγορευμένα βιβλία…

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως αυτό το κείμενο των l.b. είναι μια «μικρή μυθιστορηματική έκθεση» – συν τοις άλλοις – του «προγράμματος» των Αναβαπτιστών για την αταξική κοινωνία. Δεν είναι τυχαία η εκτίμηση του Έγκελς για την συγγένεια του με το «κομμουνιστικό πρόγραμμα».

*Οι luther blissett είναι συγγραφική ομάδα από την Ιταλία που δανείστηκε το όνομά της από έναν Βρετανό ποδοσφαιριστή. Σκοπός τους από το 1994 είναι ο σημειολογικός ανταρτοπόλεμος και τα σκάνδαλα. Δρουν δια της μεταστροφής μέσα από βιβλία και εφημερίδες. Εκθέτουν τηλεοπτικούς σταθμούς και κάνουν βιτρίνα τους το internet (είναι κι αυτός ένας τρόπος να κάνεις καριέρα!). Διοργανώνουν εκθέσεις στον δημόσιο χώρο και διαπνέονται από την παράδοση της αντιθεαματικής κουλτούρας. Προσπαθούν να εκτρέψουν την κυρίαρχη κοινωνική λατρεία της προσωπικότητας. Ακολουθούνται από την λογική της εναντίωσης στους κοινωνικούς ρόλους και επιτίθενται στην οργανωμένη κατασκευή χαρακτήρων – προϊόντων – εμπορικών σημάτων. Η ομάδα «αυτοκτόνησε» για να αναγεννηθεί με το brand name – WU MING.

www.lutherblissett.net

www.wumingfoundation.com/index.htm

NIKOPOL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.